Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Зравейте! Искам да попитам дали някой знае къде в БГ може да се открие въпросния селектор. В musicworld има един на Шалер, който също като този на Ibanez е с 8 крачета но до колкото разбрах е с различна схема на връзване, а и цената му е същата като на оригинален от UK.

Отговорено

Здравей,

Ако говориш за VLX53, имам един, който ми е от един Ibanez RG7621. Смених го защото исках повече възможности за връзване, не помня състоянието му какво е. Ако проявяваш интерес, ти го подарявам, на мен ми е ненужен. Само помисли как да ти го пратя, дали по човек дали с куриер.

Поздрави,

Марио.

Отговорено

Доколкото знам има няколко модела 5-way щракалки, така че проучи какви са начините за свързване. Да не си вземеш някой "грешен". :)

Отговорено

^ Ами точно в това е въпроса. Тъй като познанията ми в тази област се простират дотам да включа поялника, да разпоя проводниците от единия селектор и да ги запоя на другия... затова и имах ядове когато в момента на закупуването на китарата смених адаптерите с Димарзио но поне схема има за Ibanez с такива адаптери но за Шалер суич не открих... та така...

Отговорено

Еми разшири познанията до включването на мултицет и разгадаване на вериги, не е кой знае каква философия, другия вариант е да отидеш при някой който да ти го направи.

:)

Отговорено

http://alloutput.com/guitar/5-way-switches-explained/

https://www.youtube.com/watch?v=Md9Ai1YIdn0

Ако споделиш кой модел е китарата и какъв тип на свързване(със какви опции) ти е нужно ще може да получиш по-конкретен отговор.Най-често схемата на свързване е тази:http://www.dimarzio.com/sites/default/files/diagrams/IBZmod.pdf

Други:http://www.dimarzio.com/support/wiring-diagrams#1-1-2

• 3 weeks later...
Отговорено

Привет! Някой знае ли откъде може да се купи 5-степенния превключвател за 2 хъмбъкъра на Ibanez - или негов аналог (на Schaller например):

(трябва ми точно за RG7621 както е споменал по-горе @killer)

По схемата която дават в сайта на Ibanez моделът на switch-a се води SC2502W. (СХЕМА)

Благодаря предварително!

Отговорено

Който и да е 5-степенен ключ ще ти свърши работа.По горе има препратка за справка между традиционен тип и импортен тип суич.

Отговорено

Здрасти, извинявай но това е съвсем погрешно изказване.

Посоченият от мен 5-way switch се произвежда специално за Ibanez и позволява свързване по позиции както следва (за 2 хъмбъкър адаптера):

1 Neck - Series

2 Neck - Parallel

3 Bridge + Neck - Series Humbuckers

4 Bridge + Neck - Split Coils

5 Bridge - Series

"Обикновените" 5-way превключватели не позволяват настройки No 2 и No 4.

Купих си Dimarzio Superswitch, който позволява всякакви комбинации, него обаче не мога да го монтирам защото е с 2 платки една върху друга и няма място в китарата.

Понеже моят ключ беше много износен и прекъсваше, накрая си купих Schaller 15090000 105SF 5 Way Switch колкото да има някакъв - този модел със сигурност не става, това е ключ за страт с 3 адаптера и не е пригоден за китара с 2 хъмбъкъра. Ефективно работи като 3-позиционен ключ.

Предполагам, че някой от тези модели ще свърши работа, но не ми се дават 40лева само за да експериментирам:

Switch 1       Switch 2      Switch 3

Та някой запознат има ли или направо да бодвам един 3-way и да се свършват мъките?

Отговорено

Аз имам Ibanez със същата комбинация за превключване на адаптрите. VLX91 е щракалката според wiring диаграмата и мисля, че си е баш същата вътре:
Ibanez%20S2020X%20KJG%20Mod%2001.jpg
Има повече чарколя и жици заради пиезото, но ако ги игнорираш си е същото.

Ето ТУК и ТУК има инфо, което може също да ти помогне.

Отговорено

@Baby_Thomas благодаря за линка към сайта на Eyb, изглежда техният модел M ще свърши работа. Посоченият в листовката пример за 2 хъмбъкъра е почти същият, с изключение на поз.2 (Neck Humbucker - parallel), но мисля че с малко обмисляне на схемите ще може да се свърже да върши същата работа като оригиналния switch.

Отговорено (Редактирано)

Ползвай супер суича.Може да превключва всевъзможни комбинации.Аз бих го сложил на мига.Според мен по си заслужава.

Редактирано от jorog