therealbadmadafaka Публикувано Юли 13, 2015 Публикувано Юли 13, 2015 (Редактирано) Усилвателя е този. Има вход за footswitch и в ръководството за него пише само това: This allows for remote control of channel switching and the boost effect (Tip= channel select, Ring = boost on/off). Това с червеното, аз си го представям, че окъсяване на tip и sleeve на TRS жака, ще прави channel select. Купих един "стандартен" footswitch с два бутона и TRS жак. Натискането на бутоните прави точно това - окъсява tip-sleeve (единия) и ring-sleeve (втория), като има два светодиода да индикират включено (окъсено)/изключено на всеки бутон. Драмата е следната: Като включих жака във входа, двете функции, които се управляват с footswitch-a са перманентно включени и натискането на бутоните на суича и на усилвателя не им влияе. Светодиодите обаче си светят как то трябва - при натиснат бутон (окъсено) свети диода, при изключен (разделено) не свети, тоест изглежда, че схемата е правилна... Пробвах всякакви комбинации от бутони на суича и на ампа - не става. Когато жака е включен, без значение позиция на бутоните (и на ампа и на суича), функциите са включени, като извадя жака, се изключват. Пробвах друго - взех един адаптор от 3.5 кум 6.3мм TRS и го бучнах само него във footswitch входа (без кабел, просто жак във входа но той не е свързан с нищо и нищо в него не е окъсено)... И драма: Ампа се държи по същия начин! При вкаран жак, двете функции са включени и бутоните на ампа не им влияят, при изкарване на жака, нещата се оправят. Първата идея, която ми идва наум е нещо дефектно в самия женски жак, което окъсява перманентно и двете вериги само при поставяне на жака. Обаче женския жак е този на долната снимка и честно казано не си го представям как при тази конструкция може да се получи някакво окъсяване... Снимката на жака за footswitch на усилвателя. Та ще съм много благодарен за насоки и идеи за решаване на тази драма. Редактирано Юли 13, 2015 от therealbadmadafaka Цитирай
lyu_records Отговорено Юли 13, 2015 Отговорено Юли 13, 2015 Ти стерео жак ли му навираш или моно? Въпроса е изключително тъп но все пак. Цитирай
therealbadmadafaka Отговорено Юли 13, 2015 Автор Отговорено Юли 13, 2015 TRS = стерео жак Пробвах и с моно - същата работа (там е ясно, че ринг-а и слиив-а са окъсени, но сработва и това, което се очаква, че е на тип-а). Пробвах и с преходника, за който споменах като му облепих хартиено тиксо, да не би да са изместени контактните точки в женския жак и да окъсява - пак същото... Май след този опит, нещата кристализират в механичен проблем с женския жак..? Цитирай
jorog Отговорено Юли 13, 2015 Отговорено Юли 13, 2015 (Редактирано) Във упътването няма достатъчно информация.Провери TRS кабела дали е наред. Аз намерих тази схема.http://www.blueguitar.org/new/schem/misc_amp/crate_v33h.pdf Превключването е реализирано с релета.Може да направиш тест.Вземи TRS кабела ,включи единият край във ампа.При другият край вземи една жичка и дай мигновено на късо sleeve-tip или sleeve-ring и се ослушвай за резултата. Редактирано Юли 13, 2015 от jorog Цитирай
therealbadmadafaka Отговорено Юли 14, 2015 Автор Отговорено Юли 14, 2015 (Редактирано) Това с точно този footswitch ще е трудно да го направя, защото от неговата страна кабела е запоен за бутоните (през диоди), но теста ще го направя с един кабел с чинчове от едната страна и стерео жак от другата - ще го включа в ампа и ще окъсявам чинчовете за да видя какъв ще е ефекта. Притеснява ме обаче, че като сложа "празен" жак във входа за суич, пак се включват функциите... Единствения вариант, който си представям, че може да е безпроблемен е входа за суич да работи "наобратно" демек като има нещо вътре да са пуснати функциите, а с окъсяване tip-sleeve, ring-sleeve да се прекъсват веригите и да влиза в "чист" режим. Обаче като пусна