seek,fuck & destroy Публикувано Декември 26, 2006 Публикувано Декември 26, 2006 Първо Весели празници и много щастие Въпросът ми е каква е най-подходящата температура при която да съхраняваме китарата си през повечето време? Моля за мнението Ви и как се справяте с температурните разлики, защото разлики в темтературата не са добри за инструмента Също така прече ли на инструмента(китара) да стоя на студено или на горещо? Поздрави и наздртаве Цитирай
ivp Отговорено Декември 26, 2006 Отговорено Декември 26, 2006 Съдейки по мненията, които съм чел из форума, смятам, че Evtim Djerekarov би могъл да ти даде адекватен съвет - стига да се появи Ако не се лъжа, дори някъде имаше засегнат твоя въпрос! Успех Цитирай
AFTER-THE-RAIN Отговорено Декември 26, 2006 Отговорено Декември 26, 2006 Колега аз също имам подобни чуденки.... Аз лично мойта китара я мъкна почти всеки ден с мен от удома до колата, от колата към репетиционната.... Преди да свиря я изваждам от калъфа или просто го разкопчавам и така оставям китарата да си "вземе въздух" за 5-10-15 минути, след което вече почва настройването...може да и теглиш един парцал преди да почнеш да свириш За най-подходяща температура.... :think: не знам... Цитирай
SHARO Отговорено Декември 26, 2006 Отговорено Декември 26, 2006 (Редактирано) мисля че струните се разтягат и свиват от темперетурната разлика и китарата се разстройва освен тва лакът май мое да се напука (за второто не съм сигурен, не ме псувайте :green:) Редактирано Декември 26, 2006 от SHARO Цитирай
X_eNeMy Отговорено Декември 26, 2006 Отговорено Декември 26, 2006 (Редактирано) Чел съм в една школа (която така и недочетох) по въпроса, макар и кратко е ясно: Да се съхранява на стайна температура, да не е близо до източник на високи или ниски температури (прозорец, парно, входна врата...). Аз го правя и китарата доста бавно ми се разтройва, пък не свиря малко - между 2 и 3 часа на ден. ЕДИТ: Уф, че съм. Трябваше да съм по-конкретен. Стайната температура и температурата по принцип, която се пише за най-удобна начовешкото тяло е 20-30 градуса ГРУБО. Иначе казано, ако си по тениска и дънки и не ти е студено - значи можеш да си спокоен, че твоята вярна китарка е добре Редактирано Декември 26, 2006 от X_eNeMy Цитирай
Flanker Отговорено Декември 26, 2006 Отговорено Декември 26, 2006 Хм а могат ли да се късат струни от рязка смяна на температурата?Аз успях да скъсам 3 1-ви струни за 10 дни .Първите две бяха 009 а третата 010.Вече не знам кво да правя :wall: Иначе на китарата нищо и няма,пък я разнасям и на даскал и към нас. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Декември 26, 2006 Отговорено Декември 26, 2006 (Редактирано) Струните не си менят прекалено много тона от температурата, въпреки, че в много редки случаи могат и да се скъсат, но за целта трябва да са захабени, или стари. През зимата, като изляза с китарата на някъде, ми се е случвало да седна някъде да посвиря, докато чакам, и не съм усетил качване на тона. Иначе дървото е добре, доколкото знам, да седи на такава температура, на каквато по принцип е свикнало. Т.е. ако държите инструмента в стаята, е добре да седи на тази температура. При промяна на температурата леко се променя и напрежението на пръчката в грифа, и така. поне теоретично, може и да се усети много лека разлика във височината на струните. Не е добре китарата да се държи на влажно, но е още по-зле, когато въздухат е много сух. Най-хубаво е влажността да е умерена. Редактирано Декември 26, 2006 от Evtim Djerekarov Цитирай
synchu Отговорено Декември 26, 2006 Отговорено Декември 26, 2006 Много сухо не е на добре, много мокро също не е на добре В този смисъл не я излагай на пряка слънчева светлина и резки промени на температурата. Демек ако нормално китарата е настроена (в смисъл на интонация и формата на грифа) през лятото и зимно време си я пъхнал поради неква причина в помещение с температура под 5-10 градуса - промяната във формата на грифа например е нормална и даже да поседи ден два на температура над 20 градуса, за да се темперира, както се казва - вероятно ще има нужда от настройка. При всички случаи обаче при рязка смяна на температура и смяна на влажност (демек през лятото да си в Стара Загора или нейде по Делиормана и след т'ва да идеш във Варна например) е възможно формата на грифа да се промени, оттам да "падне" или да се "вдигне" настройката на китарата и/или интонацията. Но това са лесно регулируеми неща (ако не знаеш как силно се препоръчва лютиер да го извърши) Но ако постоянно (в смисъл не сменяш климатични условия за повече от няколко часа, т.е. пренасяш я например) си седи в относително едни и същи климатични условия - веднъж като е настроена, не би следвало да има промени по настройките на грифа, освен ако не сменяш значително дебелината на струните например. Цитирай
