vakata5 Публикувано Януари 13, 2016 Публикувано Януари 13, 2016 Здравейте,купих си ESP LTD M200FM и с много усилия смъкнах екшъна на 1мм. на първа струна и 1,6мм. на шеста струна мерени на 12-то прагче,като има леко бръждене.Има ли някой със същата китара и постигнал ли е по нисък екшън? Цитирай
Akerfeldt Отговорено Януари 13, 2016 Отговорено Януари 13, 2016 Аз свиря с подобен екшън на моето LTD H-1001.Нормално е да има фрет бъз с такива екстремистки екшъни, ти какво очакваш? Просто когато свириш на клийн китара ще свириш по-лекичко с дясна ръка, а ако е яко метъл с гейн до дупка, слагай по-дебелички струнки и наказвай! От това по-ниско е безсмислено, струните като трептят винаги ще се удрят в прагчетата, тънките струни при бендове повече от половин или 1 тон ще "забиват", а динамиката на звука просто заминава на кино. За най-добър тон свириш със стандартен екшън като за ел. китара - 1.6 - 2.2 Всичко под това е с компромиси. Аз знам моите и си съобразявам дясната ръчичка. Но когато друг хване китарата ми става "олеле, майко" Ако ползваш много легато техники, можеш да смъкнеш още малко басовите, но реално няма никога да звучиш добре на чиста китара. 1 Цитирай
ZLE Отговорено Януари 13, 2016 Отговорено Януари 13, 2016 На моя Хоризонт съм с 1,5мм на 1-ва и 1.8мм на 6-та на 24 праг.Нямам бъз.Но както правилно отбелязва Акерфелд зависи от много неща.Аз лично свиря с 8-ци струни,тънките струни браждят повече,но пък имам много лека дясна ръка,не свиря ритъм,така че за мен е добре.Също ако бражденето ти не минава през амп-а,не мисля че трябва да те притеснява. 1 Цитирай
vakata5 Отговорено Януари 13, 2016 Автор Отговорено Януари 13, 2016 с екшъна добре,но струните при нъта са малко височки,някакви идеи как да ги сваля /става дума за заключващ нът/? Цитирай
ZLE Отговорено Януари 13, 2016 Отговорено Януари 13, 2016 (Редактирано) Сложна работа.Ако под нът-а има подложена пластинка,можеш да я махнеш.Друг е въпроса,че щом е сложена,сигурно има защо.Ако няма остава само пилене на дървото под нъта,но това си е работа за професионалист. Edit:Ако под "струните при нъта" имаш предвид не непременно точно там,а да речем първите N броя прагчета,това може да се оправи с тръс рода. Редактирано Януари 13, 2016 от ZLE 1 Цитирай
vakata5 Отговорено Януари 13, 2016 Автор Отговорено Януари 13, 2016 на първо прагче разстоянието до струните е 0.60мм Цитирай
badValue Отговорено Януари 13, 2016 Отговорено Януари 13, 2016 @vakata5 ako като натиснеш 3то прагче (по този начин 2ро е натиснато също) и трябва да провериш при първо какво е положението... така може да "диагностицираш" висок NUT.... ако е това или Лютиер... или си взимаш "резервен" нът(за да можеш бързо/лесно да възстановиш щетите ако не ти се получи) и пилиш него докато на първо прагче да има съвсем малко разстояние Цитирай
vakata5 Отговорено Януари 13, 2016 Автор Отговорено Януари 13, 2016 да пиля нъта от долната страна така ли? като натисна на 3-то прагче,на 1-во струната не опира до прагчето. Цитирай
vakata5 Отговорено Януари 13, 2016 Автор Отговорено Януари 13, 2016 Благодаря за отговорите,утре ще занеса китарата при Валери Градинарски в София да регулира нъта. Цитирай
vakata5 Отговорено Януари 16, 2016 Автор Отговорено Януари 16, 2016 изпилих нъта малко повече и сега трябва да купувам нов но не знам какъв -R3 или R4 Цитирай
Akerfeldt Отговорено Януари 19, 2016 Отговорено Януари 19, 2016 Ако не ти зъзне на свободна, струна недей го сменя. Принципно колкото по-ниско при нъта, толкова по-добре, стига да няма нещо дразнещо на свободна струна. Така изпилен нът се доближава до концепцията за нулево прагче. И понеже се заключва, има си подложки за нът, които може да се сложат под него. Ако не намираш, режи капачки от буркани Цитирай
Baby Thomas Отговорено Януари 19, 2016 Отговорено Януари 19, 2016 Туй баба ми ако те чуе ще скокне от гроба и ще дойде да те пречука. Капачките от компоти бяха свято нещо, биеше с точилка през пръстите само да се доближиш до тях. Да не говорим ако имаш ножица и кроиш нещо... Цитирай
Recommended Posts