Jump to content
Българският форум за музиканти

Footswitch вход проблем, или друго..?


Recommended Posts

Усилвателя е този. Има вход за footswitch и в ръководството за него пише само това:

This allows for remote control of channel switching and the boost effect (Tip= channel select, Ring = boost on/off).

Това с червеното, аз си го представям, че окъсяване на tip и sleeve на TRS жака, ще прави channel select. Купих един "стандартен" footswitch с два бутона и TRS жак. Натискането на бутоните прави точно това - окъсява tip-sleeve (единия) и ring-sleeve (втория), като има два светодиода да индикират включено (окъсено)/изключено на всеки бутон.

 

Драмата е следната: Като включих жака във входа, двете функции, които се управляват с footswitch-a са перманентно включени и натискането на бутоните на суича и на усилвателя не им влияе. Светодиодите обаче си светят как то трябва - при натиснат бутон (окъсено) свети диода, при изключен (разделено) не свети, тоест изглежда, че схемата е правилна...

Пробвах всякакви комбинации от бутони на суича и на ампа - не става. Когато жака е включен, без значение позиция на бутоните (и на ампа и на суича), функциите са включени, като извадя жака, се изключват.

Пробвах друго - взех един адаптор от 3.5 кум 6.3мм TRS и го бучнах само него във footswitch входа (без кабел, просто жак във входа но той не е свързан с нищо и нищо в него не е окъсено)...

И драма: Ампа се държи по същия начин! При вкаран жак, двете функции са включени и бутоните на ампа не им влияят, при изкарване на жака, нещата се оправят.

 

Първата идея, която ми идва наум е нещо дефектно в самия женски жак, което окъсява перманентно и двете вериги само при поставяне на жака. Обаче женския жак е този на долната снимка и честно казано не си го представям как при тази конструкция може да се получи някакво окъсяване...

 

Снимката на жака за footswitch на усилвателя.

 

Та ще съм много благодарен за насоки и идеи за решаване на тази драма.

Редактирано от therealbadmadafaka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

TRS = стерео жак ;)

Пробвах и с моно - същата работа (там е ясно, че ринг-а и слиив-а са окъсени, но сработва и това, което се очаква, че е на тип-а).

Пробвах и с преходника, за който споменах като му облепих хартиено тиксо, да не би да са изместени контактните точки в женския жак и да окъсява - пак същото...

Май след този опит, нещата кристализират в механичен проблем с женския жак..? :secret:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Във упътването няма достатъчно информация.Провери TRS кабела дали е наред.

Аз намерих тази схема.http://www.blueguitar.org/new/schem/misc_amp/crate_v33h.pdf

Превключването е реализирано с релета.Може да направиш тест.Вземи TRS кабела ,включи единият край във ампа.При другият край вземи една жичка и дай мигновено на късо sleeve-tip или sleeve-ring и се ослушвай за резултата.

Редактирано от jorog
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Това с точно този footswitch ще е трудно да го направя, защото от неговата страна кабела е запоен за бутоните (през диоди), но теста ще го направя с един кабел с чинчове от едната страна и стерео жак от другата - ще го включа в ампа и ще окъсявам чинчовете за да видя какъв ще е ефекта.

 

Притеснява ме обаче, че като сложа "празен" жак във входа за суич, пак се включват функциите...

 

Единствения вариант, който си представям, че може да е безпроблемен е входа за суич да работи "наобратно" демек като има нещо вътре да са пуснати функциите, а с окъсяване tip-sleeve, ring-sleeve да се прекъсват веригите и да влиза в "чист" режим. Обаче като пусна педала и натискам бутоните му, съответните диоди светват (педала вътре е навързан по следния начин: тип на жака->светодиод->бутон->слиив на жака, тоест евентуално диода да пречи на адекватната работа на бутона ако е така (ама едва ли)... Това ще стане малко по-ясно като тествам с чинчовия кабел (надявам се).

 

@jorog: Мерси за схемата, но познанията ми по електротехника не са чак толкова задълбочени, че тя да ми говори нещо адекватно...  :) Ще бъда благодарен ако по-грамотните технически я погледнат и си кажат мнението за този footswitch жак по нея. :blush:

Редактирано от therealbadmadafaka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мен не ми се струва много странно да се превключва нещо и с "празен" жак. Защото:

 

Представи си, че във веригата за включване имаш две цъкалки.

  • Едната е на корпуса на ампа, с която можеш да сменяш каналите.
  • Другата ти е женския жак, където вкарваш фуутсуич кабела.

Този жак е switchable, има две "ламаринки" и като вкараш нещо ("празен" жак (мъжки)) ти ги разделяш съответно вече не дават контакт. Това вероятно шунтира цъкалката от предния панел, за да може вече да управляваш с фуутсуича. Съответно като вкараш жак вече нищо не указва на релето да е включено, съответно на клийн канал (или както е направено).

 

Зависи как е реализирано превключването, но може да е както писах по-горе и в такъв случай не е странно такова държание.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, пробвах с всякакви комбинации на бутоните на панела (написал съм го в първия пост), защото и аз си го представям входа да е свързан с тях...

Ще пробвам постановката, която съм описал с чинчовия кабел и ще видим. Наистина има логика така да се управлява - като има жак да е пуснато и с окъсяване да се спира функцията.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам предвид ,че е възможно превключването да е със моментен бутон ,а не със задържащ ключ.Тоест моментно докосване на късо на sleeve-tip или sleeve-ring без да се задържа контакта между sleeve-tip или sleeve-ring да превключва каналите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То май посочената от jorog схема е вярна, но нещо доста рехава.

 

Според мен си работи със задържащи бутони, в менюала има примерни пресети и там позицията на Channel бутона е посочена като OUT или IN.

 

Има нещо странно обаче в тоя амп. На сайта в описанието му пише 3 пъти Class A, а едната 12АХ7 лампа (V3) е означена като Phase Splitter на блок схемата. Последно?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моля да не отвличаме темата с разсъждения за класа и схемата на стъпалото. Сигурен съм, че може много да се дискутира по нея, но дали такава дискусия ще реши драмата с футсуича, заради която е пусната темата... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди работил ли е нормално или е чисто нов и за пръв път го включваш?

На тази платка виждам още два женски жака.

Дали тя може да се свали за да видиш въпросния женски жак как е запоен и къде отиват пистите от него?

Щом като вкарваш празен жак и има проблем може би е женския жак.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.