Jump to content
Българският форум за музиканти

въпрос, засягащ инструментите


seek,fuck & destroy

Recommended Posts

Първо Весели празници и много щастие

 

Въпросът ми е каква е най-подходящата температура

при която да съхраняваме китарата си през повечето време?

Моля за мнението Ви и как се справяте с температурните разлики, защото разлики в темтературата не са добри за инструмента

Също така прече ли на инструмента(китара) да стоя на студено или на горещо?

Поздрави и наздртаве :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съдейки по мненията, които съм чел из форума, смятам, че Evtim Djerekarov би могъл да ти даде адекватен съвет - стига да се появи :)

Ако не се лъжа, дори някъде имаше засегнат твоя въпрос!

Успех :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега аз също имам подобни чуденки.... :) Аз лично мойта китара я мъкна почти всеки ден с мен от удома до колата, от колата към репетиционната.... Преди да свиря я изваждам от калъфа или просто го разкопчавам и така оставям китарата да си "вземе въздух" за 5-10-15 минути, след което вече почва настройването...може да и теглиш един парцал преди да почнеш да свириш :) За най-подходяща температура.... :think: не знам...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

мисля че струните се разтягат и свиват от темперетурната разлика

и китарата се разстройва :)

освен тва лакът май мое да се напука (за второто не съм сигурен, не ме псувайте :green:)

Редактирано от SHARO
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чел съм в една школа (която така и недочетох) по въпроса, макар и кратко е ясно: Да се съхранява на стайна температура, да не е близо до източник на високи или ниски температури (прозорец, парно, входна врата...).

 

Аз го правя и китарата доста бавно ми се разтройва, пък не свиря малко - между 2 и 3 часа на ден.

 

 

ЕДИТ: Уф, че съм. Трябваше да съм по-конкретен. Стайната температура и температурата по принцип, която се пише за най-удобна начовешкото тяло е 20-30 градуса ГРУБО.

 

Иначе казано, ако си по тениска и дънки и не ти е студено - значи можеш да си спокоен, че твоята вярна китарка е добре :)

Редактирано от X_eNeMy
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хм а могат ли да се късат струни от рязка смяна на температурата?Аз успях да скъсам 3 1-ви струни за 10 дни :ph34r::blink::curse: .Първите две бяха 009 а третата 010.Вече не знам кво да правя :beer: :wall: Иначе на китарата нищо и няма,пък я разнасям и на даскал и към нас.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Струните не си менят прекалено много тона от температурата, въпреки, че в много редки случаи могат и да се скъсат, но за целта трябва да са захабени, или стари. През зимата, като изляза с китарата на някъде, ми се е случвало да седна някъде да посвиря, докато чакам, и не съм усетил качване на тона.

 

Иначе дървото е добре, доколкото знам, да седи на такава температура, на каквато по принцип е свикнало. Т.е. ако държите инструмента в стаята, е добре да седи на тази температура. При промяна на температурата леко се променя и напрежението на пръчката в грифа, и така. поне теоретично, може и да се усети много лека разлика във височината на струните.

 

Не е добре китарата да се държи на влажно, но е още по-зле, когато въздухат е много сух. Най-хубаво е влажността да е умерена.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много сухо не е на добре, много мокро също не е на добре :curse: В този смисъл не я излагай на пряка слънчева светлина и резки промени на температурата. Демек ако нормално китарата е настроена (в смисъл на интонация и формата на грифа) през лятото и зимно време си я пъхнал поради неква причина в помещение с температура под 5-10 градуса - промяната във формата на грифа например е нормална и даже да поседи ден два на температура над 20 градуса, за да се темперира, както се казва - вероятно ще има нужда от настройка.

При всички случаи обаче при рязка смяна на температура и смяна на влажност (демек през лятото да си в Стара Загора или нейде по Делиормана и след т'ва да идеш във Варна например) е възможно формата на грифа да се промени, оттам да "падне" или да се "вдигне" настройката на китарата и/или интонацията.

