Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

• Отговори 49
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено
Винаги най-тегаво ми е било заради това, че не мога да изсвиря на момента това, което ми звучи в главата и докато го нацеля, вече е изчезнало. Ей това е най-гадната работа за мен, щото записа можеш да го спреш, да го върнеш, да го забавиш, ама мисълта ходи я спри на пауза, докато си я намериш по грифа...
Ами струва ми се, че повече трябва да наблегнеш на музикалното си ухо. В смисъл ако развиеш до дадена степен слуха си ще можеш постоянно от раз да свириш това, което ти е в главата. Точно за това служи програмата Guitar and Bass Ear Trainer(GBET), но за съжаление аз още не мога да си я намера. Ако ти успееш-плс кажи ми.
Отговорено

Здравейте,

Казвам се мишунгт и в музикален аспект винаги съм бил про-винциално про-тивен и про-глушен про-фан, като също така имам про-звище на про-виснало про-дажен про-паднал про-моутър на про-тотипите на про-гресив рока. Про-сто не мога да про-умея колко съм ПРО-ст.

Про-сим про-шка....

Отговорено

Аз не смея да твърдя, че съм китарист, но ще кажа моите си впечатления от сблъсъка с този инструмент.

Дрън-н-н! Звуча криво-ляво. Най-трудни обаче ми се струваше това как някои китаристи свирят толкова бързо... Ингви Малмстийн например! Почнах да разучавам от табулатури някои негови неща, за да съм бърз и аз, разбираш ли. След третото парче обаче, това свирене ми омръзна. И то не, щото съм му изсвирил всичките ноти от репертоара, ами защото ми изглейдаше безсмислено да раучавам нечии разработки по тоновата стълбичка, без значение колко главоломно бързи са те. А то да беше само Ингви толкоз бърз, айде... ще му отделя година за разучаване на всички парчета, но имаше ги и Лейн, МакАлпайн, Муур, Вай, Сартиани, Ромео, Гилбърт, Бетънкорт, Бекър, Хален!!! Дотук стават общо 10 години. Ами Петручи, Фридман... леле, виждате ли сами безсмислицата да изсвириш ДРУГИТЕ. Просто единият, жалък човешки животец няма да ми стигне.

И най-лошото бе, че почнех ли да ги захапвам оттук-оттам, все намирах по нещо още по трудно за изсвирване от предното. И стигнах до глупавия въпрос (с още по-глупаво решение):

"Кое е най-трудното сред тези? Ще го намеря, ще го изсвиря и ще знам, че съм и аз ултра-мега-хипер бърз и техничен китарист!"

И сега познайте открих ли най-трудното нещо за китара... Не!

И си рекох накрая. Защо не оставиш собственото си творене да се излива чрез музиката? Без значение колко елементарно бавно, лесно, скучно, неритмично и куп още отрицаващи определения ще го охарактеризират.

Така поне ще си сигурен, че, ако един ден дал Бог, дори тези ВЕЛИКАНИ чуят твои неща, няма да си рекат:

"Е, това момче доста МЕ е свирило. И даже ми използва същия набор от ефекти!",

а ще е по-вероятно да си кажат:

"Хм, интересна идея! Я да си взема инструмента!"

Разбира се, това е в сферата на мечтите, но е по-добре човек да изгуби десет години, докато се опитва да изсвири това, което си е от него самия, отколкото след къртовските 10 години да му викат "българският Лукатър".

Отговорено
Ами струва ми се, че повече трябва да наблегнеш на музикалното си ухо. В смисъл ако развиеш до дадена степен слуха си ще можеш постоянно от раз да свириш това, което ти е в главата. Точно за това служи програмата Guitar and Bass Ear Trainer(GBET), но за съжаление аз още не мога да си я намера. Ако ти успееш-плс кажи ми.

Мисля, че е станало малко недоразумение. Значи с такива програмки съм си играл отдавна и то много и мога със абсолютна сигурност да ти кажа, че в конкретния случай не помагат.

