Jump to content
Българският форум за музиканти

Избиране на подходящ микрофон


Valnyr

Recommended Posts

@Steff - е да,точно същото усещане,с 58 въртиш,сучиш...изобщо много труд,а иначе слагаш бетата и заспива,самия микрофон е някак си по пласиран,бетата имам предвид.

Иначе пак конкретно към бетата като усещане от личен опит,е че на високите реагира по добре от 58,с такива впечатления съм останал,за това и го пиша,дори това беше най силното,което ме впечатли в тази версия на shure.

Приятно ми е да я чета тази тема,а и в мнението на @yamaha твърдението за безжичните версии на см мисля че е вярно,в смисъл,че наистина звука им е сякаш по добър или просто по напомпан.,вероятно от самото укв или там какъвто се води безжичния предавател.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

МИКРОФОН СЕ ИЗБИРА С ПРОБВАНЕ :greenball:

Отиваш в някои магазин взимаш микрофоните, които ти влизат в бюджета и пробваш един по един на линеини корекции н аканала.

Само не ми е ясно що ше даваш 300 лв. за микрофон като търсиш нещо, което да ти замазва пеенето :band1:

Иначе елктровойс са си добри микрофони.

Според мене ако микрофона е над 150лв. от там нататък за звука значение има само кой пее зад него.

да бе да сигорно,ти различаваш кардоидни микрофони,хиперкардоидни, насочени и т.н.Не си мисли че всеки който струва 1000лв,може да ти свърши работа.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако оставим настрана стандартните положения за добро звучене на гласа през микрофон, влизаме в един чисто философски спор - тоест в съвсем друга тема: кой какви очаквания има от микрофона при изпълнение на живо. Един иска достоверен сигнал, друг иска помощ, трети иска да промени тембъра си... По-добре май да не се отплесваме. Темата е страхотна и аз научих изключително много благодарение на всички, писали тук.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Страхотна тема, а и коментарите ви са много полезни, за което благодаря! Някой запознат ще може ли да сподели малко повече за Beta87, защото виждам, че почти никъде не е упоменат, а съм чувала доста суперлативи за него! Аз от 4 години използвам SM58 и вече искам да си купя нов микрофон- от постовете ви тук си мисля, че BETA58 e едно добро решение, но все пак ми се ще някой да каже и 2,3 думички за BETA87- знам, че има голяма разлика в цената, но мен ме интересува повече като характеристики, за изпълнения на живо от женски вокал и т.н.

Така, че ако някой е работил с него или просто има впечатления, ще бъда благодарна да ги сподели! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм с Бета 87 от Септември месец насам. Ползвал съм го за репетиции, демо записи, клубни участия и на открито. Просто нямам никакви забележки. Със СМ58 дума не може да става за сравнение. А сравнен с Бета 58... просто е по-различен. Преди да си го купя, отидох във муз. къща "Фактор" и пробвах всички вокални микрофони влизащи в бюджет 700лв. Ами... на моя глас, 87 беше с класа над останалите. А ако имаш начин някой да ти го донесе от САЩ ще ти струва 250$. Аз не съм пял до сега с по-добър стейджмикрофон.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 8 months later...
Преди да си го купя, отидох във муз. къща "Фактор" и пробвах всички вокални микрофони влизащи в бюджет 700лв.

Наистина адски полезна тема за съпоставка на различните видове микрофони, но не намерих в нея как точно тествате дали даден микрофон е за вашият глас !? В смисъл ясно, че ще се тества с някоя песен която вокала пее за да види как излиза, но все пак не са клубни условия(примерно) и няма да е същото. Та има ли някакви универсални тестове за избор на микрофон според тембъра !?

 

ПП. Разгледах адски много модели и за момента съм се спрял, на бета58 на шуъра както и на евтината алтернатива на електровоис - Co9, но имат там ниодим сериа ли каква се води и още се чудя и вероятно на място ще тествам как излиза гласа ми през всеки но все пак, някакви насоки за тестване или поне какво прави всеки като отива да си купи микрофон... Мисля че ще е интересно и полезно инфо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всички ще кажат, че SM58 е най-универсалния вариант. Може би! Аз лично не го харесвам. Най-добре като търси човек микрофон да знае на неговия глас какви корекции на микрофона му трябват. След като е наясно с това, отиваш в магазина и пробваш 2, 3, ...10 ако трябва на едни и същи корекции на пулта. Тогава виждаш, кой микрофон най-добре се държи и го взимаш!

 

НО

 

Метода не е 100% сигурен, защото в магазина ще ти го пуснат на един пулт Mackie с активни JBL, чиято честотна характеристика не отговаря на това с което свириш (ама никак)...

