user6396 Публикувано Август 3, 2016 Публикувано Август 3, 2016 Здравейте, Наскоро си закупих поялник тип писалка от близката железария на цена 6 лв, Toolux TKH050 и тинол с неясен за мен грамаж, дебелина и съдържание (просто върху макарата пишеше цена 4,20 лева и нямаше никакви стикери или нещо друго). След първия опит за запояване далеч не се оправдаха очакванията ми! Тинола не се топеше въобще от човката, а само от другата част на поялника, тоест там под човката. След 10-15 минути загряване успя някак си да го разтопи, но при всичките опити за топене, независимо къде, тинола се делеше на малки капки, които за секунди падаха и се втвърдяваха мигновено! Тоест разтопява се една малка част от него, образува се капка, капката за секунди пада и вече е твърда. За нищо не става, така и нищо не успях да запоя. След което четох доста неща в интертет, и разбрах, че поялника трябва да се калайдиса. В нито една околна железария няма флюс, пасти за спойки или нещо друго, та имам само и единствено тинол и поялника. След няколко опита за запоявана, все същото ставаше. Накрая опитах да почистя почернялата човка и я измих (свалена от поялника), пробвах с шкурка и други неща. Изчисти се до известна степен, но въпреки всичко резултата беше същия. Днес пробвах пак и отново, нищо не се получи. Топих малко пластмаса с него и човката съвсем почерня и вече не може да топи тинола съвсем! Върха на човката, така и нито веднъж не успя да стопи тинол! Гледах много видеа в интернет и четох доста теми, но нищо от описаното там не помогна и нищо от видеата не се получи така, както е показано! И с аспирин пробвах да топя човката (миризмата е ужасна), но нищо не се получи. Моля за помощ! Какво мога да направя с поялника и тинола в това им състояние, за да успея да ги използвам пълноценно и да запоявам! Цитирай
ciriljhonson Отговорено Август 3, 2016 Отговорено Август 3, 2016 (Редактирано) Проблема не ти е в поялника,а в тинола. Какво да направиш? Изхвърли тинола, намери магазин за електроника в твоя град и си купи от там и флюс,и читав тинол.С тях ще можеш и да калайдисаш, а след това да запояваш. Редактирано Август 3, 2016 от ciriljhonson Цитирай
user6396 Отговорено Август 3, 2016 Автор Отговорено Август 3, 2016 А това, че човката вече е одраскана, пък и в момента доста замърсена с полепнала по нея пластмаса, проблем ли ще е? Цитирай
Heartman Отговорено Август 3, 2016 Отговорено Август 3, 2016 Има различни мощности на поялниците.По-слабите някъде 30-40вата мисля бяха едва могат да стопят тинолаИли ти трябва по-мощен или нещо тинола не става.Ползвай колофон!Тея флюсове и киселини много разяждат метала, дори да запоиш лесно после ръждясва. Цитирай
user6396 Отговорено Август 3, 2016 Автор Отговорено Август 3, 2016 Нямам нито колофон, нито флюс, но може следващия път вместо тинол, колофон да взема. Поялника е 50W уж, по данни на производителя. Разбира се, че не е точно толкова, този път като го включих не загряваше. Отворих го и се оказа стопена жичка от кабела. Свалих малко от изолацията на жичката на кабела и ги съединих с телка, продължаваща към поялника. Както и най-горе, едното парче тел не допираше до човката и това оправих. Възможно е вече мощността му още да е паднала от началната, а пък или да се е увеличила, от тази, която беше при закупуването. Допускам за вероятно, да е бил малко стопен кабела при закупуване и като цяло този поялник ми изглеждаше ползван като го купих, или лоша изработка, тъй като винтовете са корозирали. Както и да е, аз за тези пари, повече не съм и очаквал. Тинола е купен от друга железария, в същия квартал. Та явно е, че този поялник няма да го бъде, въпреки "поправянето", или ще топя пластмаси с него. Та за това, ще помоля за предложение за къдърен за елементарни нужди поялник, плюс такъв тинол и флюс (ако е необходимо за него), до цена 15 лева, от някой онлайн магазин! Благодаря на всеки, който би си направил труда! И като цяло, ще помоля някой да направи кратко ръководство, или нещо подобно, относно това как точно се калайдисва поялника и човката му, или направо какво точно трябва да се направи при покупката на нов поялник, за да може да се запоява с него без проблеми и как да се поддържа и чисти след време! То предполагам първия път се прави само калайдисване, но моля да се опише как се прави то. За запояването ми е наясно в известна степен, така и не успях нищо да запоя. Преди доста време съм работил с поялник тип пистол, не индукционен, но той беше доста стар и скъп. Та него само директно го ползвах за каквото ми трябваше и не съм имал никакви проблеми и грижи. Този ми е първия тип писалка (то и предишния беше с такава човка), както и първия чисто нов и евтин! Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Август 13, 2016 Отговорено Август 13, 2016 Свестен тинол ти трябва, пробвай примерно Cynel. Цитирай
bir4o Отговорено Септември 15, 2016 Отговорено Септември 15, 2016 ето тука има как се калайдисва...хубаво да е поялника с терморегулатор и да се калайдисва на по ниска температура за да не прегаря ... Цитирай
lyubohar Отговорено Септември 15, 2016 Отговорено Септември 15, 2016 На някои поялници има изрично изискване да не се поврежда покритието на човката. Отделно качествения припой. Напоследък и на мен не ми се получават идеални спойки. Винаги прегаря човката.Дали индукционен,или с нагревател. Навремето ползвахме един доста дебел припой и прости поялници и спойките ставаха идеални. Не знам от възраста ли е,или от нещо друго. 1 Цитирай
никони Отговорено Октомври 20, 2016 Отговорено Октомври 20, 2016 Когато си купиш "поялник" /оригинален китайски/ всъщност си купуваш 1,5 метра кабел с щепсъл, пластмасова дръжка, реотан с неясна мощност /без значение какво пише на опаковката/ и човка или от желязо или от сплав в която мед може да бъде открита само след старателен химически анализ... Изхвърляш човката и си купуваш медна. Почистваш върха с шкурка 320 - 480 и спирт. Монтираш я на поялника възможно най навътре /до където влезе/. Включваш поялника и натопяваш човката в колофон когато е достатъчно топла за да разтопи колофона. С увеличаването на температурата пробваш да разтопиш тинол. Когато това стане, лесно ще калайдисаш върха на човката. След това слагаш една капка калай на човката и оставяш поялника на стойката. Наблюдаваш калая на човката - ако започне да посинява и да се окислява значи прегаря. Разхлабваш човката и я изваждаш с 1-2 милиметра навън /отдалечаваш върха на човката от нагревателя/ - по този начин понижаваш температурата на върха на човката. Почистваш прегорелия калай /например с навлажнена салфетка/ топиш в колофон, нова капка калай на човката и пак гледаш... И така докато калая си остава разтопен на човката без да прегаря... Това е варианта да си купиш поялник за без пари и да го докараш до нещо с което може да се работи. Дано съм бил полезен на някого. 3 Цитирай
jabs Отговорено Октомври 21, 2016 Отговорено Октомври 21, 2016 Не дано, ами супер беше полезен! Точно, кратко, ясно. Благодарност! Мога ли да помоля за съвет къде в София могат да се намерят качествени човки? Цитирай
никони Отговорено Октомври 21, 2016 Отговорено Октомври 21, 2016 Последно си купувах от Конрад на бул. Прага. 1 Цитирай
Recommended Posts