dzwer Публикувано Август 15, 2015 Публикувано Август 15, 2015 В Томан(съответно през Динакорд) това са най-евтините измервателни микрофони, подредени по цена:the t.bone MM-1: http://www.thomann.de/gb/the_tbone_mm1.htmSuperlux ECM999: http://www.thomann.de/gb/superlux_ecm999.htmBehringer ECM8000: http://www.thomann.de/gb/behringer_ecm_8000.htmSonarworks XREF 20 Mic: http://www.thomann.de/gb/sonarworks_xref_20_mic.htmПоследния е някакъв напълно нов модел, пише че си идва с индивидуални измервания.За първия също пишат, че идва с индивидуални измервания.Някой има ли лични впечатлния от някой от тях?За интерфейс мисля да си взема това пултче следващата седмица:Yamaha AG06: http://www.thomann.de/gb/yamaha_ag06.htmИ то е нов модел от тази година и мненията за него са все още оскъдни, но от прегледани видеа за управлението на ДСП-то му, много се зарибих да си го взема.Има страхотни опции за запис на вокален микрофон и китара/бас и ще ми върши страхотна работа за демо записи.Иначе измервателния микрофон с пулта мисля да ги ползвам с програмата:Room EQ Wizard: http://www.roomeqwizard.com/Струва ми се, че има страшно много опции. И е напълно безплатна!Тепърва ще навлизам в света на акустическите измервания! За това ми трябва нещо евтино и доказано. В интернет порових и за вариантите с вграден УСБ интерфейс, но не ми допаднаха като параметри и цени... Основно приложение в началото - измервания на говорители, озвучителни тела, помещения, автомобили...А, и къде може да се направи читава калибровка на микрофона на човешка цена? Цитирай
soundcraft Отговорено Август 16, 2015 Отговорено Август 16, 2015 Ползвал съм Superlux ECM999 с миксер EDIROL M 10-DX много успешно, но трябва да отбележа, че не ми е бил необходим за особено прецизни измервания, просто си спестявах човъркането по EQ - то. В момента микрофона е собственост на колега от форума, който го използва за озвучаване на ударни като овърхед, като по неговите думи качеството е повече от прилично, имайки предвид и цената. Цитирай
dzwer Отговорено Август 17, 2015 Автор Отговорено Август 17, 2015 (Редактирано) Yamaha AG06 е вече закупен Още не съм го разцъкал. На слушалки свири разкошно. Утре ще го слушам на тонколони и ще тествам микрофонния и инструменталния входове с всевъзможните им гъзарийки през софтуера за управление на DSP-то. Може би утре ще ми се обадят, дали могат да ми доставят микрофон Superlux ECM999 - уж имали една бройка във Варна... За сега съм много доволен Room EQ Wizard се оказа че поддържа 24bit/192kHz през ASIO, колкото поддържа и пултчето! Редактирано Август 17, 2015 от dzwer Цитирай
Baby Thomas Отговорено Август 18, 2015 Отговорено Август 18, 2015 Хъх... Има ли смисъл от такава висока честота на семплиране? Цитирай
dzwer Отговорено Август 18, 2015 Автор Отговорено Август 18, 2015 Ще разбера, когато си взема микрофон. Мисля си някакви естествени аналогови импулсни сигнали да замервам, които да мога да възпроизведа с някаква повтаряемост и така ще си проличи. Само постановката да измъдря... Цитирай
dzwer Отговорено Август 21, 2015 Автор Отговорено Август 21, 2015 Вече и микрофона Superlux ECM999 е закупен.Някой може ли да помогне да му свалим реалната АЧХ?Срещу почерпка/заплащане разбира се Цитирай
dzwer Отговорено Август 23, 2015 Автор Отговорено Август 23, 2015 Като гледам листовката, която дойде с микрофона, май мога да си карам за сега и така: Ето и инфото от сайта: http://www.superlux.com.tw/upload/function.product.info/bbda8de8-e59f-4ad8-bc47-56ad09db2929/resource/ug_ECM999_web_en.pdf Стига да е вярно де На мен ми се вижда като неравномерност под 2 децибела над 3КХц и под 30Хц. Цитирай
разбойник Отговорено Август 26, 2015 Отговорено Август 26, 2015 Superlux са "известни" с това, че честотната лента в документацията им е права като стрела. Дали наистина е така е отделен въпрос и допускам, че отговорът е различен за всеки продукт. Цитирай
dzwer Отговорено Август 26, 2015 Автор Отговорено Август 26, 2015 Аз за това искам да го сравня с микрофон с известни характеристики Цитирай
Telerig Отговорено Август 27, 2015 Отговорено Август 27, 2015 (Редактирано) Отговора на тези въпроси не може да бъде даден със сравнение или измервания в домашни условия. Както и на ухо. Това се прави в специализирана аудиолаборатория сертифицирана от съответните учреждения и асоциации имащи право да издават такива сертификати по света. Това измерване струва пари, срещу което получавате сертификат с измерванията и калибрационни файлове необходими за програмите, които ги изискват, включително и гореспоменатата програма. Характеристиките, както и калибрационните файлове, които се дават от производителите обикновено не са индивидуални за всеки микрофон, а само за един тестов прототип в такава лаборатория и той се "лепва" за всички модели и партиди. Ясно ви е, че няма как да е валиден, тъй като от една и съща партида два еднакви микрофона от един и същи модел при точни измервания дават разлики. Оттам след като зареждате грешен калибрационен файл и вашите измервания също няма да бъдат точни. Всичко казано дотук е за да сте наясно какво получавате и второ, дали ви е нужно чак толкова точно измерване. Обикновено замервателни микрофони се използват за получаване на информация относно акустичните проблеми, които съществуват в стаи в които се обработва звук, както и в помещения в които се правят концерти за еквализация на РА системите. Тези проблеми са ясни и без измервания общо взето и в общия случай нямате нужда от чак такава прецизност. За тези, които все пак искат измерванията им с микрофона, който са си купили да бъдат прецизни, биха могли да изпратят микрофона до лаборатория и да си получат точните калибрации. Друг вариант е да си закупят микрофон директно от аудио лаборатория - по евтино излиза. Повечето предлагат тази услуга, както и повечето от модели на пазара от съответните производители. Сетих се в последствие за две неща и затова ги допълвам, цената на такъв микрофон закупен от лаборатория ( ако микрофона струва 40$ от производотел) е около 100-200$. Оскъпяването е с около 100-200-тина долара за самите калибрации в зависимост от лабораторията. Другото нещо е анехоичната камера или стая с която разполагат лабораториите за измервания. Ясно ви е, че големи анехоични камери имат малко лаборатории по света, повечето разполагат с малки, които не могат да дадат измервания за честоти с голяма дължина на вълната - (от 300 херца надолу). От така наречения "cut off", на самата камера (тоест честотата под която тя не действа анехоично) - всичко надолу не са измервания а апроксимации направени със софтуер. Тези лаборатории, които имат големи камери в които се мери всичко до субниските се съмнявам, че някой може да си ги позволи като цена. Редактирано Август 27, 2015 от Telerig 1 Цитирай
dzwer Отговорено Август 27, 2015 Автор Отговорено Август 27, 2015 Много полезна информация, която на мен лично ми е известна. Когато(ако въобще) стигна до момента да печеля пари от тази дейност, тогава ще бъде закупен истински микрофон, с истински калибрации, за съответната сума... Идеята е да се сравни този почти най-евтин на пазара микрофон, с някой микрофон с известни реални характеристики, за да знам колко е зле и да знам какво да очаквам от него Цитирай
Recommended Posts