Jump to content
Българският форум за музиканти

Какъв е по-добрия кабел за footswitch на усилвател?


Recommended Posts

Става дума не за педал от типа "камионче", който се свързва със сигнален кабел, а за footswitch, който примерно сменя каналите на ампа и на ампа си има отделен изведен жак за такъв.
Много ампове си имат някакви техни си, фабрични педали, ползващи специална схема и начин на свързване (тоест трудно е да си направиш сам такъв), но за много ампове, педала е просто едно бутонче, което окъсява два кабела (или няколко бутончета със съответния брой кабели, които трябва да се окъсят).
Та за последния случай е въпроса и по-точно, какъв да бъде кабела?
Логичния избор е сигнален (инструментален), а и фабричните педали обикновено са с някакъв подобен (тънък), но се замислих, ако този бутон (footswitch) всъщност не е на пътя на сигнала, не е ли по-добре да се ползва някакъв по-тънък силов кабел при по-големи дължини (6-7 метра)? Примерно швпс 2х1.0 или някакъв подходящ speaker cable..?
Идеята е от гледна точка на по-малко съпротивление на силовия, пък и по-добра изолация/защите от настъпване, пречупване и т.н.

Или за дължини до 10-тина метра е все тая?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Принципно оттам се затваря верига с 5/9/12 волта, които активират "котвата" на някакво реле. Тоест има/няма някакво слабо ДЦ захранване с мижав ток. Дет се вика - конец да сложиш, все ще работи... :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ако е много ниско това управляващо напрежение, да не би с некачествен проводник да падне под минимума за да сработи управлението на релето (примерно 7.5 метра кабел с футсуича в единия му край прави ефективна дължина 15 метра проводник, през който трябва да премине този "мижав ток" като цъкнеш бутона)..? Май за всеки случай е по-добре с нещо по-сериозно (като проводник) да се направи кабела. :)

Редактирано от therealbadmadafaka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Проблем с превключването би се получил, ако прекъснеш кабела или го дадеш на късо. Това мисля е единственото практическо явление, което може да буди притеснение, съответно да изисква по-механично здрав кабел. Иначе, по-високото съпротивление на кабела, не би имало голямо значение, тъй като 0.1, 1 или 10 ома е все тая, при положение, че входното съпротивление на управляващата верига обикновено е поне няколко килоома, както и последователното съпротивление, което определя "мижавия" ток.

 

При повечето усилватели, сигналът не минава през педалиерата - това би било доста неразумно решение поради ред причини.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледай да е достатъчно тежък и мек, че като го разгънеш да си легне добре на земята и да не се надига, да издържа настъпване, развиване, навиване. Всякакъв кабел принципно става, ама един ще те дразни най-малко.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.