Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте!

Искам да попитам, от къде мога да си закупя бутон (моментен), който да ползвам за kill switch на една от китарите ми. 
Искам да е от типа който не "щраква", a убива сигнала, само когато го натискаш (тип RATM, Buckethead).

Благодаря ви!

Отговорено (Редактирано)

Само да се поясни - Buckethead "стил" бутонът има абсолютно обратна на Том Морело killswitch (toggle) техника и подход. С две думи - при бутон (тип Бъкетхед) - когато Натиснеш бутончето, сигналът спира; При Том Морело "натискането" на 3степенен превключвател Пуска звука. 

Нещо супер важно - на каква китара ще го слагаш? Причините за този въпрос са много - може да се наложи да копаеш, в зависимост какъв бутон вземеш. Изпробвал съм над 20 вида бутони, най-читавата опция е Sanwa бутон (такива слагат на signature модела на Бъкетхед), това са "аркадни бутони" за джойстици и игри 'ковчези' (така им викахме като деца - Кадилаци Динозаври итн), те са Изключително издръжливи,  в БГ не съм намирал, поръчват се от Ибей. Това обаче са големите модели, които са за отвор 24мм. Имат по-малки, но при тях "натискането" е различно, "пружинно" казано. 
Това е един страшно важен момент при бутоните - усещането и начина, по който работят. В момента ползвам един стоков Cort killswitch button, както и Sanwa-та и усещането си е различно, като за мен и двата вида имат предимства. 

Ако не си ползвал, не знаеш дали не е няква временна краста итн, аз сърдечно те съветвам да си купиш от железария от най-простия тип поради няколко причини:

-ще разбереш какво е да се свири с бутон
-ще прецениш дали го искаш
-влиза в дупка на потенциометър, няма да дълбаеш, дупшчиш итн

-достатъчно време ще издържи
30-2299.jpgkillswitch-after.jpg

След време ще прецениш искаш ли го изобщо; Ако да, ще си вземеш читав по-скъп (заслужава си!). Доколко наистина го искаш (ако избереш тип/модел) ще определи какво си готов да направиш. Аз изобщо не се поколебах да разширя дупките за потенциометри на Лес Пол тип китара. в които да сложа два бутона, но това е личен избор!

Кажи с каква китара си, че да те насочим по-лесно. 

За да не съм голослов, ето едната ми китара с двата вида (Buckethead button & "Morello" 3way toggle), както и този на Cort:

1502727_10204169021368147_4564619458990210525371_10204169014007963_4279981042812main_166.jpg

Редактирано от Svanio
Отговорено (Редактирано)

Много благодаря за изчерпателния отговор. 

Това, което търся е бутон, а не toggle switch (сиреч Бъкетхед, а не Морело, хаха).

Решил съм да си модвам една от евтините китари, която е тип стратокастър, има добър състейн акустично и не искам да се разделям с нея. От друга страна, наскоро си взех първата хубава китара и по-евтините рядко ги хващам. Та - искам да я направя с 2 хъмбъкъра SD Distortion SH-6, coil split на двата едновременно с push-pull pot и kill switch.

Съответно - ако нещо ще се дълбае ще е пикгард, не знам "тялото" на самия бутон кокко е дълбоко и дали ще трябва и самите кухини да се издълбават, но и това да е нужно - има кой да го направи. :) 

P.S. Червената китара е абсолютен трепач!

Редактирано от ThrasherDge
Отговорено

^ Щом е страт, супер; Особено ако е с пикгард. Аз така почнах, това е най-добрият вариант за проба. Няма да има нужда да копаеш 99%. 
Пробвай с евтин тип, като този дето ти посочих, и просто замести единия потенциометър (няма нужда да го разпояваш, бутни го под пикгарда). 
Аз лично съм дупчил много пъти за различно място и широчина на бутона, после лепваш едно фолио отгоре и изрязваш дупките, става като нов пикгарда. Евтини китари са идеални за тези проби. 

Отговорено

Ще свършат работа, идеята е да си набавиш няколко вида, че да си прецениш сам кой тип ти допада най-много. 
Винаги има варианта предложен по-горе с пуш-пул потенциометър+killswitch (2в1), но това е по-скъпо решение и може да не те задоволи.
Друго нещо - има значение колко "бързо" ще свириш с него. Пример - металният, който си посочил е малко "по-тромав", но по-издръжлив. 

Отиди до железария и питай за бутони, сам ще ги видиш, няма смисъл от онлайн поръчка. 

Аркадните в БГ и аз не съм виждал, поръчвах от Ибей в Англия. Ама това щото съм прост (или вече ги има налични)

http://bg.coinopspare-ar.com/arcade-push-button/common-arcade-push-button/push-button-for-arcade-pinball-redemption.html  

НО - както казахме - това е вариант за след като прцениш, че искаш бутон :) 

Отговорено

Sanwa имат много китайски копия, гледам.. Та - добре си си взел от истинските. Ще ида да прегледам по магазините няколко бутона и така. 

Поздрави!