 

УСПЕХ!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Здравейте всички

малко ще ви отклоня от основната тема ама...

начи тука е малко лош записа ама пея на някакъв шурей не му знам точно модела както и да е

ще може ли да се намери някакав shure да кажем за около 200лв.

може и да критикувате http://vbox7.com/play:13eb0454

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Здравейте, много полезна информация сте написали всички!!!Аз искам да запитам, какъв микрофон бихте ми препоръчали за запис в домашни условия или студио, тоест имам предвид не за живи изпълнения. Цената да е между 80-100 лева максимум.Някакво прилично микрофонче!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

AKG CCS Cristal Clear Sound - D88 S - supercardiodid.Струваше около 120 лв. мисля.Не бих казал че е кой знае какво , но за цената ми върши работа.Проблемът му според мен е че не се справя добре с "пътата ", има повечко високи по принцип и по описание , но от към средния спектър нещо му липсва.Ако се направи добър икуалайзинг и се сложат разни ефектчета по него заприличва.

Редактирано от salt
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

"Значи направих голямо проучване, преди да си купя микрофон "-какво значи 'проучване".Щото за мене при избора на микрофон важното е пробване в работна среда ,не четене на характеристики. Всеки сам си знае. Да споделя моя опит. Имам 3 микрофона:като новичка певица в началото нямах особена представа за разликите в микрофоните,не бях запозната с марки,не знаех какво търся и т.н.Отидох в музикален магзин,пробвах Бета 58а и го взех.Чист микрофон,ясен,но не за моя глас.После си купих дистанционен Shure SM58-не дотам добър микрофон-леко изкривява гласа,но ми даваше повече ниски от Beta 58 и си го прегърнах с две ръце. Продължих обаче да търся подходящия микрофон, който да ми изкара всеки нюанс от гласеца.Попаднах в магазин в Дания,където човека ми даде 3 микрофона да пробвам в работна среда /бачкахме на кораб,акустиращ близо до града с магазина/.Голям късмет имах.Препоръчаха ми кондензаторен микрофон Rode-братчето на Neumann, който не впечатли обаче никого-нито мен,нито колегите ми /моя приятел има студио и ползва Rode страхотен е,но там със студиините микрофони въпроса е различен и те са различни/.Пробвах и Зенхайзер /забравих модела/ добър беше,повече пасна на мъжете в групата,отколкото на менеИ третия микрофон беше Beyer Dynamic Opus81-condenser.Е,хора....открих микрофона за себе си след толкова търсене и проби.Препоръчвам да пробвате и търсите,да се интересувате,докато не намерите точния микрофон за себе си.една колежка беше писала в друга тема : "казаха ми,че Beringer са добри.."Моля ви се ако работите професионално,ако изкарвате пари с това...инвестирайте.То си е за вас.С тоя микрофон най-накрая гласа ми звучи реално и красиво.С кондензаторния микрофон пея по-лесно,по-леко и да ви кажа няма спра да препоръчвам на колегите да се ИНТЕРЕСУВАТ и да правят правилния избор.Искам да ви кажа,че нямам проблеми с микрофонии.работила съм в 5 членна банда,на як бой и микрофончето се е държало много прилично.Ок,реших си да пробвам и още един заветен микрофон,въпреки,че вече си намерих "моя".Oтиваме в Thomann-знаете го тоя магазин в Германия и поисках Neumann KMS 105 /дано не бъркам модела/ онзи,от 500еу дето е толкова много разпространен на големите сцени. Поисках да пробвам него и моя си Beyer Dynamic.Да ги сравня двата модела.Еми Neumanna-a хора не ми пасна. Дава огромен обем,вярно.Все едно някаква дебела негърка е застанала там,обаче се оказа,че не е за мен.И така...вярно че няма значение особено цената..марката и ли каквото там друго се сетите,но качеството има.И то няма как да дойде от марка Stagg ili Beringer /дано не засегна някой/.Важно е всеки член на дадена група..формация да допринася до колкото може и с каквото може за добрия звук.Ние- певците сме най-улеснени от към тая страна-с по един микрофон.Затова не жалете услия,търсете и взимайте,ако това ви е професионалното занимание и ви носи средства.Успех на всички!

