Jump to content
Българският форум за музиканти

Telecaster-ски звук


jonibelev

Recommended Posts

Здравейте,ще си купувам електрическа китара,тъй като хората във форума имат повече опит-искам китара с телекастерски звук,какви са материалите за грифа,тялото и евентуално някакви конкретни предложения.Бюджета ми е максимум до 500лв.Мерси предварително.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако успее да намери в този бюджет ще е супер. По-скоро някой Squier Classic Vibe мисля, че има шанс за толкова пари.

Иначе само да вметна, освен дървото, за истински "телекастерски" звук, според мен, гледай и какъв е бриджа... ;)

Редактирано от therealbadmadafaka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Два модела които са в бюджета,че и остава за ефекти :)

 

http://bad_link/ad/elektricheska-kitara-c-giant-new-york-taxi-telecaster-podarak-ID5Bht4.html#774f30cf77

http://www.mmg-music.com/content/squier-fat-telecaster-standard

 

и едно клипче от мега лудака Phil X

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Telecaster mexico за 500 лева забрави колега ultramega. По-скоро Squier Vintage modified или Squier Classic Vibe. За Fender на тази цена не може да се обсъжда.  А ако човекът е склонен на друга марка  съм сигурен, че може да пробва с G&L.

А инак за класически теле саунд - мепъл гриф / фретборд, алдър тяло или аш тяло и "ashtray" тип бридж както и сингъл коил аадаптер / поне на бриджа / ... а на нек позицията може и хъмбъкър ако не ти харесва стандартния липстик.  

Успех с избора!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В MMG има няколко телета Squier и Vintage. Кои оригинални, кои с "трансплантации" от Fender, но би трябвало да са ти в бюджета, та добре ще бъде да отидеш някой ден да ги помачкаш. Дори и новите вървят по около 500лв, така че и това е вариант(в случай, че нямаш намерение да купуваш инструмент втора ръка). Имам монго добри впечатления от Vintage, поне от страт и лес пол моделите и не виждам, защо да е различно с телето.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей,

 

чувам добри отзиви за Squier Affinity Telecaster. Уви, и аз като теб съм начинаещ и няма как да ти кажа коя е "твоята кирата".Факт е, че звучи добре (поне по ревютата, които съм гледал). Ако имаш познания и повече практика, мисля, че можеш да я изпробваш в няколко музикални магазина в България (няма да цитирам фирми, ти сам ще ги намериш).

Предполагам, че за 400 лв. може да направиш компромис и да постигнеш това, което търсиш, но зависи какво търсиш - нещо за начало, нещо за близките 2 години, нещо да убиеш мерака, нещо да те надъха...

 

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Единствените добри отзиви за Squier, които аз съм чул/чел, са за сериите Classic Vibe и Vintage Modified, но и двете са доста над бюджета на питащия като нови. Изобщо отзиви от типа на "за цената си е супер" мисля, че трябва да се вземат предвид само за китарите от среден клас нагоре, иначе има опасност да стане разминаване с очакванията... :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1949-1951г. Fender  прототипите всъшност са били именно с тяло от борова(pine) дървесина, от две парчета, но залепени като филии.

Свързано е с изрязването на отворите по тялото, също е и по-тънко. Грифа е кленов, без тръсрод, доста дебел, в началото с така наречената глава(snakehead) 3L+3R.

Преди време правих проучване по въпроса, в следствие на което се сдобих с telecaster тяло от sugar pine, много интересен, топъл и vintage звук.

Що се отнася до телекастерския тон, той основно идва от пепелника(бриджа) и бридж адаптера с плочка от мед, месинг или цинк.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност съвременните телекастери съвсем нямат по-малко теле звук въпреки липсата на пепелник. Както казваш ...бридж адаптера и дървисината на тяло/гриф е решаващо значение. Пепелника дава малко повече "twang"(за чикън пикинг) и малко екстра състейн. което е същинска теле черта, но и без него си е Теле звук. Впрочем има огромна дискусия или по-скоро полемика по темата дали Теле без пепелник и медни седла е Теле, тъй като има течение от хардлайнери-фанатици, които отказват да признаят за Telecaster китара със стандартен съвременен бридж.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.