Jump to content
Българският форум за музиканти

Струните при ел. китара:


TheRipper

Recommended Posts

еми искам да попитам , защо на моита китара (електрическата) са и толкова твърди струните , а на тази дето е при даскала ми пак е ел. но са и меки струните...дебелината изглежда същата...ае кажете мое да е тъп въпрос ама кат незнам треа да питам некои , а и е мн кофти тка щото аз натискам яко и некои път се получава ефекта дззззгррр :metalist: (т.е. искам да кажа , че струната вибрира във съответното пракче и стаа гадну :bravo: )

Редактирано от TheRipper
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

струните са 9ки,10ки,11ки и т.н. според дебелината. По-дебели струни е по-вероятно да ти дрънчат като ги натискаш, поне докато са нови.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това, че изглеждат с еднаква дебелина, не значи, че е така. :)

Има значение и от китарата. Навремето като свирих на Кремона 9-ките стояха много твърди. Сега със скуаера дори десетките ми са мекички. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А бе струните, независимо от дебелината, си имат и означение за напрежението - т.е. едни 10-ки могат да бъдат и много меки, и доста твърди, и да са на една и съща фирма :read:

 

Примено, май имаше нещо такова:

EL - Extra Light;

L - Light;

M - Medium;

MH - Medium Heavy;

H - Heavy;

 

И Хеви Метъл - най-хард :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ На кухарката ми струните са Stagg и там си пише, на баса ми - Fender, и там си пише :) , на контрабаса ми - вече не помня марката, но и там имаше означение ;) - може би само при струните за електрическа соло-китара съществува изключение ;);) ?

 

Разбира се, зависи и от разстоянието между грифа и струните, но тук май не става въпрос за това :think:

 

П.П.:

При някои фирми означението се познава по други признаци - например, при контрабаса и баса ми твърдостта се познаваше от цвета на конеца, оплетен около началото им :green:

Редактирано от ...taka li e? - a taka.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Възможно е да си прав, но на моите струни няма означение. Както казах по горе с едни и съши струни на кремона стоят по един начин, на скуаер по друг. Предполагам, че има някакво значение от китарата. Иначе като цяло аз обичам да си свиря на 10- ки. Вярно, че ако се опитваш да свириш Стив Вай примерно ще видиш малко зор, но за блус са перфектни. Не си падам по меките струни. Един път свирих на китара с некви осмици и да си призная хич не ми беше удобно. абе всеки човек сам си избира какво му е удобно. Първите няколко години докато се учи човек има време и да поекспериментира :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както казах по горе с едни и съши струни на кремона стоят по един начин, на скуаер по друг.
Не може да е истина това - напрежението на опън е едно и също при един и същи строй, а ако към това добавим и еднаквото разстояние до грифа, какво остава? Съгласен съм (дори съм опитвал), че колкото и скъпи струни да слагаш на кофти китара, тя няма да светне, както и, че една добра китара само се пропилява с некачествени струни, но това, което казваш, май е малко субективно или, може би, имаш предвид различния материал за прагчетата, който е от значение при огъването на струните (и съответно е малко по-различен при различните китари) - просто не те разбирам :think: Редактирано от ...taka li e? - a taka.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересното е че и аз съм се сблъслквал този факт, винаги мойта китара обаче е била с твърди струни, а когато свиря на някоя чужда и винаги са ми по- меки, дали това е на психическа основа (че чуждото винаги е по хубаво) или просто винаги съм попадал на меки струни? До сега съм имал 3 ел. китари. Първата ми беше Пълдин - много твърди бяха струните дедарио, Втората скуайер - пак с дедарио, но сякаш по меки и сега съм с ибанец - най - меки са на нея до сега на допир и свирене дедариото. Много странно. Наистина зависи разстоянието от магарето до главата, както и това дали има тремело и пружини или е с фиксирано и през тялото минаващи струни :) Не знам дали е субективно , но онзи ден свирих на един Де Армонд, на който сложих 9ки и бешя толкова меки и "отпуснати" не мога да си го обясня. Свирих на един ибанец за първи път, на който му бяха супер меки а на моя не са чак толкова, въпреки че са еднакви модели ;);););) :wall:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз нямам обяснение и не знам защо е така. Не съм се опитвал и да си обясна, а и не задълбавам толкова в нещата. Просто аз си знам, за моята китара идеалния вариант са 10-ки. Не мисля, че е толкова важно да се намери научно обяснение, колкото всеки да прецени сам за себе си с какви струни на каква китара да свири. Аз в начаалото си купих 8-ци, защото преди това на кремоната ми 9-ките бяха много твърди. После пробвах с девятки и пак ми идваха мекички. Накрая открих, че десетките са ми идеални, а от 3-4 години дори свиря с 10-52. Мисля, че това е най- добрата комбинация. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип, ако китарите се различават по дължина на грифа, на тази, с по-къса мензура, струните ще са опънати по-малко отколкото на китарата с по-дълга мензура, ако двете китари ползват едни и същи струни, и са настроени еднакво.

 

Иначе за дебелината на струните няма едно мнение. Аз лично всиря с 9-ки. Свирил съм и с 10-ки. ПО принцип по-дебелите струни опъват повече.

Ако се опиташ със струни 12-ки или 13-ки да си настроиш китарата(особено ако е с дълга 645+мм мензура) в МИ, може я да спраскаш магарето горе, я да и причиниш друга повреда.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип, ако китарите се различават по дължина на грифа, на тази, с по-къса мензура, струните ще са опънати по-малко отколкото на китарата с по-дълга мензура, ако двете китари ползват едни и същи струни, и са настроени еднакво.

Имах чувството, че съм го споменал при "равните други условия", но дори и с това (а то не е маловажно!), пак има значение едни 10-ки (и т.н.) колко тежки са и т.н. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако е с плаващо тремоло китарката струните са по-меки. Също и ако са настроени по-ниско. Аз примерно точно за това съм в Еб... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.