Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Първо се извинявам ако вече е имало подобна тема и ми е убягнала!!!

Та, видях в една друга тема че има доста различни мнения по този въпрос и ми стана интересно, как всеки разбира и чувства това което прави като хване в ръце баса. И какъв е по-точно критерия за "добър басист". Според мен, пак казвам СПОРЕД МЕН няма даден определящ критерий, по който се разделяме на добри и лоши басисти. Навежда ме на тази мисъл, това че имаме достатъчно красноречиви примери за уникални музиканти, които не отбират кой знае колко от теория и обратно. Видях, че за някои от нас е важно солидното познание на теориа, а за други...

Интересно ми е да чуя повече мнения, въпреки че темата изглежда малко "безкрайна" :metalist:

Отговорено

На първо място трябва да е ритмичен!

"Добър" може да означава, че е добър в своята област, но може да означава, че е способен да свири и траш, и боса-нова, например!

"Добър" означава, че знае какво се случва в групата и прави това, което би трябвало, а не това, което може или иска да покаже!

Много може да се говори, наистина, но ще свърша с една история:

На презокеански кораб свирели две групи. Басистът на едната бил абсолютен атлет (музикален), буен младеж, грифа му бил тесен и къс - демек дабъл-хенди, флажолети, 32-рини, липса на умора, изобилие от идеи, техники и т.н..

Басистът на втората група бил почти белобрад, по цяла вечер свирил "тъм-тъм-тъм" - т.е. ако парчето е в ла, свирел тона ла и то от време на време...

Една вечер попитали стария басист какво смята за младия и той отвърнал:

- Ми какво - момчето свири така, щото трескаво търси верния тон и все още не може да го открие!

Отговорено

Според мен добър може да е басист, който може да се ориентира във всяка една ситуация и момент от песента - т.е. освен ричмичен, когато е възможно и няма да развали бийта на песента, да даде нещо от себе си в импровизаторско отношение(също ценно качество). Да не е еднообразен, или поне не прекалено. Да следи хармонията между инструментите и когато е възможно да допълва някой акорд на китарата например. и сигурно още хиляда неща.

И едно от най-важните - да прави всичко с чувство. :greenball:

Тва е от мен.

Отговорено

няма лоши басисти според мене защото ЛОШ БАСИСТ = НЕРИТМИЧЕН БАСИСТ = ТУЙ НЕ Е БАСИСТ.

... от тук нататък вече идва музиканта - ако е добър музикант ще е и добър басист, ако е слаб музикант ще е слаб басист.

Това е моето скормно мнение по въпроса

Поздрави

Алекс

Отговорено

Това за басиста дали е добър... добър е само ако не му тече лигата от едната страна докато свири :metalist:

Същият въпрос е аналогичен за добра музика.

от там отиваме на добро изкуство.

И в крайна сметка отиваме е неопределената математика ;)

Или с няколко думи не може да се даде отговор на този въпрос. Това е моето мнение защото всичко е свързано с дадена гледна точка, а тя-точката не е константа. демек гледаме едно нещо от различен ъгъл ;)

Това за ъгълът е същото като да гледаме едно магаре от зад и отпред ;)

Отговорено

В случея по удачно е да си ги чувал ;) Ми добър басист за мене е можеби такъв,който както се каза по горе е ритмичен държи стабилно основите на песента добре се наглася и към китарите и към барабаните ,също може би има възможност да импровизира успешно без да вкарва излишно разтакаващи и омотаващи соло партии ,които да бутат цялото изпълнение в друга посока.Абе да може да си стои на мястото и като го чуеш да си кажеш "Якооооооооооо" ;)

• 1 month later...
Отговорено

Добър басист е този,който може да поеме отговорност да изсвири основноят тон на хармонията когато трябва и дори въпреки звездите в групата :angry::):D:D:D.

Това се отнася до известна степен и за Барабаниста. Както знаем най-безотговорната и лесно криещата се част от една група са китаристите! |:angry::D:D:D:D

За певците няма да говоря. А и да кажа нещо няма да го чуят! :D:D:D:D Много са високо! Колкото до пианистите................... да не стреляме по тях! Tе могат от време на време да свършат някое добро дело само да не свирят с лявата ръка в октави че мамата.................................... :D:D:D:D:D:D

Отговорено

И аз сам на мнението на другите..ако един басист не е ритмичен то тогава басист ли е?За пример мога да дам Mark Hoppus (Blink182.Сега е в +44)Че той за мен е супер..макар и песните който свири да са елементарни , но човека винаги има ритам както и "Скача и Свири" кадето се вика и пак не губи ритама на песента :) Това е от мен

Отговорено

:icon_shithappens: Ееееехххххххх. Мъкааааааааа мъкаааааааа. А бех млад и посвирвааааааах. Сеги само яденйе пианйе и курвотор ми остана, и една стая пълна с инструменти и апаратура. Ей да знаате, че си дирим жена. Може да не моо да копа, ама поне мекици да праи сабаале. Ако чуате, че некоя сака да се задоми свиркайте. Па и на бас ше е науча да свири, и на "орган" :hysterical::hysterical::hysterical:

:thumbdown:;):thumbdown:;):offtopic-001::offtopic-001::offtopic-001::offtopic-001:

Ма я па си посвирвам де, да си не помислите нещо. И апаратура продължавам да си купувам

Отговорено

Според мен добрият басист е този който си върши добре работата в групата.Няма нужда да си Джон Миънг за да си добър басист.