Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте, търся някакво устройство, нещо като тунер-генератор (все още не знам как се казва). Трябва ми да мога да определя даден звук с каква честота е, на колко херца вибрира.

Искам да определя някои музикални инструменти какви тонове изкарват с по-голяма точност. Примерно, при кавала един и същ тон може да се изсвири с 2-3 пръстовки, като при всяка има малка разлика във височината, мога ли с абсолютна точност да определя всеки един от 3-те тона колко херца е (освен че по слух усещам разлика)?

Взех си този тунер, който определя какъв тон издава инструмента, но търся малко по-прецизен метод, като ми показва и херци.

Или ще ми помогне някакво устройство, което издава звук хроматично през 1 Hz, така по слух чрез сравнение мога да определя разликата.

Отговорено

Повечето тунери имат възможност да се калибрират през 1Hz и да издават основен тон. Така че ако променяш калибровката ще можеш и по слух с точност до 1Hz да определиш честотата на някои тонове, но това е бавен и досаден метод. Провери за някакъв прост софтуер.

Аз имам един евтин 10лв цифров волт - ом уред, който има функция за определяне на честотата по електрически път и съм включвал китарата в него. Потърси такъв в магазин КОНРАД.

Отговорено

Аз имам един евтин 10лв цифров волт - ом уред, който има функция за определяне на честотата по електрически път и съм включвал китарата в него. Потърси такъв в магазин КОНРАД.

И как по-точно ще си включи кавала ? С микрофон, усилвател и колони ?  Далеч по-добра работа ще му свърши някой хроматичен тунер:

http://www.musicworld.bg/bg/c_2044/i_49313/Fender_Accessories_FCT_012_COLOR_CLIP_ON_TUNER.html

Отговорено

Със някакъв скайп микрофон, включен в звуковата карта, можеш да ползваш софтуер и да гледаш честотата.

Ако си свалиш програмката AP Guitar тунер, можеш да наблюдаваш тона и центовете отклонение (за честота не съм сигурен). Но има много софтуери за спектрален анализ, където можеш да наблюдаваш честотата на основния тон.

Отговорено

Някой знае ли, дали има хроматичен тунер масово производство, който показва и честотата в Hz, освен името/буквата на съответният случайно мерен тон?

• 1 month later...