 

Тоя коментар го бях написала в една подобна тема,помествам го и тук,надявам се да е полезен.Като допълнение искам да добавя,че пеенето много зависи и от микрофона,както една колежка беше казала по-горе.И моля...хайде да бъдем отворени към развитие, звучи много задръстено това "sm58 e nai...beta e nai" защото те са много видове,марки,модели,за това защото всеки има различни потребности.Нека всеки сам открие кое е неговия НАЙ.Пък и както казах,като изкарваш пари с това трябва да инвестираш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Откровено мога да кажа че мнението ми относно микрофоните през последните 2 години се попромени. На база на натрупания опит ежедневно пеене поне 2-3 4аса дневно разучаване на различен материал- от поп, рок, джаз та до класика. Анализиране на собствения глас. Работа с различни мьжки и женски гласове и прилагането на методи за подобряане на пеенето. Сценични изяви като се трьгне от формация пианобар, голяма група, класически концерти.

На база работата с акустично пеене успях да изградя прилична представа за звуковия спектьр които произвеждам. В един момент при свиренето с голяма група осьзнах че неща които знам че изпявам не излизат от апаратурата. От там се започна едно доста дулго изследване как протичат тези процеси при пеенето на сцена с озвучаване и т.н. И се започна ножо тьрсене и анализиране на техническата страна на нещата-от гледна точка апартура

Разбрах колко са важни и какво приложение имат нещата по веригата - не само микрофон усилвател и колони а и нещата които стоят между тях

Та на тая база мога да кажа бажните според мен неща :) без да се ангайирам да ги подреждам в някакьв ред защото всичко е доста относително

-начиньт на пеене

-стильт музика и начиньт по които се изпьлнява

от там нататьк започваме да коментираме

-микрофона

-различни предусилватели

-компресори и лимитери които могат да подпомогнат звученето и да елиминитар някои дефекти на самото пеене

До сега сьм използвал доста марки микрофони AKG senhizer Shure audiotehnika bayerdinamic electrovoice. Успях да постигна начин на пеене при които мога да застана зад всеки нормален микрофон и да пея линеино без да притеснявам но разбрах и важноста на системата и 4е за различна музика и начин на пеене има варианти микрофони. Определено мога да кажа сьщо 4е кондензаторни микрофони при мен вьзпроизвейдат неща които динамичните не могат.

Твьредениата че човешкият глас не произвежда звуци над 12кхц не е добре да се коментират на прима виста има елементарна теория и там са описани едни неща наречени хармоници. Не искам да се впускам в подробности по този вупрос защото има хора които са много по наясно от мен. Мога само да кажа че човешкото ухо чува до 16 хармоника.

 

И накрая мога да привьрша с това че колкото по тембрист и цветен е гласа, колкото повече динамики има в него толкова по-добьр е краиният резултат в колоните - микрофони лампови преампове компресори добавят само допьлнителни неща които за хубав ЛАИФ и запис са необходими!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз подкрепям всички които са на мнение,че Beta58 на SHURE e най-добрия модел за вокал.На мен специално ми пасна най-добре след дълго лутане из различни марки и модели.Не съм пробвал само модели на AKG и не мога да кажа нищо за тях.

SM58 също звучи добре, но BETAta е по добре във високите!Освен това SM58 има много ментета на пазара.Нормално струва около 220-230лв.Аз си поръчах БЕТА от Щатите и ми дойде на същата цена/с допълнителните разходи включени/.Е,не е кой знае какво,при условие че тук струва 340-350лв. ,но 100 лв.са си 100лв.Пък и някак си ми е по-сигурно да си го взема от дилър на SHURE там/нямам против нашите-просто мое мнение/.Освен това си поръчах няколко бройки и си продадох каквито имах.

В последствие си поръчах и два безжични:SM58/T4V и BETA58/PGX24.

И за двата четох добри отзиви и мнения.Първо пристигна SM58.Включих го и разбрах,че това е моят микрофон.Звучи убийствено-и в ниски и във високи,подчертава фразата,просто супер.Това е модел,който вече не се произвежда и се намират отделни бройки.

BETA58/PGX24 остана за продаване.Него дори не съм го отварял!

Това е моето скромно мнение.

Успех на всички!

 

П.С. Сетих се,че някои питаше за БЕТА87- той също е прекрасен микрофон,но е кондензаторен и не би следвало да се сравнява с динамичните от този клас.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Lee, не си първата, от която чувам за Beyer Dynamic, но сте малко, които явно я знаете тая марка. Предполагам, че понеже ги няма в България? Или ако ги има - би ли споделил някой къде? Благодаря :)

 

Иначе - много ми хареса мнението на Lee, аз също смятам, че понятието 'универсален микрофон' не съществува и също съм тръгнала да си купувам и втори (освен Beta-та), без да продавам първия, ами просто за да си имам различни... и така :crying: Полезна тема :)

Редактирано от Elly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.