rettere Публикувано Декември 26, 2017 Публикувано Декември 26, 2017 Здравейте, и аз съм в отбора. Имам джура гайда - ручилото е в РЕ Имам няколко въпроса, които възникват въпреки информацията от интернет.... 1. Това, че ручилото е РЕ, а при всички затворени дупки гайдуницата свири сол, гайдата какъв строй е РЕ или СОЛ? 2. Какво е точното положение на пискуна на гайдуницата в отвора? Прави ми впечатление, че ако го изкарам по-навън, отворите ми фалшивят. Височината на тона си я глася от конеца намотан на пискуна. Пробвал съм височината на тона да я компенсирам от положението на пискуна спрямо гайдуницата, но става фалшиво... 3. Ниските тонове-долната ръка /сол, ла/ малко ми глъхнат. Например сол за да звучи долу горе добре си иска доста натискане на меха.... П.С. Напълно съм нов като гайдар, но смея да твърдя, че лесно се уча, и разбирам от фалшиво. Акордеон, китара. синтезатор, хармоника, кавал.....малко, барабани, дудуче....та сега и гайда :-) На около 20-25 часа свирене съм и вече съм доста добър на ръченицата "Внимавай кога се жениш" !!! Бая ги къдря, чак се кефя. Ама нали трябваше да свикна, че туй чудо свири каквото искаш ама като отвориш дупка, а не като натиснеш клавиш :-) ..... Айде Весели празници. Цитирай
rettere Отговорено Януари 14, 2018 Автор Отговорено Януари 14, 2018 Тъй. Резултат от опита ми с въпросната гайда: Туй чудо-гайдуницата явно е в С# при затворени пръсти на горната ръка. Глася пискуна нагоре, надолу, дължината на вибриращата част също.... Най-вярно свири в тона посочен по-горе. Там излизат най добре и тоновете F# и нагоре. Ручилото съм го дигнал на гардероба. Ще бръмча с него като се изпролети. Чувствайте се свободни да споделите някоя тънкост. Някакъв чалъм да не ми пропищява пискуна в ниските тонове? За сега го овладявам с повече компресия ама едва ли ще е само това.... Айде лека... Цитирай
rettere Отговорено Февруари 4, 2018 Автор Отговорено Февруари 4, 2018 Здравейте отново! Гледам темата ми се чете, ама нямам отговори.... Ще ви попитам още нещо. Меха с какво да го импрегнирам? Като я вземах ми казаха да я пръскам с прясно мляко. Така и правя. Конците ги мажа с овча лой. Пискуна явно се разсвирва. По-малко пищят ниските тонове. Чета из нета туй онуй, ама явно не всичко се казва....та ще се уча и сам.Направих си АЗ нова надуялка. Много малко изпуска, почти нищо, за разлика от оригиналната. Даже по-лесно се надува! Почнах да свиря с акомпанимент от синтезатора. Час-два ... Колкото ме изтърпят в къщи. Айде лека! Цитирай
Babyface Bob Отговорено Февруари 6, 2018 Отговорено Февруари 6, 2018 (Редактирано) Колега, не става гайдата без учител. Няма толкова саможив инструмент. Никога, ама никога не съм мазал гайдата с нищо. Просто сменям меха, като заизпуска и го пазя да е сух, а след свирене - докато не изсъхне е развита гайдата, с изпуснат въздух. След това свивам си я чинно и в обикновено пликче. Далеч от домашни любимци. Конците прибирам със чиста, евтина и лесна за добиване човешка слюнка като се развият. Даже се научих сам да си произвеждам . Плюнча, прибирам, навивам в гърлото и почвам Ситно шопско. Не се втилясвай в детайлите по поддръжката. Но си намери учител. На някои от въпросите ще ти отговори школата по гайда на Тодор Прашанов, която е качен в подфорума или можеш да намериш в интернет. Редактирано Февруари 6, 2018 от Babyface Bob Цитирай
rettere Отговорено Февруари 7, 2018 Автор Отговорено Февруари 7, 2018 Благодаря за школата. Там разбрах за меха и за звучността на ниските тонове. Общо взето не приемам някои съвети за положението на ръцете, кое е правилно, стойка тактуване, движения на главата и т.н........но това е мое решение... От 8 годишен съм с акордеон - школово изучаване. Бутам барабани, клавирчета, китари...Не смятам да съм перфектен в гайдата. Та това клише с учителя мисля, че е за начинаещи музиканти. Просто търсех смляна информация за поддръжка /лошо ли е да си я коландря/ и настройка на гайдата, когато "баща и" не я е издокарал както трябва. Както и да е. Благодаря зя отзивчивостта. Цитирай
rettere Отговорено Юни 18, 2018 Автор Отговорено Юни 18, 2018 Хм. Търся си мях. Някакви препоръки? Цитирай
Babyface Bob Отговорено Юни 27, 2018 Отговорено Юни 27, 2018 Явор, София. Яре 50-80 лв., гортекс - 200-300 лв Пиши на лични да ти дам номера му, ако искаш. Цитирай
nikan121 Отговорено Февруари 12, 2020 Отговорено Февруари 12, 2020 Някой да знае как се свири ре диез и сол диез на джура гайда? Цитирай
elfish Отговорено Май 31, 2020 Отговорено Май 31, 2020 Ре диез - когато и двата ти показалеца са "отворени" Сол диез - долен сол диез само мърморката е отворена, горен сол диез е като си извиеш палеца и отпушиш само половината отвор. Цитирай
bbriela Отговорено Август 23, 2021 Отговорено Август 23, 2021 На 19.06.2018 г. at 0:15, rettere написа: Хм. Търся си мях. Някакви препоръки? Може да си поръчаш от Николай Андонов с. Приселци обл. Варна! Цитирай
rettere Отговорено Юли 8, 2022 Автор Отговорено Юли 8, 2022 Да-а. Сам си правя пискуните. Вземах и РЕ гайдуница. Там ми е зор с пискуните, но ще ги схвана и тях. Без учител почнах и по сцени да свиря. А бе - хваля се!☺️ Цитирай
Recommended Posts