AlFiA Публикувано Януари 5, 2007 Публикувано Януари 5, 2007 (Редактирано) Завишаването при пеене /според мен/ е следствие от качване на кръвно. Причината - може би синдром който бих нарекла: "адреналинова психика", тъй като при пеене на височини нормалното е обратно - на човек да му пада кръвното по-ниско. Представете си хипотетична ситуация - бихте ли взели в състав човек, който на прослушване "завишава". Ако да - защо? Ако не - пак- защо? Редактирано Януари 5, 2007 от AlFiA Цитирай
brysnaria Отговорено Януари 5, 2007 Отговорено Януари 5, 2007 Сори за тъпия въпрос ама какво точно е завишаване? Цитирай
AlFiA Отговорено Януари 5, 2007 Автор Отговорено Януари 5, 2007 (Редактирано) Примерно по времето когато пееш - и на някой тон чукнеш на пианото за проверка - чуваш че верният тон е четвърт по-надолу. Тоест по време на пеене е завишено. П.С. Опс пояснение - а на финал, там където произведението свършва - да е завишено или занижено в половин и цял тон е вече разлика си е... Редактирано Януари 5, 2007 от AlFiA Цитирай
brysnaria Отговорено Януари 5, 2007 Отговорено Януари 5, 2007 (Редактирано) Ами това за акапелно пеене ли става въпрос? Щото ако има инструменти отзад даже някой тон да изкараш малко по-нагоре или по-надолу, после ще се коригираш. А ако ми каже някой аре ся изпей ла-диез и после цъкне ла-диез на пианото съмнявам се че само с половин тон ще е разликата ) Редактирано Януари 5, 2007 от brysnaria Цитирай
Mandalay Отговорено Януари 5, 2007 Отговорено Януари 5, 2007 ^ Тва последното го могат хората с абсолютен слух. А въпроса на Алфия и аз го разбирам относно акалпелното пеене. Но моите впечатления са, че когато се пее парче, което ти е малко високо, се занижава и обратното. И не мога да твърдя, че познавам някого, който пее акапела без да мръдне от тоналността... сигурно има, но в моя скормен опит винаги сме пеели по няколко души едновременно и един да мръдне малко, всички се нагласят според него. :think: Между другото съм слушал записи от концерти на Бойз Ту Мен, и те мърдат. Е, Таке 6 са железни. И почват парчетата едно след друго без дори някой да им подаде тон. :wall: Цитирай
MDFk Отговорено Януари 8, 2007 Отговорено Януари 8, 2007 Бойз 2 мен и Тейк 6 са професионалисти с дългогодишен опит, упорита практика, и солидна доза талант. А и са чернокожи, на тях това им е в кръвта(с увавутелен умисъл). По-скоро бих го наел човека ако се справя иначе добре. Ако пее безотказно точно, когато някой друг по една или друга причина направи завишаване, ще зазвучи фалшиво - по-добре да се напасне. Ако пее нон-стоп фалшиво - отговора е не, естествено. Това ще значи, че няма опит или ухо да замаже положението, когато това е необходимо. Цитирай
alis Отговорено Януари 8, 2007 Отговорено Януари 8, 2007 Като махнем "чернокожието" на страна, акапелното пеене протича по следния начин:Взимаш си тон отнякъде(например камертон),за да си определиш тоналността в която ще пееш и караш без инструмент.Може да свършиш с полу или" незнам си колко" тон по-ниско или по-високо(зависи до колко точен ти е слуха и дали има напрежение докато пееш),а може и да запееш в друга тоналност .Абсолютния слух е по рождение,но трябва да работиш с някакъв инструмент за да може тоновете да се определят от слуха и мозъка.Искам да кажа, че без да има инструмент,човек който има абсолютен слух няма как да знае по рождение кой тон е това което чува.Все пак си трябва работа със солфеж Boys to men и Take 6 са просто уникални!!! Mandalay е прав за това ,че когато пееш акапела с други хора всички се влияят ,не върви някой да понижи ,а ти да си седиш твърдо в тоналността и да се наслаждаваш на всички секунди които произлизат Цитирай
Ivan Отговорено Януари 8, 2007 Отговорено Януари 8, 2007 (Редактирано) Завишват,обикновено,младите изпълнители.Хора,с енергично телосложение,при които опората е дори прекалено силна и от там идва и едно естествено,прекомерно,силово изпълнение на тоновете,които са леко завишени,най често се понижава обаче прощете за латиницата,но нещо не ми върви вградения кирилизатор. Простено ти е, наистина си прави найтапи тук-там. Редактирано Януари 9, 2007 от MDFk Цитирай
AlFiA Отговорено Януари 10, 2007 Автор Отговорено Януари 10, 2007 В повечето мнения имат право за причините. Само последното на @Иван е масово любителско клише някакво навярно. Онова за опората и младите изпълнители. Цитирай
Грация Отговорено Януари 11, 2007 Отговорено Януари 11, 2007 Не съм сигурна дали завишавам, но съм сигурна, че нещо се случва с кръвното ми, когато пея високи с агресия. Понякога имам чувството, че ще ми се пръсне челото. Вокалната ми педагожка ми обясни, че във високата част на челото и дори над него има резонатори, които (логично) се активират, когато пееш високи. Явно моите високи резонатори обаче още не са активни и чувството е такова, каквото е, когато се опитваш да си издухаш носа, но не се получава. Извинете за примера, но усещането е най-близко до това. Цитирай
Mandalay Отговорено Януари 11, 2007 Отговорено Януари 11, 2007 Сещам се, че преди години имах същия проблем. При мен се оказа, че пея стегнато и с адски много напрежение. Респективно като преодолях тези проблеми и болката в челото изчезна. Цитирай
Грация Отговорено Януари 11, 2007 Отговорено Януари 11, 2007 Сещам се, че преди години имах същия проблем. При мен се оказа, че пея стегнато и с адски много напрежение. Респективно като преодолях тези проблеми и болката в челото изчезна. Не съм усетила да пея стегнато, но нищо чудно и да е така Ще се консултирам с Меги При мен усещането е по-скоро високо налягане, отколкото болка Цитирай
Грация Отговорено Януари 11, 2007 Отговорено Януари 11, 2007 нещо се случва с кръвното ми, когато пея високи с агресия Високо и силно са различни характеристики на звука... Имам предвид високи със сила Именно затова съм споменала И агресията Цитирай
eL_NinYo Отговорено Януари 11, 2007 Отговорено Януари 11, 2007 хм,на мен ми се е случвало като свиря и пея едновременно,на някоя зверска височина да се презоря така,че да загубя съзнание за част от секундата....:/ Проблема е не само в напрегнатото пеене,но и в неправилно дишане Цитирай
Ivan Отговорено Януари 19, 2007 Отговорено Януари 19, 2007 В повечето мнения имат право за причините. Само последното на @Иван е масово любителско клише някакво навярно. Онова за опората и младите изпълнители. Младия организъм почти винаги завишава във всяко едно отношение свързано с физическа дейност,за това и хората които се конкурират във всяка една област свързана с физическа дейност са преди всичко в определена възрастова група,16-35 да речем,а основна част от пеенето е физическа дейност,просто младите организми пресират,натискат,опират въздушната струя по силно и от там идва и едно естествено завишаване,а това с хипертониците е друг филм . ще те помоля за нещо,недей да си позволяваш да лепиш етикети на кого,какво било мнението- Всеки има право на мнение ! И конкретен отговор на твой въпрос,какъв изпълнител бих предпочел-такъв който завишава или понижава-първия естествено,вече обясних защо. Цитирай
Recommended Posts