X_eNeMy Публикувано Декември 1, 2006 Публикувано Декември 1, 2006 (Редактирано) Потърсих с търсачката и не намерих нищо - съответно - ето я и темата Идеята ми е тук НЯКОЛКО човека, които разбират да напишат: 1) Какво дърво за кои част на китарата се използва ? 2) За тялото: Характеристикте за акустиката на китарата при различните видове ? 3) За грифа: Значение при удобството на грифа И при фингърборда ? Тези горните въпроси са общи за всички, а този, който мен ме интересува. Сега, наречете ме новак, ама като гледам грифа си и имам чувството че фингърборда е отделна част от грифа. Така ли е ? ЕДИТ: Значи добавяме още един въпрос за грифа Редактирано Декември 1, 2006 от X_eNeMy Цитирай
X_eNeMy Отговорено Декември 1, 2006 Автор Отговорено Декември 1, 2006 Добре, това за фингърборда го разбрах. Нека някой да отговори на 1) 2) и 3) ! Благодаря. Цитирай
HRS Отговорено Декември 1, 2006 Отговорено Декември 1, 2006 Здравей X_eNeMy. :hello: Като ти видях въпроса, просто не се здържах да ти дам един доста полезен линк към руския сайт на ESP, където ще намериш някои нтересни работи, включително и таблицата с материалите и техните основни характеристики. А иначе определено има разлика между акустичния и "електрическия" звук на китарата. В някой случай когато е ънплъгната може хич да не звучи добре, но като я боднеш в ампа да реже глави, и обратното също е възможно. Така че зависи от звука, който искаш да постигнеш. Ето тука още една сламка. Цитирай
X_eNeMy Отговорено Декември 1, 2006 Автор Отговорено Декември 1, 2006 Мерси много ! И двата сайта са доста съдържателни, само че имам 3 по руски И то не, че толкова съм си изкарал, ами толкова преписах, така чеее... Няма ли английски или испански вариант ? Цитирай
Fenix Отговорено Декември 2, 2006 Отговорено Декември 2, 2006 (Редактирано) http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=1519&hl=избор темата не е започнала като тема за материали, но доста чети офтопика, точно по твоята тема е , основно защото дървото е важно в комбинация с адаптерите. Благодарско на килър, за подробното описание. в Изработка и Ремонт на музикални инструменти има много теми по този въпрос, прегледай там и ще можеш да събереш доста различна информация. Последно се дискутираше в една тема където някой искаше да прави китара от цяло дърво (гриф+тяло да са едно) и там, доста хората дето поназнайват в тази област са се изказали. Темата беше скоро и беше доста полезна бинго! - http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=14185 Поздрави! Редактирано Декември 2, 2006 от Fenix Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Декември 2, 2006 Отговорено Декември 2, 2006 (Редактирано) Искаш да си поръчаш китарка, доколкото разбирам? Като пътеводител за популярните звуци, които можеш лесно да чуеш навсякъде: Gibson Les Paul - гриф от махагон, и тяло от махагон, със залепена плоскост, дебела около 1см от клен от предната страна на тялото. мензура: около 628мм Fender Stratocaster - Тяло от елша, или при някои серии от ясен, гриф от клен мензура: около 645мм Ibanez: Тяло от липа, гриф от клен мензура: около 640-650мм За мекичкия на чисто, и много басов с дисторшън тон на Gibson Les Paul, спомагат не само дървото, но и по-късата мензура. Китарите с по-дълги мензури имат склонност да звучат по-остро и звънливо(понякога дори метално) това ги прави много подходящи, например за кънтри музика, освен за всичко останало. С Lel Paul ще е по-трудно да се изкара звънлив тон, но за сметка на това, при тази дължина на менурата, тона е по-мек, и объл, а когато се свири с драйв ритъм китара тип резачка, звука е басов и "брутален", което пък от своя страна по-трудно се постига с китари с дълга мензура. Редактирано Декември 2, 2006 от Evtim Djerekarov Цитирай
X_eNeMy Отговорено Декември 2, 2006 Автор Отговорено Декември 2, 2006 Благодаря ви много, на всички ! Цитирай
nip Отговорено Декември 4, 2006 Отговорено Декември 4, 2006 Ето още ИНФО по въпроса (ако все още ти е необходима). Това е на английски. Ако се кликне в началото на тази страница върху "Back to Buying Guide Menu" се преминава към страница с полезна инфо и съвети при купуване на най-различни неща свързани със свиренето на китара и не само. Има съвети и за акустична китара, в които отново има раздел за значението на вида дърво, но мисля, че инфото там е идентична на тази от съветите за електрическа китара (която съм линкнал най-горе). Цитирай
Recommended Posts