seek,fuck & destroy Отговорено Декември 27, 2006 Автор Отговорено Декември 27, 2006 Мерси за коментара ще ми е от полза Вече няма да имам сериозни притеснения, но все пак ще внимавам Цитирай
maxim09 Отговорено Декември 22, 2012 Отговорено Декември 22, 2012 Здравейте, В момента съхранявам акустичната си китара в помещание, което не се отоплява. При тези температури, които се очакват може температурата в стаята да падна и около нулата. Китарата не е в калъф, и не е в близост до външна стена, струните са отхлабени. Може ли да очаквам проблеми с лака и дървесината и по-добре ли е да я прибера в стая на стайна температура около 18 - 20 градуса? Цитирай
synchu Отговорено Декември 22, 2012 Отговорено Декември 22, 2012 Да. Прибери я. Можеш да очакваш проблеми разбира се, това е дърво. Цитирай
никони Отговорено Декември 23, 2012 Отговорено Декември 23, 2012 (Редактирано) И така: цитирам- Струните не си менят прекалено много тона от температурата, въпреки, че в много редки случаи могат и да се скъсат, но за целта трябва да са захабени, или стари. когато свириш полувин час и си настроиш след това китарата струните вече са се стоплили от температурата на ръцете и ако оставиш китарата няколко часа и след това провериш настройката ще установиш че се е повишила с 8 - 12 сек. на тон за различните струни заради промяната на температурата....за да се скъса струна от разлика в температурата /независимо дали нова или стара/, трябва да пробваш да свириш при минус 60- 70 градуса по Целзий. продължавам с цитата: При промяна на температурата леко се променя и напрежението на пръчката в грифа, и така. поне теоретично, може и да се усети много лека разлика във височината на струните. Напрежението в тръстроуда противостои на напрежението на струните, съответно при по ниска температура се повишават и двете напрежения. Кое от двете ще се повиши повече оставям на Евтим да помисли, въпроса е каква ще е разликата във височината на струните, в каква посока ще е разликата и кой китарист ще усети разлика от няколко стотни от милиметъра в екшъна?Китариста има слух и моментално чува разлика в тона или тембъра но няма микрометър в пръстите.... Това което съм написал е базирано на 30 годишния ми опит като лютиер и няма персонална насоченост към цитирания съфорумник.Обикновено съм само наблюдател във форума и избягвам да коментирам, но при толкова дезинформация в един пост.... Редактирано Декември 23, 2012 от никони Цитирай
synchu Отговорено Декември 23, 2012 Отговорено Декември 23, 2012 Имай предвид, че все пак поста, който цитираш е на 6 години. Това е доста време 1 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Декември 23, 2012 Отговорено Декември 23, 2012 (Редактирано) ....но при толкова дезинформация в един пост.... Струва ми се, че по-скоро си смучеш аргументи от пръстите. А и написаното от мен не е невярно защото: 1. Захабените стари струни могат да се скъсат така или иначе, а нескъсването им няма да навреди на никого. 2.Това с "надделяването на напреженията" е изчислимо, но безпредметно да се смята с голяма точност. Обърни внимание на неслучайно използваната дума "теоретично" в стария ми пост. Не виждам какъв е проблемът, всъщност. Дезинформирал съм едни хора, които всъщнсот май не съм дезинформирал, да не говорим, че конкретните им питания имат съвсем ясен (и от практическа гледна точка - верен) отговор. Ако имаш нещо против моите мнения от преди 6 години, ще ти се наложи да докажеш две неща: 1. Че е невъзможно дадена захабена и/или стара струна да се скъса, в резултат на лекото покачване на напрежението й при охлаждане. 2. Че не възможно теоретично човек да усети разликата във височината на струните, в резултат на излагането на китара на ниски температури. Сам разбираш, че и двете доказателства са доста безпредметни, от което - и твоята критика. Извинявам се на модераторите за безмисления си коментар - просто се чувствам длъжен да отговоря. Редактирано Декември 23, 2012 от Evtim Djerekarov Цитирай
trendkiller Отговорено Декември 23, 2012 Отговорено Декември 23, 2012 Със сигурност влияе на струните, както и на дървото на китарата. Първото е много лесно да се провери, просто си остави китарата в сравнително студено помещение и я настрой с тунер по възможност. След това пусни парното/печката за 15 минути и провери настройката отново. При класическата китара например, разликата се усеща още в първите 5 минути - настройката на първите три струни се качва осезаемо. Гледах някъде behind the scenes с John Myung (или Petrucci май беше) от DT, където guitar tech-a обясняваше как при концертите на открито, човека настройва truss rod-a на китарите между/по време на песните, защото action-а се променя осезаемо от разликата в температурата. Още един , този път става дума за saddle/bridge-a на китарата на Pepe Romero и как разликата в температурата и влажността на въздуха влияят на инструмента. 1 Цитирай
Recommended Posts