педала и натискам бутоните му, съответните диоди светват (педала вътре е навързан по следния начин: тип на жака->светодиод->бутон->слиив на жака, тоест евентуално диода да пречи на адекватната работа на бутона ако е така (ама едва ли)... Това ще стане малко по-ясно като тествам с чинчовия кабел (надявам се). @jorog: Мерси за схемата, но познанията ми по електротехника не са чак толкова задълбочени, че тя да ми говори нещо адекватно... Ще бъда благодарен ако по-грамотните технически я погледнат и си кажат мнението за този footswitch жак по нея. Редактирано Юли 14, 2015 от therealbadmadafaka Цитирай
Baby Thomas Отговорено Юли 14, 2015 Отговорено Юли 14, 2015 Мен не ми се струва много странно да се превключва нещо и с "празен" жак. Защото: Представи си, че във веригата за включване имаш две цъкалки. Едната е на корпуса на ампа, с която можеш да сменяш каналите. Другата ти е женския жак, където вкарваш фуутсуич кабела. Този жак е switchable, има две "ламаринки" и като вкараш нещо ("празен" жак (мъжки)) ти ги разделяш съответно вече не дават контакт. Това вероятно шунтира цъкалката от предния панел, за да може вече да управляваш с фуутсуича. Съответно като вкараш жак вече нищо не указва на релето да е включено, съответно на клийн канал (или както е направено). Зависи как е реализирано превключването, но може да е както писах по-горе и в такъв случай не е странно такова държание. Цитирай
Heartman Отговорено Юли 14, 2015 Отговорено Юли 14, 2015 Пробва ли да включваш изключваш отпред бутоните за бууст и за чанъл? Цитирай
therealbadmadafaka Отговорено Юли 14, 2015 Автор Отговорено Юли 14, 2015 Да, пробвах с всякакви комбинации на бутоните на панела (написал съм го в първия пост), защото и аз си го представям входа да е свързан с тях... Ще пробвам постановката, която съм описал с чинчовия кабел и ще видим. Наистина има логика така да се управлява - като има жак да е пуснато и с окъсяване да се спира функцията. Цитирай
jorog Отговорено Юли 14, 2015 Отговорено Юли 14, 2015 Имам предвид ,че е възможно превключването да е със моментен бутон ,а не със задържащ ключ.Тоест моментно докосване на късо на sleeve-tip или sleeve-ring без да се задържа контакта между sleeve-tip или sleeve-ring да превключва каналите. Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Юли 14, 2015 Отговорено Юли 14, 2015 Колко много приказки.... Защо не намерите точната схема и тогава ще отпадне гадаенето... Цитирай
Baby Thomas Отговорено Юли 14, 2015 Отговорено Юли 14, 2015 То май посочената от jorog схема е вярна, но нещо доста рехава. Според мен си работи със задържащи бутони, в менюала има примерни пресети и там позицията на Channel бутона е посочена като OUT или IN. Има нещо странно обаче в тоя амп. На сайта в описанието му пише 3 пъти Class A, а едната 12АХ7 лампа (V3) е означена като Phase Splitter на блок схемата. Последно? Цитирай
therealbadmadafaka Отговорено Юли 14, 2015 Автор Отговорено Юли 14, 2015 Моля да не отвличаме темата с разсъждения за класа и схемата на стъпалото. Сигурен съм, че може много да се дискутира по нея, но дали такава дискусия ще реши драмата с футсуича, заради която е пусната темата... Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Юли 14, 2015 Отговорено Юли 14, 2015 Дискусията и досега не решава нищо. Да видим дали това ще се промени. Цитирай
Heartman Отговорено Юли 14, 2015 Отговорено Юли 14, 2015 Преди работил ли е нормално или е чисто нов и за пръв път го включваш? На тази платка виждам още два женски жака. Дали тя може да се свали за да видиш въпросния женски жак как е запоен и къде отиват пистите от него? Щом като вкарваш празен жак и има проблем може би е женския жак. Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Юли 14, 2015 Отговорено Юли 14, 2015 А, бе намерете пълната схема и спрете да гадаете... Цитирай
Recommended Posts