adXok Отговорено Юли 20, 2005 Отговорено Юли 20, 2005 Простете за рязкото отношение по темата, но... Аз напълно отричам "способността" да определиш "перфектната тонова височина". Аргументите ми: Височината на тонът ЛА (взет за основен на камертона) е претърпяла достатъчно изменения през вековете. Значи, ако някой изсвирва СОЛ, и в главата ти е отправната точка на камертона отпреди 300 г., значи ще сбъркаш, ако кажеш СОЛ... (може би ще сбъркаш от порядъка на полувин или четвърт полутон, но тогава за АРАБСКАТА музика и тамошните музиканти това ще си е ФАЛШИВА ПРЕДСТАВА за определения тон!). Накратко, абсолютният слух всъщност си е съвсем относителен! Айде да не досаждам с идеите на Айнщайн (по-скоро Лоренц и Галилей де) Цитирай
Burton Отговорено Юли 20, 2005 Отговорено Юли 20, 2005 с подходящи упражнения и постоянна практика ти положително можеш да придобиеш абсолютен слух за (според мен) 6-7 месеца Ако човек си развиваше ей-така слуха за 6-7 месеца... Цитирай
progressive Отговорено Юли 20, 2005 Отговорено Юли 20, 2005 (Редактирано) Простете за рязкото отношение по темата, но... Аз напълно отричам "способността" да определиш "перфектната тонова височина". Аргументите ми: Височината на тонът ЛА (взет за основен на камертона) е претърпяла достатъчно изменения през вековете. Значи, ако някой изсвирва СОЛ, и в главата ти е отправната точка на камертона отпреди 300 г., значи ще сбъркаш, ако кажеш СОЛ... (може би ще сбъркаш от порядъка на полувин или четвърт полутон, но тогава за АРАБСКАТА музика и тамошните музиканти това ще си е ФАЛШИВА ПРЕДСТАВА за определения тон!). Накратко, абсолютният слух всъщност си е съвсем относителен! Айде да не досаждам с идеите на Айнщайн (по-скоро Лоренц и Галилей де) значи, говорим за съвременен темпериран строй. а това че отричаш "способността" да определиш "перфектната тонова височина" незнам как да го разбера. всички мои учители за ми казвали че съм абслолютист (както iBobz спомена за мен). и смятам че наистина е така. защото как ще обясниш че примерно ти, пешо, гошо или някой друг който няма "абсолютен слух" като чуе някой тон трябва първо да си представи как звучи ЛА и после да си пресметне всъщност кой тон звучи, докато абсолютистите ( а аз имам много приятели с такъв слух) не се замислят и казват това е СОЛ#! (примерно) голяма част от абсолютистите (включително и аз) като им кажеш изпей ми ЛА няма да ти го изпеят абсолютно точно 440Hz. много пъти този "абсолютен слух" доста пречи, защото примерно трябва да транспонираш нещо. с моята група свирим 1 тон на долу и понеже като започвахме заедно не беше решено окончателно че сме в този строй аз направо си пренастроих клавира... е, след 5 минути бях абсолютно блокирал!!! и така се случваше много пъти след това. казват ми "абе изсвири до мажор" а аз гледам клавира като че ли за първи път го виждам... направо се побърквах от това че чувам че свиря едни тонове , а виждам че натискам други клавиши... същото се случваше и в началото когато имах съпровод в музикалното училище и трябваше да транспонирам на прима виста. това също мисля че е признак че има абсолютен слух! пак казвам абсолютния слух много пъти е доста ограничаващ, но естествено си има и плюсове. може би ще сбъркаш от порядъка на полувин или четвърт полутон, но тогава за АРАБСКАТА музика и тамошните музиканти това ще си е ФАЛШИВА ПРЕДСТАВА за определения тон а, за това имах предвид че може би ще ти пречи абсолютния слух... но не знам никога не съм пробвал да свиря на четвърт тон мен примерно не ме дразни да слушам такава музика... както каза една моя приятелка с абсолютен слух: "един от малкото плюсове на абсолютния слух е че винаги чуваш когато си фалшив, но пък това не те прави повече музикант!" П.П.между другото темата стана доста интересна Редактирано Юли 20, 2005 от progressive Цитирай
