Jump to content
Българският форум за музиканти

Моля за съвет за активни тонколони


Teo 1

Recommended Posts

Здравейте,

изправен съм пред дилема какви активни колони да си взема. Спрял съм се на два модела,Mackie Thump 15- и RCF ART 715-A MKII..... моля  за съвет- нямам никва идея кое е по-доброто.като цена и възможности   се приближат една до друга.

 

Mackie Thump 15-
 • Nachfolger der TH-15 A
 • Bestückung: 15" Woofer und 1,4" Kompressions-Treiber
 • Bi-Amping
 • Gesamtleistung: 500 W RMS, 1000 W Peak
 • Maximalpegel: 126 dB
 • Übertragungsbereich: 32 - 23.000 thomann Hz
 • Abstrahlwinkel: 90° x 60°

 

или

RCF ART 715-A MKII
 • 15" Neodym Tieftöner mit 3" Schwingspule
 • 1" Neodym Hochtöner mit 1,7" Schwingspule
 • Bi-Amping Digitalendstufe
 • Leistung: 700 Watt
 • Übertragungsbereich: 50 Hz - 20 KHz
 • Maximalpegel: thomann 130 dB
 • Abstrahlwinkel: 90° x 60°
 • Audio-Controller mit aktiver Entzerrung, Laufzeitanpassung, Frequenzweiche, Schutzschaltungen und Limiter

 

Link to comment
Share on other sites

Преди да те направят на 3 копейки, нека да задам малко необходими въпроси:

 • за какво ще ги ползваш
 • какъв стил музика ще слушаш/обработваш на тях
 • какво ти е помещението
 • от колко разстояние ще ги слушаш
 • има ли изолация 
 • какъв ти е бюджета

 

П.П. заеби ги, моля те, тия копи пейстове от томан при това на немски

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Мисля  да работя с тях  в един ресторант, ще свиря всякаква музика, без чалга. Ще озвучавам една вътрешна зала, и една тераса /ако това има значение/.

Поздрави

Link to comment
Share on other sites

Поръчах  ги- Mackie 15", 500 w, модел 2014 г. Нещо ново, тъй и тъй сега работя с едни 15 годишни Канадски колони Pulse, 2 x 350 w,  дето вече ги няма и  в  гугъла. Сигурно аз съм единствения човек дето работи още с тези архаизми.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Купих си Yamaha DBR 15'-         клавира направо не мога да го позная-  саунда  е супер. НО ИМА ПАРАДОКС-пеенето в  горния  регистър   е трудно. Ниския и средния регистър се  пее много хубаво-но във високия регистър  е направо трудно- какво да направя ? Със  старите колони клавира думкаше като килим, но се  пееше по-лесно във високия регистър.

Link to comment
Share on other sites

Има начин, но  става много трудоемко  да се занимавам с  3-4 колони. Ние сме халтураджии, трябва да сме по мобилни. Нещо ми се върти в главата за оптимайзер или вокален компресор. Ама  не ми  са ясни,  кое да бъде. Ако направя стъпва в тази посока ще бъде пълно ТОТО 2, /6 от 49/........дали не  е  ето това ?    http://dbxpro.com/en/products/driverack-px

Link to comment
Share on other sites

Топло, топло!... - горе-долу правилно си се насочил! Аз ползвам и препоръчвам нещо по-просто -

goRack

Но може и да комбинираш едновременно един от старите монитори и един от новите. Т.е. така получаваш най-доброто и от двата свята без да увеличаваш хамалогията!

Edited by Лими
Link to comment
Share on other sites

Видях се в чудо с тези нови активни тонколони. Не може да  се работи нормално- гласа не може да излезе.До сега работех с  Yorkville Pulse 315 -това са две пасивни колони,  две по 350 W, и се пее горе долу нормално. Не дава здрав саунд на клавира, но се пее нормално, има среди,, става микрофония......а сега от няколко дена работа с активни колони Yamaha DBR 15, две по 500 W, клавира излиза  много добре, здрав, модерен саунд, чист, здрави баси-излезнаха гласове от  midi file , които преди това не съм ги чувал дори.......ОБАЧЕ ПЕЕНЕТО Е КОШМАРНО ТРУДНО. Не нам къде бъркам-дали трябва да дам повече среди от пулта-преди редовно ми правеше микрофония,което покава,че има доволно среди,средни честоти....сега  изобщо не прави микрофония, Понеже  миксера ми е pawermixer Yamaha, ЕМЗ50 14 C- сравнително нисък клас  на фирмата,взех за 670 евро , и няма хубави ефекти, сега обмислям да купя външен ефект. Намерих се в чудо. Антивни тонколони  Yamaha за 1000 евро, и не мога да работя. Гласа не може    да се "лейе"...да литне,    ами е като "прикован", Ще започна да го малтеритам този  pawermixer Yamaha- на първо време мисля да му дам доста среди от настройките на канала, и малко да прекаля с еквилайзера.И там ще го подпъна с повече среди.Дано да излезе пеенето.Между другото-какъв външен ефект може да  се препоръча ?

Link to comment
Share on other sites

Успях........подпънах го миксера,   отворих канала с всички честоти-ниски ,две средни и високи честоти=ги сложих на "2 часа"...до 2 и половина часа"..... на еквилайзара на миксера сложи 1 кило среди.........и стана.....Саунда се отвори, блесна.......пее се нормално.

Link to comment
Share on other sites

То и на мен ми беше чудно как така да не може да се оправиш, след като гласът и клавирът са ти на отделни канали, а на миксера на всеки канал си имаш отделно EQ с високи, ниски и 2 среди (както казваш), а всъщност сигурен ли си изобщо, че са 2 среди, а не е един параметричен с 2 врътки - една за честотите и една за +/- децибелите? Питам, защото имам спомен, че на един подобен пауър миксер на Ямаха, с който съм работил преди време, средата на първите 8 канала всъщност беше параметрик.

Link to comment
Share on other sites

Успях, но дадох по-големи нива. Преди време давах по малко високи, и съвсем леко бас, и се работеше така. Средите изобщо не ги пипах. В заведенията където съм свирил са  идвали на участия български  певци като Тони Димитров, Васил Петров- и се включваха на моята  апаратура.Най-масовата настройка на канала за пеене е- всичко  на нула/0/-само високите на 1 и половина....2 часа.....Сега просто нямах среди, не се получаваше никаква микрофония, а микрогонията се получава от средите, където всъщност излиза гласа.  Няма ли среди- няма и хубаво пеене. Което покаа, че  микрофонията е  необходимо зло./край на цитата/. Сега всички настройки на канала   са отворени- бас, две среди и  високи.И на еквилайзера на апаратурата, в разрез с всякакви традиици- сложих доволно среди. Традициите  са   за това,  за да се применят.

Link to comment
Share on other sites

Лими, може ли да споделиш повече впечатления от работата с този goRack? Предполагам, че най-добре ще стане в нова тема.

Edited by thedirt1
 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.