Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

След полунощ,не се спи днес нещо ...

Как създавате мелодия,пеете ли на ум,свирите ли на инструмент и така същевременно вокалирате или създавате вокалната партия с инструмент и след това я изпявате,можете ли да импровизирате пеейки ?

Аз предимно свиря и в процеса на свирене се заформя обикновено линията на пеене,старая се да запомня най първите идеи,които за мен са основни,водещи и след това ги доразвивам,а за импровизации ползвам репетирани вече гами,които ползвам интуитивно,след като са добре усвоени .

Отговорено

На мен първо ми идва мелодията...ако нещо от всичките неща дето си ги тананикам ми направи впечатление, а успея естествено да се добера го китарата си...и оттам на сетне почвам да си ги насосвам...в смисъл че покрай основното вече навързвам и други неща... А някой път към нещо ново прикачам някаква стара идея която не съм могъл да я изкарам до никъде....

ми....при мен така стоят нещата:greenball:

Отговорено

Аз композирам инструментали и вокали,но най вече трябва да съм в планината на тишина,тогава ми хрумват неща,които после като се прибера ги записвам на компютъра. :greenball:

Отговорено

Ееей, най-накрая някой да го постави тоя въпрос! :)

Би трябвало да композират - за свое собствено добро. А и така е най-лесно да се работи - особено в група. Показваш хармонията на инструменталистите, изпяваш един-два пъти основната идея да добият представа и после ги оставяш те да се кефят с аранжимент и другата "черна" работа, докато ти си избираш имиджа за следващото участие :Р

А как се раждат и развиват идеите - това е една мистерия :) Малко впечатления от деня, скучно ходене по обичайния маршрут до вкъщи и подрънкване на китарка за начало... Музика и текст - всичко при мен върви успоредно. И на Sunday похватите също.

От известно време с групата пробваме нещо ново: музикантите мислят песента като структура, хармония и цялостно звучене, без да загатват никакви вокални партии - само казват къде какво се предвижда като елементи (куплет, припев и т.н.). Това за мен е нещо тотално различно, но също така интригуващо, защото се налага дълго време да "живееш" с някаква идея в главата си и постоянно да прехвърляш едно или друго развитие. После отиваш с готовия куплет примерно и се оказва, че пулсацията изобщо не е тази и трябва да започнеш отначало. Абе забавно си е!

Отговорено

@ronia: И ние така ги правим, защото сме слаби вокалисти. Но пък ми е интересно като имам идея за текста като усещане и послание и да се мъча да я напасна в предварително създадената мелодична рамка и структура.

Отговорено

зависи от вокалите, има хора които пеят каквото им се даде по ноти

аз по принцип се водя китарист, но съвсем смело мога да заявя че с глас мога да импровизирам много по добре отколкото с китарата

а импровизациите помагат много при композирането, особено ако композираш по чуство, а не по учебник

не знам дали и при вас е така, но на мен най много музика ми идва когато вървя, аз си го обяснявам с това че движейки се с някакво темпо мозъка ми почва да импровизира, когато седна да свиря и да мисля музика нямам толкова идеи, които да ми идват отвътре, там предимно наблягам на теория :)

Отговорено
не знам дали и при вас е така, но на мен най много музика ми идва когато вървя, аз си го обяснявам с това че движейки се с някакво темпо мозъка ми почва да импровизира, когато седна да свиря и да мисля музика нямам толкова идеи, които да ми идват отвътре, там предимно наблягам на теория

Всъщност когато вървиш навън (най-вече сред природата), мозъкът получава голям приток на кислород, което стимулира мисленето като цяло, включително въображението и креативността.

Другата причина е, че на човек му хрумват идеи най-вече, когато не прави нищо конкретно, което да приковава вниманието му. Не случайно толкова идеи са се родили в банята или тоалетната. Дори е хубаво, ако можете да отедяляте по 20-30 минути на ден, в които да стоите стоите сами в стаята си, без да гледате телевизия или слушате музика - просто се отпускате и оставяте мислите да нахлуят.

Аз самият отскоро пея, не съм се занимавал с музика преди това и не съм се опитвал да композирам нищо, най-малкото защото не ми достигат знания. По принцип всеки трябва да открие своя си начин (както е и с много други неща).

Отговорено

^под краен резултат може да се разбира много,както и нищо,не се ли вживяваш докато пееш и ако крайния резултат е по важен от ''измислянето'' то тогава всички ще бележим крайни резултати,но не се ли стига до краен резултат в следствие на нещо и какво е това нещо или може да им краен резултат породен вследствие на нищо,което за мен отново би било интересно,като мнение,но защо - преди всичко ?

Отговорено

А изпитвате ли удоволствие,когато създадете нещо ново,кара ли ви да се чувствате по добре,отразявате ли ли по този начин това което сте усещали и усещате в процеса на изпълнение ?

При мен пеенето,винаги е било въпрос на вътрешна нагласа,отразяване на усещания .

Отговорено

Ми кату създам нещу ново и чувствам удволетворение само, аку е добро :metalist:

А иначе вътрешната нагласа е мноу важна, щоту то нали отвътре тряа ти дойде ;)

Отговорено
А изпитвате ли удоволствие, когато създадете нещо ново, кара ли ви да се чувствате по добре, отразявате ли ли по този начин това което сте усещали и усещате в процеса на изпълнение?

При мен пеенето винаги е било въпрос на вътрешна нагласа, отразяване на усещания.

Защо, какви са другите възможности?