Jump to content
Българският форум за музиканти

Джура гайда, настройка на гайдуница и други въпроси


Recommended Posts

Здравейте, и аз съм в отбора.

Имам джура гайда - ручилото е в РЕ

 Имам няколко въпроса, които възникват въпреки информацията от интернет....

1. Това, че ручилото е РЕ, а при всички затворени дупки гайдуницата свири сол, гайдата  какъв строй е РЕ или СОЛ?

2. Какво е точното положение на пискуна на гайдуницата в отвора? Прави ми впечатление, че ако го изкарам по-навън, отворите ми фалшивят. Височината на тона си я глася от конеца намотан на пискуна. Пробвал съм височината на тона да я компенсирам от положението на пискуна спрямо гайдуницата, но става фалшиво...

3. Ниските тонове-долната ръка /сол, ла/ малко ми глъхнат. Например сол за да звучи долу горе добре си иска доста натискане на меха....

 

П.С. Напълно съм нов  като гайдар, но смея да твърдя, че лесно се уча, и разбирам от фалшиво. Акордеон, китара. синтезатор, хармоника, кавал.....малко, барабани, дудуче....та сега и гайда :-) 

На около 20-25 часа свирене съм и вече съм доста добър на ръченицата "Внимавай кога се жениш" !!! Бая ги къдря, чак се кефя. Ама нали трябваше да свикна, че туй чудо свири каквото искаш ама като отвориш дупка, а не като натиснеш клавиш :-) ..... Айде Весели празници.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Тъй. Резултат от опита ми с въпросната гайда:

Туй чудо-гайдуницата явно е в С# при затворени пръсти на горната ръка.

Глася пискуна нагоре, надолу, дължината на вибриращата част също....

Най-вярно свири в тона посочен по-горе.

Там излизат най добре и тоновете F# и нагоре.

Ручилото съм го дигнал на гардероба. Ще бръмча с него като се изпролети.

 

Чувствайте се свободни да споделите някоя тънкост.

Някакъв чалъм да не ми пропищява пискуна в ниските тонове? За сега го овладявам с повече компресия ама едва ли ще е само това....

Айде лека...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Здравейте отново! Гледам темата ми се чете, ама нямам отговори....

Ще ви попитам още нещо. Меха с какво да го импрегнирам? Като я вземах ми казаха да я пръскам с прясно мляко. Така и правя. Конците ги мажа с овча лой. Пискуна явно се разсвирва. По-малко пищят ниските тонове. Чета из нета туй онуй, ама явно не всичко се казва....та ще се уча и сам.Направих си АЗ нова надуялка. Много малко изпуска, почти нищо, за разлика от оригиналната. Даже по-лесно се надува! Почнах да свиря с акомпанимент от синтезатора. Час-два ... Колкото ме изтърпят в къщи.

 

Айде лека!

Link to comment
Share on other sites

Колега, не става гайдата без учител. 
Няма толкова саможив инструмент. 
Никога, ама никога не съм мазал гайдата с нищо. Просто сменям меха, като заизпуска и го пазя да е сух, а след свирене - докато не изсъхне е развита гайдата, с изпуснат въздух. След това свивам си я чинно и в обикновено пликче. Далеч от домашни любимци. Конците прибирам със чиста, евтина и лесна за добиване човешка слюнка :) като се развият. Даже се научих сам да си произвеждам :). Плюнча, прибирам, навивам в гърлото и почвам Ситно шопско. 

Не се втилясвай в детайлите по поддръжката. Но си намери учител. На някои от въпросите ще ти отговори школата по гайда на Тодор Прашанов, която е качен в подфорума или можеш да намериш в интернет.   
 

Edited by Babyface Bob
Link to comment
Share on other sites

Благодаря за школата. Там разбрах за меха и за звучността на ниските тонове. Общо взето не приемам някои съвети за положението на ръцете, кое е правилно, стойка тактуване, движения на главата и т.н........но това е мое решение...

От 8 годишен съм с акордеон - школово изучаване. Бутам барабани, клавирчета, китари...Не смятам да съм перфектен в гайдата. Та това клише с учителя мисля, че е за начинаещи музиканти.

Просто търсех смляна информация за поддръжка /лошо ли е да си я коландря/ и настройка на гайдата, когато "баща и" не я е издокарал както трябва.

Както и да е. Благодаря зя отзивчивостта.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
  • 2 weeks later...
  • 1 year later...
  • 3 months later...

Ре диез - когато и двата ти показалеца са "отворени"

Сол диез - долен сол диез само мърморката е отворена, горен сол диез е като си извиеш палеца и отпушиш само половината отвор.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
На 19.06.2018 г. at 0:15, rettere написа:

Хм. Търся си мях. Някакви препоръки?

Може да си поръчаш от Николай Андонов с. Приселци обл. Варна! 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.