adXok Отговорено Юли 20, 2005 Отговорено Юли 20, 2005 Да, извинявай... грешно съм те разбрал! Всъщност ти "виждаш" тона... сега те разбирам! Ама е грешно да се нарича абсолютен слух. Щото нека речем утре кажат абе я да заместим тон ЛА с тон СИb, ей така, за да видим как ще се роди нов човек с "новия темпериран строй" и как ще спори със Сарата школа Абсолютисти! Дано ме разбра! Кажеш ли "Съвременен темпериран строй" веднага понятието Абсолютен губи смисъл... Днешното съвремие е утрешното минало, чат? Цитирай
progressive Отговорено Юли 20, 2005 Отговорено Юли 20, 2005 сега като си прочетох мнението... бая пъти съм написал "абсолютен слух" и само още едно нещо: на сестра ми, в една от старите ми групи и казваха че е тунер(на майтап), защото когато се настройваха китариста и басиста, я поглеждаха и когато тя се усмихнеше, значи че вече са настроени. (приликите с реално съществуващи музиканти от този форум не са случайни- бел.авт.) Цитирай
adXok Отговорено Юли 20, 2005 Отговорено Юли 20, 2005 Да ви копна една мп3-ка на Диана Хадад!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!??!?!?! Искам да я харесате и вие , уважаеми Вокалисти! Тя е сънародничка на Офра Хаза, но ме кефи на 99%!!! Жалко че тъпите кабелни оператори СПРЯХА ИЗЛЪЧВАНЕТО НА Ал Джазира!!! Тя всяка неделя пееше в страхотна, акустична заличка! Бижу... Та искате ли да ви копна една мп3-ка!??!?! Цитирай
adXok Отговорено Юли 20, 2005 Отговорено Юли 20, 2005 Ами да речем, че по време на училищните ни самодейни фестивали преди ехееееее... 7-8 год. (как времето лети лети лети, детски спомен жив, връщаш ни години... миииналиии назад!). Отклоних се... сори! ...по време на училищните ни самодейни фестивали в даскало, все мен викаха да настройвам китарите. По клавира естествено! И пак имаше усмивки, но и от моя страна! Цитирай
progressive Отговорено Юли 20, 2005 Отговорено Юли 20, 2005 Да, извинявай... грешно съм те разбрал! Всъщност ти "виждаш" тона... сега те разбирам! Ама е грешно да се нарича абсолютен слух. Щото нека речем утре кажат абе я да заместим тон ЛА с тон СИb, ей така, за да видим как ще се роди нов човек с "новия темпериран строй" и как ще спори със Сарата школа Абсолютисти! Дано ме разбра! Кажеш ли "Съвременен темпериран строй" веднага понятието Абсолютен губи смисъл... Днешното съвремие е утрешното минало, чат? ако утре сменят тона ЛА с тон СИb, първо ще настане пълен хаос-особено сред абсолютистите както разказах преди малко как блокирах с групата като сменихме строя в началото, така си представи всички абсолютисти блокирали в началото... но към всичко се привиква, както се научих да транспонирам в училище на примависта и да свиря с групата в друг строй(е, пак блокирам чат-пат..) така и че трябва да се свикне с новия темпериран строй... Кажеш ли "Съвременен темпериран строй" веднага понятието Абсолютен губи смисъл... Днешното съвремие е утрешното минало, чат? а за това мисля че те разбрах, но все пак винаги има някакъв ориентир, който в случая е ЛА 1-ва октава 440Hz. и в този строй аз съм абсолютист, както и много други наши колеги! факт... (или fuckT) зависи дали ти е в плюс или в минус тази способност... не искам обаче да ме разбирате погрешно- не се фукам с това че имам абсолютен слух и затова на всяка цена трябва да го докажа. доказано е че съществува такъв слух и това е абсолютен факт. както казах той си има и много плюсове и много минуси! така че не мисля че някой трябва да се притеснява че няма такъв слух. хубаво е да го имаш, но това не те прави по-голям музикант-както цитирах преди малко. Цитирай
