Jump to content
Българският форум за музиканти

Опирате ли си китките на бриджа когато свирите?


flipsy

Recommended Posts

Здравейте.Искам да ви попитам нещо защото от скоро имам някакъв проблем с киткара.Три китари смених за отрицателно време и допълнително две тамбури ;) Нещо ми се размърда постановката на китката и сега като свиря ми се стяга дясната ръка(предмишницата) Искам да ви попитам облягате ли си китките на бриджа или се облягате само с кутрито под задния адаптер?Аз като си облегна китката имам добра упора и свиря по-бързо и по-сигурно(попринцип,сега не е така защото ме стяга) , а иначе ако съм само на кутри и направо откачам.Мн зор като сменям бързо струните.Та основния ми въпрос е знаете ли кое е правилно? :)

 

 

 

Мерси мн!

 

 

ПС: И честит ви Свети Валентин на всички ! Пожелавам ви мн здраве,щастие,любов и свирене ! ;) Естесвено и честит Трифон за резан на всички и не прекалявайте с алкохола довече ;) (Аз съм на антибиотик ..... мн кофти :metalist: )

Редактирано от musicman
Избожда ми очите тази правописна грешка.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 37
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Аз понеже имам къси пръсти и се облягам с кутрето на 1ва струна (понякога и с безименния пръст се облягам там при бързо пилене). Тва ако свиря бързо акорди. Иначе ако пиля на по една струна (особено ако са по дебелите струни) си опирам китката на самата китара над бриджа. Иначе по принцип гледай да не ти се стяга предмишницата. Като свириш трябва да ти е отпусната ръката. Смисъл да не се получават своеобразни спазми на мускулите.

 

П.С. 1

 

опирам

кутрето

опора

 

П.С. 2

 

Честит Трифон Зарезан на всички!!!! И чак след тва може да се мисли за Св. Валентин. Все пак сме българи! Дайте да си празнувам първо нашите си празници и след тва да мислим за насадените ни от медиите и от западната поп култура празници. Честито на всички!!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз допирам китката си в бриджа, когато свиря определен тип сола. Тая постановка на дясната ръка е много неподходяща, когато свириш с Флойд Роуз. Иначе не мисля, че е проблем.

Редактирано от niki-l.s.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мене постановката ми е доста странна. Китката ми лежи на ръчката на тремолото, а пък с кутрето ми (понякога и безименният ми пръст) се подпирам точно под струните...

 

П.П. Правилно е това, което ти е удобно.

 

П.П.П. Честит празник на всички!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако това не е някакъв проблем от това че тренирам или ако съм претоварил нещо,следва че е психологически.А тва как да го оправя според вас :metalist: Винаги гледам да не си мисля ама като започна да свиря и веднага почва да ме стяга.преди не беше така.Мн добре свирих без проблем.(в началото) Ако го мажа с нещо дали ще помогне?

 

(Забравих да спомена нещо друго.ТОзи проблем се появи с други два(ръката ми често изтръпва докъто свиря и редовно пръстите ми стават ледени))

Редактирано от flipsy
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Освен това, което колегите казаха, че е важно да ти е отпусната ръката в рамките на възможното(ест ако стържеш нещо хипер бързо на границата на възможностите си, няма как да не се напрегнеш), също толкова важно е както и да се подпираш, "опората" да не ти ограничава достъпа до струните. Примерно аз преди време бях свикнал да си подпирам почти цялата длан на моста, но после забелязах, че това супер много ме ограничава в sweep пикинга и после с много инат(едно от най-гадните неща в тези занимания е да работиш върху изкореняването на грешно заучена техника :metalist: ) се научих да си подпирам съвсем леко предмишницата на ръба на китарата и да ползвам кутрето опряно някъде по китарата единствено за координация, но не и за опора. Иначе за бързи ритъм пасажи си опъвам средния, безимния и малкия пръст и ги ползвам за "махало". Абе шантава работа :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

flipsy, пробвай различни постановки докато намериш някоя, при която не ти се напряга ръката. Също така като изпробваш постановките не прави нещо сложно, дето при повечето хора ще предизвика напрягне. Нещо лесничко давай и връткай стойки докато намериш подходящата. :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да попитам нещо по-интересно ;) Някой знае ли откъде мога да намеря мп3 или някви звукови файлове за тези песни ? http://krank.8k.com/Songs.htm#1 Разгледайте ги ;) Ако някой е чувал някоя песен ако може да направи записче или да даде мп 3 :metalist: Ако незнаете точно на тези предложете ми някой от вас ;) Ама да има мп3 за тях че да ги чуя.

 

 

 

ПС. Ще ходя на хижа и трябва дас е подготвя ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да добавя само - не забравяй да се разтягаш преди да започнеш да свириш, и също започвай първите 10-15мин. по-бавно, и постепенно увеличавай скоростта, като обезателно следиш да ти е отпусната дясната китка.

 

М/у другото означенията на акордите на тоя сайт къртят отвсякъде :metalist:

Редактирано от fluti
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Цибрене му е макята,за да се сетиш как да свириш-ако не си с ръка на мосто,как става заглушаването?А като ти е там лапата,как стават изкуствените флажолети?

Аз си подпирам ръката на тялото на китарата, ма това е в режим "почивка" малко. :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не си опирам дланта на бриджа...с флойд съм, ако натисна лекичко.... :metalist:

Опирам си ръката на края на струните към бриджа и от време на време си опирам кутрето върху тялото на китарата около бридж адаптера или пък върху първа струна...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Между другото преди да "закова" моста, ползвах ръчката само за dive, а за "набиране" натисках с длан задната част на моста :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А пробвал ли е някой да свири, като е опрял безименния пръст малко под 1ва струна, като от време на време опира

и малкия пръст (ей тва е мойта постановка). В някои случаи опирам пръстите, включително и средния под 1ва струна, като

усетя, че почвам да се измарям. Китка в бридж-а - чат-пат.

 

А относно това кое е удобно и кое не, всичко е до свикване.

Стига да не си докараш някой проблем само.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това с китката е цяла сага - много големи китаристи твърдят, че китката трябва да е максимално отпусната и да се "вее", докато други твърдят, че е абсолютно забранено да се свири с отпусната китка, понеже така се губел контрол и човек почвал да свири "sloppy".

Аз свиря по три различни начина, но предпочитам с максимално отпусната китка, без напрежение в предмишницата. При това свирене предмишницата ми лежи облегната на тялото на китарата, а китката ми "виси" върху струните, движи се свободно и не се опира никъде - доул-горе по този начин пиша и на клавиатурата на компютъра, с опрени в ръба на масата премишници и висящи китки.

Другият начин е с опряна в магарето мека част на дланта, при което премишницата ми е във въздуха и не се опира никъде -цялата опора е в дланта.

Третия начин, по който свиря е с подпрени малък и безимен пръст няколко сантиметра под първа струна, но отново с много отпусната китка и не сковано.

Майкъл Ейнджело свири с подобна постановка при много бърз пикинг, но при него цялата ръка е скована като камък и движението идва чак от рамото. Просто си движи цялата ръка като лост, а китката му е скована и не помръдва нито милиметър. Той движи перото и с пръсти... абе мамата си джаса.

Не знам как свири толкова стегнат, но се справя момчето... :metalist:

 

Изводът за китката е, че има много постановки и трябва да се намери коя работи при теб. Освен това, при различни видове пикинг и за изсвирване на разлини фигури (с палм мютинг, с изкуствени флажолети и т.н.) обикновено ти трябва и различна постановка на дясната ръка, която се сменя в движение според задачата.

Редактирано от the_gorer
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.