hegemarth Публикувано Декември 17, 2017 Публикувано Декември 17, 2017 Здравейте! Наскоро си купих нова китара и забелязвам, че когато се увелича малко и започва да пищи много и постоянно. Когато сменям адаптерите със суича, спира. Което ме навежда на мисълта, че проблема е в бридж адаптера. Мислех, че е твърде високо и дава смущение, обаче когато го свалих максимално надолу, пак пищеше. Със старата ми китара нямам такъв проблем. Накакви идеи, на какво може да се дължи това? Цитирай
Петьо Бояджиев Отговорено Декември 18, 2017 Отговорено Декември 18, 2017 Твърде много гейн и силен гаден адаптер. Цитирай
jorog Отговорено Декември 18, 2017 Отговорено Декември 18, 2017 (Редактирано) Този писък се нарича микрофония.Адаптера трябва да се парафинира.Wax potting се нарича на западен жаргон.Намери си парафин(например от стеаринови свещи) и пчелен восък(продава се по пазарите).Смесват се 80% парафин със 20% пчелен восък.Разтопяват се на водна баня.Трябва температурата на сместа да е поносима при допир с пръсти.За да не се разтопят макарите на адаптера.Потапя се адаптера и се оставя за около 5 минути.Или докато спре да излиза мехурчета.После се изважда ,избърсва се восъка от повърхноста му и се оставя за 1 час да изстине. https://www.youtube.com/watch?v=-nwL0FPQo6M Редактирано Декември 18, 2017 от jorog Цитирай
Ламби Отговорено Декември 18, 2017 Отговорено Декември 18, 2017 Все пак за какъв адаптер става въпрос.Щото има такива дето са засмолени отзад и няма какво да се парафинира там. Цитирай
hegemarth Отговорено Декември 19, 2017 Автор Отговорено Декември 19, 2017 Адаптера е PAF с капачка. Не знам с какво напрежение, обаче. Цитирай
hegemarth Отговорено Декември 19, 2017 Автор Отговорено Декември 19, 2017 Доколкото знам, адаптерите с капачка са парафинирани, или поне са запечатани с восък. Надявам се да не е от това, защото после става дълга и широка Цитирай
G.Varbanov Отговорено Декември 19, 2017 Отговорено Декември 19, 2017 (Редактирано) И парафинирането е последното нещо, което бих се хванал да правя. Има други решения по веригата. Като опре до там, топи смело :> Редактирано Декември 19, 2017 от G.Varbanov Цитирай
hegemarth Отговорено Декември 19, 2017 Автор Отговорено Декември 19, 2017 Какви са другите варианти? Не ми се ще да си правя такива експерименти. Не съм много запознат с хъмбъкерите, но нещо, ако поразвъртя винтчетата, които са под струните няма ли да помогне? Цитирай
Baby Thomas Отговорено Декември 19, 2017 Отговорено Декември 19, 2017 Не, те са за баланс колко силно да звучат струните. Цитирай
hegemarth Отговорено Декември 19, 2017 Автор Отговорено Декември 19, 2017 Ами значи ще трябва да се парафинира. Което поражда в мен два въпроса: 1. Може ли този процес да навреди по някакъв начин на адаптера? 2. Трябва ли да сваля металната капачка, или може с нея? Цитирай
Петьо Бояджиев Отговорено Декември 19, 2017 Отговорено Декември 19, 2017 Ако е Gibson PAF - много от тях не са парафинирани наистина (включително и моите). Може да навреди ако го "превариш". Течността трябва да е топла, не гореща. Металната капачка не я сваляй - после ще я избършеш. Има вероятност звука на адаптера да се промени в някаква посока, което не знам до колко ще е добре. Цитирай
jorog Отговорено Декември 19, 2017 Отговорено Декември 19, 2017 (Редактирано) Нищо няма да се прецака.Освен ако не е прекалено гореща сместа (над 60 градуса) и не се размекнат бобините или лака на намотките.Освен да се подобри звука и да изчезне микрофонията нищо друго няма да се промени.Щом другия адаптер не пищи значи е парафиниранНяма нужда да се маха капачката.И може да се парафинират дори и китайски EMG ментета. http://www.stewmac.com/How-To/Online_Resources/Learn_About_Guitar_Pickups_and_Electronics_and_Wiring/Wax_potting_pickups.html https://www.youtube.com/watch?v=lQS1IKg5j3s https://www.youtube.com/watch?v=eeXVEvzWXTM Редактирано Декември 19, 2017 от jorog Цитирай
Dirk Отговорено Декември 19, 2017 Отговорено Декември 19, 2017 Изумен съм колко съвета се дадоха при такава оскъдна информация 3 Цитирай
hegemarth Отговорено Декември 19, 2017 Автор Отговорено Декември 19, 2017 Благодаря ви! Разучих доста по въпроса и вече съм обеден, че това пищене е от липса на парафиниране. Към края на седмицата ще го сготвя (тъй като сега китарата не е при мен) и ще пиша за резултата. Само да попитам има ли значение какъв ще е парафина и восъка. Тъй като, до колкото проучих има течен и твърд парафин и восъка трябва да е бял или Цитирай
hegemarth Отговорено Декември 19, 2017 Автор Отговорено Декември 19, 2017 Благодаря! Проучих доста по въпроса и вече съм обеден, че това е проблема. Към края на седмицата ще го "сготвя" и ще пиша за резултата. Благодаря на всички! Цитирай
Recommended Posts