Mar4enko Публикувано Септември 24, 2015 Публикувано Септември 24, 2015 Здравейте! Единия изход на въпросната карта започна да свири тихо. Проверката показа познат дефект на тези карти - повреден ключов транзистор на канала. По данни на форумите същия трябва да е 2N4392. Той обаче е стар модел и не го намирам в корпус SOT-23. Моля ако някой е правил подобен ремонт да ми посочи заместител. Във Фарнел видях че има MMBF4392LT1G и MMBF4392 ама дали са точни заместители не знам. Варианта със премахване на транзисторите засега не ми харесва. Поздрави ! Цитирай
g_vayov Отговорено Септември 24, 2015 Отговорено Септември 24, 2015 (Редактирано) Според документацията: 2N4392 е в корпус TO-18 PN4392 е в корпус TO-92 SST4392 е в корпус SOT-23 Предложените заместители на SST4392 са тези > http://bg.farnell.com/Search?catalogId=15001&langId=359&storeId=10155&gs=true&st=sst4392 Трябва да се сравнят данните от описанията за да се подбере заместител. ПП Полезна връзка > http://www.datasheetcatalog.com/ ПП2 Ремонти по информация от форумите не винаги водят до добри резултати. По добре е да се ангажира специалист за диагностиката и отстраняването на проблема. Ремонт на "ремонтирана" техника винаги излиза по скъпо. Редактирано Септември 24, 2015 от g_vayov 3 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Септември 24, 2015 Отговорено Септември 24, 2015 Параметрите на JFET транзисторите варират в широки граници и в зависимост от схемат,а може да се наложи подбор (съответно, измерване на параметри). Най-важните парамтери в документацията са: Vgs(off) -2 до -5 волта. Idss - 25 до 75 mA Rds(on) - 60 ома En - 3nV на корен от херц Имаш ли схемата или поне частта от нея, която представлява интерес? Цитирай
Mar4enko Отговорено Септември 24, 2015 Автор Отговорено Септември 24, 2015 Схема на модула не намерих. Масова практика е да се махат тези транзистори, но ще остане пукане при начално включване което не е добър вариант. Параметрите на транзисторите ще ги сравня и може да подбера двойка, макар че в случая малка ралика е съвсем допустима - надали ще е чуваема. Ако се усеща - тогава ще видя. Идеята за въпроса ми беше ако някой е сменял тези транзистари да сподели опит. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Септември 24, 2015 Отговорено Септември 24, 2015 Не знам, дали въпросните транзистори не въвеждат някакви по-значителни изкривявания (което зависи от схемата) и не е ли това по-важна причина за тяхното премахване. Цитирай
Recommended Posts