Jump to content
Българският форум за музиканти

Как да усиля нивото на звука?


Recommended Posts

Здравейте за да не птварям нова тема реших да пиша тук. По принцип музиката ми е хоби и искам да се занимавам с продуциране и миксиране ... Като цяло съм сглобил нещо горе долу което почти ми задоволява изискванията за старт. Имам един проблем купих си звукова карта M-Audio Firewire 410 и кондензаторен микрофон AKG Perception 200. Проблема е че преампа е даден почти до края и записа е средна хубост. На около 20-30 см нормален говор звука се върти около -16 дб ... Как мога да усиля звука на микрофона. Сега го правя през софтуера. Има един плъгин който има гейн и от там го бууствам да стигне до -5-6 дб. Та гледах и как един пич работи с компресора на някакво устроиство ревърб ли беше не съм много сигурен, като използваше само гейна и така оправяше и другия проблем който е сходен. Той е следния като включа динамичен микрофон в задния вход на интерфейса, който няма преамп положението е направо унищожително -50 дб. Оправям го и него с лимитър и този плугин. Така и записвам с буустнат звук ... Та мисълта ми е примерно гледам един компресор, лимитър Alesis 3630 дали би ми помогнал за един по-добур запис. Или ако можете да ми пресложите някакво решение до 200 лв ще съм благодарен. По навит съм дори на нещо втора ръка.

Link to comment
Share on other sites

Техниката няма да компенсира липсана на знания. 

И понеже темата ще влезе в страшни дилеми и проблеми, давам ти моя номер , ако си в София, да ми се обадиш и може да се видим да ти покажа някой неща.

Жокер: Нивото на микрофона на -16db си е точно, колкото трябва да е, за микрофона който имаш и картата, която ползваш ;)

0890 253 445 - Тео

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Е идеално само, че аз съм от Стара Загора, но със сигурност ще ти се обадя по телефона за някои съвети. Наистина се радвам, че ти писа. Много харесвам мненията ти. Като цяло си мислех, че може нещо да се е бъгнало в звуковата карта. Пък като имам път към София ще се видим да почерпя :).

Link to comment
Share on other sites

Винаги си добре дошъл в студиото. Тъкмо ще видиш как аз работя, аз ще видя как работиш ти и т.н. Да обменим опит... и бири :P

Link to comment
Share on other sites

Понеже ми стана интересно и се зачетох тук там и ето малко идейки:

1. Увери се, че имаш хубав кабел XLR-XLR

2. Включи го в преампа отпред и се убеди, че е на Mic, а не на Instr.

3. Убеди се, че не си включил Pad на микрофона и на иинтерфейса. И понеже и двата имат пад, може ако са включени да водят до по -слаб сигнал.

4. Убеди се, че си включил Phantom power

Мисля, че това трябва да помогне.

Link to comment
Share on other sites

Като се разчетох повече по чуждите форуми и няколко потребителя описват подобни проблеми. Преампа си е слаб. Кабела ми го направиха в музикалния магазин. Този кабел с който ми пратиха микрофона според тях беше ммого зле и не го бяха свързали хубаво ... Пада е изключен. Ако го пусна тогава става страшно

Link to comment
Share on other sites

Като цяло с малко компресия и нивото на вокала идва в нормални граници до -6 дб. Като цяло се разгледах и за преампо-ве обаче за нещо качествено трябва да се отделят от 1-1,5 к :). За сега ще попивам каквото мога от нета и ще бачкам с ова което имам. Ще вложа парите в повече акустични пана. За тези какво ви е мнение като цена и качество :http://musicshop.bg/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=411&category_id=56&option=com_virtuemart&Itemid=54&vmcchk=1

 

Мисля за вокална кабинка да го използвам, и си мисля да ги направя да се закачат със скоби и да ги местя после и за стаята за акустично третиране ...

Link to comment
Share on other sites

Хайде сега, задай си новия въпрос в отделна тема. Няма аз да ти ги отделям всеки път.

 

Преди това е хубаво да провериш дали не е пускана скоро друга такава тема.

Link to comment
Share on other sites

Ееее човек много благодаря :) за първи път клипна :). Много съм ... Благодаря ти много каква беше схемата ... Мониторите си ги бях усилил до +4дб и плъзгачите на картата ги бях намалил за да мога да контролирам нивото на звука като се ровя из нета или слушам някакви туториали или музика. Направих и тест за да проверя наистина аутпут волюма оказва влияние на нивото на записа. Отново много благодаря :). Доста тънко се бях прецакал и шях да търся да купувам някакви неща, а пък решението е било на два клика. За сега нещата са ми напълно достатъчни за другото времето ще покаве. Много благодаря :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.