YtseJam Отговорено Юли 20, 2005 Отговорено Юли 20, 2005 (приликите с реално съществуващи музиканти от този форум не са случайни- бел.авт.) Цитирай
adXok Отговорено Юли 21, 2005 Отговорено Юли 21, 2005 Да, "абсолютен, с отправна точка на 440Хц съм СЪГЛАСЕН"! Между другото, дали два абсолютно успоредни слуха ще се пресекат някаъде в безкрайността!? :green: Цитирай
fLiSk Отговорено Юли 21, 2005 Отговорено Юли 21, 2005 Няма два абсолютни слуха. Това каква ти е отправната точка не значи че другото е различно. Различни могат да са имената на нещата.Тона си е тон. Освен ако не се докаже че на всеки слуха му е генетично модифициран от извънземните заа да направят екперимент за липсата на комуникация Истината е out there... Цитирай
adXok Отговорено Юли 21, 2005 Отговорено Юли 21, 2005 Flisk, ама една такава тъъънка закачка усещам от думите ти! Плюс това, във всеки един тон си има форманти (виж разработките по Фурие). Познавам и хора (себе си), които различават дори някои от хармониците или формантите на тоновете! Ако искате го наречете свръх-абсолютен слух. За мен си е просто съзерцание в звука! Да, съзерцание... това няма нищо общо с гледането в една точка! :hello: здравейте, абсолютисти! Цитирай
progressive Отговорено Юли 21, 2005 Отговорено Юли 21, 2005 ами вече май е време да отворим и тема за свръх-абсолютен слух... абе важното е да имаш слух и сърце за да чуеш и усетиш музиката... (ех какъв съм романтичен днес... ) Цитирай
adXok Отговорено Юли 21, 2005 Отговорено Юли 21, 2005 :inlove: :inlove: :inlove: Темата се изчерпа... Цитирай
Steppenwolf Отговорено Юли 21, 2005 Отговорено Юли 21, 2005 (Редактирано) Според мен, абсолютният слух не е определящ. Бих цитирал джаз-китариста Chris Juergensen, който казва, че ако има абсолютен слух, добре дошло, но че не му е много необходим, не е наложително и не би заменил, например, теоретичните си познания за абсолютен слух. И дава пример с негов познат пианист, който е абсолютист, но пък не е запознат с хармонията и затова не е достатъчно гъвкъв като композитор. Подобно мнение имам. А като хлътна темата до чуване на обертонове и стана дума за това, да споделя и при мене как седят нещата. Понеже се занимавам с електронна музика и синтез, а и поради интерес, съм разглеждал подробно и на математическо ниво Теория на Фурие, и изобщо сигналите (все пак минах и през електротехникум, който е показател за такива интереси). С тези теоретични познания за фактите и с времето на занимание (колкото и клиширано да звучи), свиква се и при внимателно слушане на даден сигнал (айде, стига толкова технически - ТОН нека кажа), също бих могъл да определя наличните хармоници в него, дали има нехармоници и приблизително с каква девиация, но това става по-скоро на относително ниво, т.е., като отношение между фундамента и съответния хармоник, и благодарение на изградената представа за оцветката, която той придава. Това е, но при мен НЕ Е абсолютен слух. Забелязал съм, че имам чувствително ухо ( и визуално в анфаса ми тип "локатор" си личеше нещо подобно - с едни големи щръкнали уши, особено като по-малък ), но въпреки това аз нямам такъв "слух". Абсолютният слух все пак почива на психическо ниво, т.е. дори информацията от не много чувствително ухо може да се използва по-пълноценно, за да се чува абсолютно. Редактирано Юли 21, 2005 от Stone Цитирай
Recommended Posts