Но това са лесно регулируеми неща (ако не знаеш как силно се препоръчва лютиер да го извърши) :ph34r:

Но ако постоянно (в смисъл не сменяш климатични условия за повече от няколко часа, т.е. пренасяш я например) си седи в относително едни и същи климатични условия - веднъж като е настроена, не би следвало да има промени по настройките на грифа, освен ако не сменяш значително дебелината на струните например.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 5 years later...

Здравейте,

В момента съхранявам акустичната си китара в помещание, което не се отоплява. При тези температури, които се очакват може температурата в стаята да падна и около нулата. Китарата не е в калъф, и не е в близост до външна стена, струните са отхлабени. Може ли да очаквам проблеми с лака и дървесината и по-добре ли е да я прибера в стая на стайна температура около 18 - 20 градуса?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И така: цитирам-

 

Струните не си менят прекалено много тона от температурата, въпреки, че в много редки случаи могат и да се скъсат, но за целта трябва да са захабени, или стари.

 

 

когато свириш полувин час и си настроиш след това китарата струните вече са се стоплили от температурата на ръцете и ако оставиш китарата няколко часа и след това провериш настройката ще установиш че се е повишила с 8 - 12 сек. на тон за различните струни заради промяната на температурата....за да се скъса струна от разлика в температурата /независимо дали нова или стара/, трябва да пробваш да свириш при минус 60- 70 градуса по Целзий.

 продължавам с цитата:

 

При промяна на температурата леко се променя и напрежението на пръчката в грифа, и така. поне теоретично, може и да се усети много лека разлика във височината на струните.

 

 

Напрежението в тръстроуда противостои на напрежението на струните, съответно при по ниска температура се повишават и двете напрежения. Кое от двете ще се повиши повече оставям на Евтим да помисли, въпроса е каква ще е разликата във височината на струните, в каква посока ще е разликата и кой китарист ще усети разлика от няколко стотни от милиметъра в екшъна?Китариста има слух и моментално чува разлика в тона или тембъра но няма микрометър в пръстите....

  Това което съм написал е базирано на 30 годишния ми опит като лютиер и няма персонална насоченост към цитирания съфорумник.Обикновено съм само наблюдател във форума и избягвам да коментирам, но при толкова дезинформация в един пост....

Редактирано от никони
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

....но при толкова дезинформация в един пост....

 

Струва ми се, че по-скоро си смучеш аргументи от пръстите. А и написаното от мен не е невярно защото:

 

1. Захабените стари струни могат да се скъсат така или иначе, а нескъсването им няма да навреди на никого.

 

2.Това с "надделяването на напреженията" е изчислимо, но безпредметно да се смята с голяма точност.  Обърни внимание на неслучайно използваната дума "теоретично" в стария ми пост.

 

 

Не виждам какъв е проблемът, всъщност. Дезинформирал съм едни хора, които всъщнсот май не съм дезинформирал, да не говорим, че конкретните им питания имат съвсем ясен (и от практическа гледна точка - верен) отговор.

Ако имаш нещо против моите мнения от преди 6 години, ще ти се наложи да докажеш две неща:

 

1. Че е невъзможно дадена захабена и/или стара струна да се скъса, в резултат на лекото покачване на напрежението й при охлаждане.

 

2. Че не възможно теоретично човек да усети разликата във височината на струните, в резултат на излагането на китара на ниски температури.

 

Сам разбираш, че и двете доказателства са доста безпредметни, от което - и твоята критика.

 

Извинявам се на модераторите за безмисления си коментар - просто се чувствам длъжен да отговоря.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Със сигурност влияе на струните, както и на дървото на китарата. Първото е много лесно да се провери, просто си остави китарата в сравнително студено помещение и я настрой с тунер по възможност. След това пусни парното/печката за 15 минути и провери настройката отново. При класическата китара например, разликата се усеща още в първите 5 минути - настройката на първите три струни се качва осезаемо.

Гледах някъде behind the scenes с John Myung (или Petrucci май беше) от DT, където guitar tech-a обясняваше как при концертите на открито, човека настройва truss rod-a на китарите между/по време на песните, защото action-а се променя осезаемо от разликата в температурата.

Още един

, този път става дума за saddle/bridge-a на китарата на Pepe Romero и как разликата в температурата и влажността на въздуха влияят на инструмента.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.