Jump to content
Българският форум за музиканти

Опиране на струните в задната част на Tune-O-Matic String Thru бридж


Recommended Posts

Китара с ТОМ string-through бридж, след фина настройка и вдигане на бриджа малко нагоре за по-висок екшън, някои струни опряха в ръба на бриджа от задната страна.

Въпроса е може ли нещо да се направи, за да не опират струните в ТОМ бриджа?

Порових по разни китарни форуми - общо взето казват, че на string-through бриджовете почти винаги опират струните в самия ТОМ бридж и не било проблем, но на мен изобщо не ми изглежда така - след няколко дена в такава позиция, на струните, които опират в ръба видимо се вижда увреждане и съм почти сигурен, че скоро ще се скъсат точно там... :crying:

Това, което се сещам след огледи и умуване е, да навия седлото максимално назад (в посока обратна на грифа) на всяка струна, която опира в ръба, но пък така ще е*а майката на интонирането на китарата така, че не е опция. Може би да свалям бриджа докато вече не опира, но пък така екшъна ще ми е неудобен (най-вероятно) та може и пак да не е вариант... :secret:

Та ако някой има идея как може да се справя с тази драма, моля да сподели.

Мерси предварително.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

String Thru (или through) означава, че струните минават през тялото, демек няма стопбар - ако имаше, работата е ясна и нямаше изобщо да питам. Китарата е достатъчно "не-евтина" и "маркова", че да допусне човек с голяма степен на сигурност, че за това е помислено и драми не трябва да се очакват, обаче...

 

По принцип седлата са обърнати така, че скосената им част да е назад (натам, където опира). Ако обърна бриджа наобратно така, че скосеното да бъде към адаптерите, дали бих спечелил една "милимунда" височина на струната точно където опира..? Принципно съм виждал всевъзможни конфигурации на посоката на скосяване на седлата така, че не би трябвало да е проблем, но дали ще помогне...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм въртял седлата, когато им свърши хода, а все още има нужда да се мръдне "малко по-натам"... Но в твоя случай няма да помогне.

 

Не мисля, че опиране на въпросното място ще води до късане, тъй като няма триене, но знае ли човек. Ако те притеснява сложи нещо гумирано по ръба на бриджа. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз дори си мислех да изпиля малък канал точно там (видях в нета снимки на същите бриджове с изпилени фабрично канали, явно точно заради много острия break angle при тази версия на ТОМ бриджа), обаче винтовете са опасно близо до ръба и може да стане фира на целия бридж...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

KD беше споменал, че ъгълът, под който струната влиза в тялото има значение. Затова ако бриджа се вкопава се променя и положението на отворите, през които струните преминават.

 

Може би е добре да се консултираш с някой по-вещ... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Май не се разбрахме, аз имах предвид канал в ръба на самия бридж, там където опира струната на практика, а не да вкопавам бриджа. Обаче винтовете на седлата са много близо до ръба и е рисковано. Май наистина нещо да опира струната на меко ще поставя на този етап...

Редактирано от therealbadmadafaka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Приятелю, това не е проблем. Може да повлияе на теншъна, но ще бъде нещо с малки размери. Метал в метал не пречи на състейна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Притеснява ме възможността за късане на струна както и грозните деруги по бриджа (черен) от струните (които поне са поправими с пребоядисване на метала евентуално), иначе и аз си мисля, че след точката на контакт със седлото, каквото и да има, не би трябвало да влияе (много) на тон, състейн и т.н.

 

Може би перфектното решение е смяна на бриджа с такъв, който си има фабрично изпилено там, но все пак ще сложа нови струни и ще си поиграя още малко с настройката на височината на моя, да видя дали няма една точка, в която и аз да съм хепи с екшъна и струната да не опира в ръба.

Редактирано от therealbadmadafaka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разбрах аз много точно. Случката с вкопаването споменах с цел да се разбере, че явно и на пръв поглед незначителни неща са важни и оказват влияние. :)

Съответно не е лоша идея да се пита лютиер какво би било подходящо решение в случая. Все пак каза, че китарата не е боклук от 200-300 лева.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи аз не бях разбрал. :)

Китарата си беше ок (сетната) но аз реших да вдигна малко екшъна от бриджа и се получи драмата - ще си поиграя тия дни с едни нови струни да я докарам до точка в която екшъна да ми е достатъчно висок и да не опира. Ако не стане, отивам при лютиер, защото не бих си играл ламерски с тази китара (определено е доста далеч от боклук за 200-300 лева, което донякъде е дразнещо, защото не очакваш да се случи нещо таова).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Направо с един ролков бридж (roller bridge) си решаваш всички проблеми.На Wlkinson например са добри.И не са скъпи.

http://www.ebay.co.uk/itm/Wilkinson-Roller-Bridge-With-Brass-LOCKING-STUDS-Black-Chrome-Gold-/380969546604?var=&hash=item58b38df36c:m:mCz3lkDfLUP3l_hZKAnhXWQ

Редактирано от jorog
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разглеждах ги и аз и също мисля, че е хубав и смислен ъпгрейд за точно такава китара. Дали някой в България не ги продава случайно..?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.