DaftFunk Публикувано Септември 25, 2017 Share Публикувано Септември 25, 2017 Привет, реших да публикувам тази тема тъй като смятам, че е важна част от поддръжката и експлоатацията на всеки инструмент. И особено за онези от нас които живеем в региони със сериозни нива на атмосферна влажност от порядъка на 70-90 процента в зависимост от сезона. Аз например направих глупостта да изхвърля пакетчето със силициев гел от куфара на ел.китарата си още когато той пристигна. После си дадох сметка, че това е било много глупаво и сега мисля да си купя нови пакетчета. Можете да споделите опит с вашите куфари... имат ли вграден хюмидометър /влагомер/ и как се борите с влагата. Ако е със силициев диоксид /силициев гел/ то споделете по колко грама държите в кейса си и дали сте си купували влагомери въобще... както и респективно за акустичен или електрически инструмент става дума. Реших, че дори и тази тема да е застъпвана в миналото тя е все пак интересна и винаги е полезна особено за онези които не са се замисляли за влагата и нейното влияние над инструмента им. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Ламби Отговорено Септември 25, 2017 Share Отговорено Септември 25, 2017 Ако температурата е примерно 20 градуса в стаята където ти е инструмента и не се променя драстично и по ъглите няма мухъл няма от какво да се притесняваш.Големите температурни колебания са проблем,защото влагата кондензира при охлаждане колкото и малко да е във въздуха. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Heartman Отговорено Септември 29, 2017 Share Отговорено Септември 29, 2017 Замислял съм се, но мисля че става проблем предимно при акустичните инструменти.По морето наистина има проблем с влажноста, но повече съм виждал ръждясъл хардуер отколкото мухлясала китара или изкривен гриф примерно.Не знам всъщност какво може да се случи от прекалена влажност с инструмента или пък от прекалено изсушаване? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
gos Отговорено Септември 30, 2017 Share Отговорено Септември 30, 2017 Не се притеснявай ,че си изхвърлил силикагела ,тук на морето дори сме привилегировани от влажността за инструментите . При мен влажността се движи между 45%-60% , понякога е малко повече , но не много . Имам акустична Ayers повече от 10 години ,изцяло от масив стои окачена на стена , няма никакви проблеми . За тези , които ги съхранявам в кейс пък направо нямат мърдане даже тръсроуда с години не се налага да го коригирам . Евентуално , ако живееш в "Гръцката махала" там влагата е малко в повече . 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Лими Отговорено Октомври 1, 2017 Share Отговорено Октомври 1, 2017 От личен опит знам, че когато отида на морето с акустична китара забелязвам, че китарата ми след като е извадена от калъфа до половин час загубва "блясъка" си, т.е корпуса като попие повечко влага от въздуха губи високите си честоти. Така и не разбрах как да се предпазя от този проблем, но свикнах. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
DaftFunk Отговорено Октомври 4, 2017 Автор Share Отговорено Октомври 4, 2017 Щото при кейсовете на цигулките масово има вградени влагомери. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts