Jump to content
Българският форум за музиканти

Пилене на грифа/бодито при сглобката би ли помогнало за сваляне на екшъна на китара?


Recommended Posts

Имам китара тип Телекастър, на която екшъна ми е много висок (правя го най-ниския възможен така, че да няма "фрет бъз" но така пак ми е висок, сравнявам го с други китари с различни, tune-o-matic бриджове но не мисля, че трябва да има кой знае каква разлика във възможността за настройка на екшъна при различните видове китари). Струните са 10-46.

Пилих нъта без успех (мислех си, че той е много висок), смених го впоследствие с друг, също без успех (или по-точно с недостатъчно успех). Като натисна струна на трето прагче, на първо разстоянието е минимално, струната почти опира (това по рази сайтове за ремонти гледах, че е начин за "мерене" на нъта и показва, че е достатъчно нисък).

Сега се чудя изтъняване на петата на грифа там, където контактува с тялото (един вид грифа да се приближи към тялото) дали би помогнало за намаляне на екшъна...

Грифа видимо е перфектно прав, тръсрода съм си го настроил с лек relief, както на всяка друга китара, която съм имал, фретовете ги гледах с линийка дали няма някой изпъкнал и не успях да идентифицирам проблем и при тях...

Това, което забелязвам и ми се струва странно (а може би е насочващо откъде идва проблема, но аз не разбирам достатъчно за да го открия сам) е следното: тръгвам от нисък, "бръмчащ" екшън (след като съм си настроил тръсрода и мисля, че нъта ми е ок) и вдигам от бриджа докато не спре да "бръжди". При това забелязвам, че бръжденето изчезва постепенно в посока от главата към тялото, тоест първо спира да бръжди на горните прагове и в един момент бръжди само от 12-ти надолу (към тялото) и от този момент натам трябва много да вдигам за да изчезне бъз-а. Все едно проблема, пречещ да сваля струните е по-ясно изразен в долната част на грифа, ако може така да се изразя...

 

Та въпроса ми е: Би ли помогнало изтъняване на грифа/тялото (грифа ми е по-лесен за пилене разбира се) в площта, където контактуват, за да се приближи грифа към тялото, или има някакво друго решение на проблема..? И ако си струва да пробвам, равномерно ли да пиля цялата площ, или да наблегна в едната половина за да сменя ъгъла между грифа и тялото евентуално..? Говоря за някакви минимални изтънявания, които да бъдат изпълнени с едра шкурка примерно, не да свалям 2-3 мм от дървото... :)

 

PS: Знам, че мога да я занеса на лютиер да я погледне и оправи, но ми се иска да си я направя сам (не пЕстя, просто искам да се справя без директна чужда намеса, освен със съвети). Ако никой няма идеи, носенето на лютиер винаги е last resort опция и в крайна сметка сигурно ще го направя. Казано по друг начин, ако единственото мнение, което можете да дадете по темата е нещо в стил "не пипай, а я носи на лютиер", мерси но търся нещо по-различно като идея. ;)

 

Благодаря предварително на всички, които помагат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен  никаква полза няма да имаш от изтъняване.... щом е висок екшъна по-скоро  трябва да подлагаш ;) Другия вариант да вкопаваш бриджа.  

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Обикновено ъгъла при петата на грифа е предварително изчислен (около 5-6 гродуса) от производителя.Висок екшън се получава от 3 неща:висок нът(или улеи) ,висок бридж и дъгата на грифа.При бъз между 1-5 праг -нисък нът ,между 6-15 праг -дъгата на грифа(тръс род) и от 16-24 праг -нисък бридж.Така както си го обяснил по-скоро трябва да направиш обратното.Тоест трябва да повдигнеш нъта и да свалиш бриджа надолу.

Редактирано от jorog
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси за отговорите. Бриджа е фиксиран и е "телекастърски" със струни, минаващи през тялото. Нещо обаче не мога да си го представя как вкопаването му би помогнало - така ми се струва, че в долната част на грифа, където бръжди повече и по-трудно се премахва, струните ще дойдат още по-близо заради ниския мост и ще трябва още повече да ги повдигам от бриджа... Може и да бъркам, но така си го представям... :secret:

Нищо не пречи иначе да пробвам малко "вкопаване", защото и без това бодито в момента претърпява реконструкция с леко изтъняване и мога да го "пилна" там, където се захваща бриджа. Ако не стане така, явно ще си трябва намеса от професионалист... Междувременно ако се сетите за нещо друго, споделяйте. :)

Редактирано от therealbadmadafaka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В момента талпата е буквално разглобена на всичките си съставни части, та няма как да направя смислена снимка. :(

Ще пробвам с картинка обаче... :)

036189601.jpg

 

В момента за да няма "бъзз", трябва струната да е високо (червената стрелка на картинката показваща, че струната ми е прекалено високо :crying:), като най-трудно се преодолява бъзз-а (най-много трябва да вдигам от седлата на бриджа) при долните прагове, близо до тялото.