Аз нямам предвид да ми хрумнат 4 акорда и някакъв риф от 6 тона и аз да не мога да ги изсвиря, ами говоря за пасажи като тия тук, които ми звучат в главата и ако не ги хвана съвсем точно и ги изтървам :)

Отговорено (Редактирано)

тоз голем гъзар :) с 27 прага

BTW забелязах че докато свири бавно и мелодично нещата звучат добре, но като почне да свири скали наизуст нещата не са толкова розови. Предполагам че е въпрос на вкус, но най бързите му пасажи хич не ми звучат добре на фона на това което се чува като ритъм

Редактирано от LOE
Отговорено

Та направо по темта....

Аз вчера се сетих за нея(темата) ама нямах нет...направи ми впеъатление и ме накара да се замисля.По принцип знам какво мога и докъде ми стигат вьзможностите, кое, като го чуя мога да го изсвиря, но колегата, който постна темата ме амбицира и реших да пробвам обратното...та реших да извадя Holy Thunderforce на Rhapsody. Когато го почнах си мислех че няма свирене ама със всеки изминал момент мислите ми се насочваха в обратна посока и сега песничката е ясна...остава неясен гения на автора й - Luca Turilli.....

Отговорено

LOE, точно това пък му е хубавото, точно тези бързите моменти са интересното, на места звучат по-различно, но не и грешно и точно човек, който си праска само по съответните скали, едва ли би го направил...

Отговорено

Интересно :)

Аз колкото и да се мръщя на китарни герои, като си хвана китарата, едно от първите неща, които правя, е да пожуля малко гами :) Не че съм голяма работа в тва отношение (изобщо не звучи изчистено), но идеята е, че има едно такова китарно его у мене дето ме подтиква...чикийки..хехе.

Но като цяло въообщее ми е през... впечатлявам се от интересни аранжименти най-вече и от цялостната диамика на музиката...

Отговорено

Аз искам да спомена за нещо, което наистина ме кара да се чувствам малък и нищожен в музикално отношение, и това е например инструментала на Dream Theater-Erotomania. Макар, че въобще не сам им фен и даже тоя инструментал не го харесвам изобщо, просто ме поразява начинът, по който преминават неусетно от отвратително немелодични пасажи към неща, които просто са невероятни като мелодия и идеи. Та понякога си мисля дали из ще мога да измисля нещо подобно ... ?! :)

Отговорено

Ако става думи за конкретни примери, ще дам и аз един. Отдавна мога да го свиря и на повечето ще им се стори смешен, но винаги съм се чудил как от 4 акорда Sublime са направили началната мелодия на Santeria и как може солото да е толкова приятно :)

Отговорено

... аз в момента гледам да страня от бързите солови изпълнения и се радвам на по-бавните и доста приятни такива... за пример давам Pantera с Planet Caravan също така имат още една много приятна песничка Floods се казва :)

Отговорено

Aбе да ви кажа, наистина има какво още да уча(даже още много неща имам да уча), и наистина ме кефят бавните неща на китара(които, всъщност, каквото и да си говорим, пак изискват техника, макар и друг вид техника), но от друга страна, какво е музиката без бързите и готини фрази. Определено има китаристи, които свирят доста по-бързо и точно от мен, и не мога де ги настигна за сега(е, разликата вече не е в пъти, все пак не свиря от вчера, но в някои екстремни случаи е над 50-60% като скорост).

За мен на първо място си остава стремежът ми да ЗНАМ какво свиря, и какво да изсвиря на китарата, както и това, да се науча да знам КЪДЕ съм в музиката. Мисля си, че това е най важното, а бързите пасажи се правят. Дори аз(който не съм бърз китарист изобщо) имам свои бързи пасажи, които съм си заучил механично, и ги слагам наляво-надясно, които някои бързи китаристи намират трудни за свирене. Изобщо, за мен не това е важното.

И най-прецизния ПИЛАТОР, според мен си остава дрънкач, без да знае какво прави, както и без да е свирил много, с различни хора, и различни неща, били те бързи или бавни.