TheRipper Публикувано Декември 16, 2006 Публикувано Декември 16, 2006 (Редактирано) еми искам да попитам , защо на моита китара (електрическата) са и толкова твърди струните , а на тази дето е при даскала ми пак е ел. но са и меки струните...дебелината изглежда същата...ае кажете мое да е тъп въпрос ама кат незнам треа да питам некои , а и е мн кофти тка щото аз натискам яко и некои път се получава ефекта дззззгррр (т.е. искам да кажа , че струната вибрира във съответното пракче и стаа гадну ) Редактирано Декември 16, 2006 от TheRipper Цитирай
PRIMO Отговорено Декември 16, 2006 Отговорено Декември 16, 2006 струните са 9ки,10ки,11ки и т.н. според дебелината. По-дебели струни е по-вероятно да ти дрънчат като ги натискаш, поне докато са нови. Цитирай
Achiles Отговорено Декември 16, 2006 Отговорено Декември 16, 2006 Това, че изглеждат с еднаква дебелина, не значи, че е така. Има значение и от китарата. Навремето като свирих на Кремона 9-ките стояха много твърди. Сега със скуаера дори десетките ми са мекички. Цитирай
Свилен Бас Отговорено Декември 16, 2006 Отговорено Декември 16, 2006 А бе струните, независимо от дебелината, си имат и означение за напрежението - т.е. едни 10-ки могат да бъдат и много меки, и доста твърди, и да са на една и съща фирма :read: Примено, май имаше нещо такова: EL - Extra Light; L - Light; M - Medium; MH - Medium Heavy; H - Heavy; И Хеви Метъл - най-хард Цитирай
Achiles Отговорено Декември 16, 2006 Отговорено Декември 16, 2006 Странно, от 5 пакетчета струни никъде не намерих посочените означения. Цитирай
Свилен Бас Отговорено Декември 16, 2006 Отговорено Декември 16, 2006 (Редактирано) ^ На кухарката ми струните са Stagg и там си пише, на баса ми - Fender, и там си пише , на контрабаса ми - вече не помня марката, но и там имаше означение - може би само при струните за електрическа соло-китара съществува изключение ? Разбира се, зависи и от разстоянието между грифа и струните, но тук май не става въпрос за това :think: П.П.: При някои фирми означението се познава по други признаци - например, при контрабаса и баса ми твърдостта се познаваше от цвета на конеца, оплетен около началото им :green: Редактирано Декември 16, 2006 от ...taka li e? - a taka. Цитирай
Achiles Отговорено Декември 16, 2006 Отговорено Декември 16, 2006 Възможно е да си прав, но на моите струни няма означение. Както казах по горе с едни и съши струни на кремона стоят по един начин, на скуаер по друг. Предполагам, че има някакво значение от китарата. Иначе като цяло аз обичам да си свиря на 10- ки. Вярно, че ако се опитваш да свириш Стив Вай примерно ще видиш малко зор, но за блус са перфектни. Не си падам по меките струни. Един път свирих на китара с некви осмици и да си призная хич не ми беше удобно. абе всеки човек сам си избира какво му е удобно. Първите няколко години докато се учи човек има време и да поекспериментира Цитирай
Свилен Бас Отговорено Декември 16, 2006 Отговорено Декември 16, 2006 (Редактирано) Както казах по горе с едни и съши струни на кремона стоят по един начин, на скуаер по друг.Не може да е истина това - напрежението на опън е едно и също при един и същи строй, а ако към това добавим и еднаквото разстояние до грифа, какво остава? Съгласен съм (дори съм опитвал), че колкото и скъпи струни да слагаш на кофти китара, тя няма да светне, както и, че една добра китара само се пропилява с некачествени струни, но това, което казваш, май е малко субективно или, може би, имаш предвид различния материал за прагчетата, който е от значение при огъването на струните (и съответно е малко по-различен при различните китари) - просто не те разбирам :think: Редактирано Декември 16, 2006 от ...taka li e? - a taka. Цитирай
vlaefff Отговорено Декември 16, 2006 Отговорено Декември 16, 2006 Интересното е че и аз съм се сблъслквал този факт, винаги мойта китара обаче е била с твърди струни, а когато свиря на някоя чужда и винаги са ми по- меки, дали това е на психическа основа (че чуждото винаги е по хубаво) или просто винаги съм попадал на меки струни? До сега съм имал 3 ел. китари. Първата ми беше Пълдин - много твърди бяха струните дедарио, Втората скуайер - пак с дедарио, но сякаш по меки и сега съм с ибанец - най - меки са на нея до сега на допир и свирене дедариото. Много странно. Наистина зависи разстоянието от магарето до главата, както и това дали има тремело и пружини или е с фиксирано и през тялото минаващи струни Не знам дали е субективно , но онзи ден свирих на един Де Армонд, на който сложих 9ки и бешя толкова меки и "отпуснати" не мога да си го обясня. Свирих на един ибанец за първи път, на който му бяха супер меки а на моя не са чак толкова, въпреки че са еднакви модели :wall: Цитирай
Achiles Отговорено Декември 16, 2006 Отговорено Декември 16, 2006 И аз нямам обяснение и не знам защо е така. Не съм се опитвал и да си обясна, а и не задълбавам толкова в нещата. Просто аз си знам, за моята китара идеалния вариант са 10-ки. Не мисля, че е толкова важно да се намери научно обяснение, колкото всеки да прецени сам за себе си с какви струни на каква китара да свири. Аз в начаалото си купих 8-ци, защото преди това на кремоната ми 9-ките бяха много твърди. После пробвах с девятки и пак ми идваха мекички. Накрая открих, че десетките са ми идеални, а от 3-4 години дори свиря с 10-52. Мисля, че това е най- добрата комбинация. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Декември 16, 2006 Отговорено Декември 16, 2006 (Редактирано) По принцип, ако китарите се различават по дължина на грифа, на тази, с по-къса мензура, струните ще са опънати по-малко отколкото на китарата с по-дълга мензура, ако двете китари ползват едни и същи струни, и са настроени еднакво. Иначе за дебелината на струните няма едно мнение. Аз лично всиря с 9-ки. Свирил съм и с 10-ки. ПО принцип по-дебелите струни опъват повече. Ако се опиташ със струни 12-ки или 13-ки да си настроиш китарата(особено ако е с дълга 645+мм мензура) в МИ, може я да спраскаш магарето горе, я да и причиниш друга повреда. Редактирано Декември 16, 2006 от Evtim Djerekarov Цитирай
Свилен Бас Отговорено Декември 16, 2006 Отговорено Декември 16, 2006 По принцип, ако китарите се различават по дължина на грифа, на тази, с по-къса мензура, струните ще са опънати по-малко отколкото на китарата с по-дълга мензура, ако двете китари ползват едни и същи струни, и са настроени еднакво. Имах чувството, че съм го споменал при "равните други условия", но дори и с това (а то не е маловажно!), пак има значение едни 10-ки (и т.н.) колко тежки са и т.н. Цитирай
Hillbilly Отговорено Декември 16, 2006 Отговорено Декември 16, 2006 Доста играе роля фактора "пружини" и колко са вдигнати струните от грифа Цитирай
Baby Thomas Отговорено Декември 17, 2006 Отговорено Декември 17, 2006 Ако е с плаващо тремоло китарката струните са по-меки. Също и ако са настроени по-ниско. Аз примерно точно за това съм в Еб... Цитирай
Recommended Posts