Това, което аз си мислех беше, да сваля грифа към тялото - все едно да пиля там, където е прекъснатата червена линия за да отиде грифа в посоката означена със зелената стрелка, като при това си мислех, че ще се увеличи разстоянието, показано с червената стрелка и това ще ми позволи да сваля екшъна от бриджа (седлата) и той да стане "нормален" за мен в по-горните прагове (долу при тялото, където е червената стрелка може би ще си е същия).

Ако вкопая бриджа навътре в тялото, ми изглежда, че разстоянието означено с червената стрелка ще намалее, но то така бръжди, демек ще се наложи да вдигна екшъна още повече от настройка на седлата на бриджа...

Не знам дали стана малко по-ясно... :)

Редактирано от therealbadmadafaka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колко точно нисък и съответно висок екшън? Моля дай височина на струните поне на дванайсто прагче.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Единственото което ми се струва логично е да направиш т.нар фрет левълинг , тъй като явно прагчетата  ти имат нужда от такъв(освен ако не се нуждаеш от натягане не тръс род-а , но приемам , че е ок , както ни уверяваш). 

 

Да увеличиш разстоянието между струните и грифа чрез отнемане от грифа и след това да го компенсираш от  бриджа ще те доведе до  първоначално положение т.е. проблема ти ще остане нерешен !

Освен това  начина по , който се изразяваш "пилене" , ме кара да подозирам , че ще направиш необратими поразии (дано тази интуиция да е подвеждаща :) )

Редактирано от ultramega
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко неправилно се изразяваш.Високите прагове са от 12-ти нагоре ,надолу по грифа аз го разбирам в посока към ниските прагове.Направи си грифа идеално прав.После повдигни седлата така ,че да изчезне бъза по високите прагове.След това оформи дъгата на струните спрямо дъгата на профила на грифа.Незнам какъв е ,предполагам 12 инча.И не пили петата или джоба за грифа.Обикновенно такива манипулации са необратими и вероятноста да съсипеш инструмента е голяма.

https://www.youtube.com/watch?v=1dEZxBykRto

https://www.youtube.com/watch?v=5_qZ_QGXI4w

https://www.youtube.com/watch?v=P9kGnvpT5YQ

Редактирано от jorog
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Още веднъж благодаря на всички за отговорите, както и за поправката в термините, които ползвам, както и за линковете (особено този дето е един час)... :blush:

Ще сглобя китарата и ще започна отначало, като наистина ще натегна тръсрода в "права" позиция, за да съм сигурен, че не съм го разхлабил прекалено, след което, ако проблема си стои, ще нося на професионалист. Тялото в момента го подготвям за доста сериозно префиниширане та сигурно ще отнеме немалко време процеса докато стигна да я сглобя...

 

Височината не съм я мерил точно колко е, но двама човека с многократно по-голям опит от моя (като свирещи на китара, не като "ремонтиращи" :greenball: ) са я гледали и според тях екшъна е на приемлива височина, тоест не им се струва "счупено" висок. Както казах, сравнявам с другите китари, които съм имал, но сега като се замисля, те всичките са били с по-голям радиус на грифа/фретборда от тази (с по-прави фретбордове), пък не знам това дали има значение... Радиуса на грифа иначе е 9,5" (май е стандартно за "винтидж" телетата), но доста съм си играл с дъгата на струните и не идва оттам проблема, ако това е предположението (не ги настройвам прави, а да следват дъгата на грифа).

Фрет левълинг ми се струва, че няма нужда да се прави, защото при "тест" с линийка няма видимо по-висок(и) от другите, а заради едно леко "модче" на фретборда (сваляне на лака, понеже фретборда е maple, и префиниширане с масла :tomato:), което направих също така на китарата, съвсем внимателно съм ги загладил с най-фина шкурка, та нямат и ръбове или деформации фретовете. За да избегна следващите (логични) въпроси - проблема си го имаше преди да пипам фретборда и съм сигурен, че ако изобщо има някакъв ефект върху проблема от "мода" ми, то той е позитивен.

А под "пилене" имам предвид единствено действия с достатъчно ситни шкурки, пък и както се вижда питам преди да ги предприема, демек няма "страшно" за инструмента. ;)

 

PS: Нищо не ми пречи да направя това, което показват към края на дългия клип като "левелинг" с шкурка 2000 примерно, за да се уверя, че наистина няма по-висок(и) прагове, и ще взема да го направя...

Редактирано от therealbadmadafaka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Според картинката, която си дал все си мисля, че трябва да отпуснеш гайката на тръсрода. Така дъгата на грифа ще се увеличи на мястото, където ти бръжди - около 12 праг(където се и мери екшъна при промяна на тръсрода). След което да регулираш екшъна от бриджа. Може би си пробвал, не знам - но поне е поправимо, за разлика от пилене по грифа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Картинката е малко неясна - там, където е стрелката ако се натисне, се чува бръжденето (демек не дере в 12-ти праг, а дере в края на грифа до адаптера). Разбрах още от първите мнения, че не трябва да пиля грифа, в момента тялото на дъската за рязане съхне от префиниширане и щом я сглобя ще си играя с настройки и сетване докато постигна това, което искам, няма да пиля и режа нищо... :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.