Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте , имам намерение до си взема едно комбо / транзисторно /, но пущината е 40 вата и хич не става да се дрьнчи в панелка с него , понеже волюма трябва да се увеличи поне на девет часа за да ми хареса как звучи , но тогава пьк комшиите започват да ми правят проблеми . 

Та вьпросьт е че трябва да му хакна един / Attenuator / и нещата ще заспят , и тук идва проблема , понеже вьпросното уселвателче работи на шест /6/ ОМА , а всички /Attenuator/-ри който сьм виждал работят на - 4 , 8 или 16 ома , предполагам че 4 или 8 омовите може да стане , КОЙ от двата ще е по-подходящ . Моля да отговарят хора само които са в час с материята , благодаря .

Отговорено (Редактирано)

За транзисторно комбо не знам дали има много смисъл от атенюатор. Звуковото налягане се увеличава като го набримчиш и най-вероятно го усещаш по динамично, затова те кефи. Атенюатора се ползва за друга цел.

Редактирано от bluelemon
Отговорено

То даже е с отворен гръб. Няма как да разклатиш говорителя на ниски нива. Звука ще ти е един и същи на силно и слабо. Динамиката ще е различна като е усилен, но атенюатор няма да ти свърши работа.

Отговорено (Редактирано)

И все пак , атенюатор с кои омове ще е по- подходящ в случая . и мислеш ли че ако му затворя гьрба ще има някькьв ефект за който говориш .

Редактирано от TARTO
Отговорено

Наистина са го направили на 6 ома.

Парния Валяк ги разбира и прави поръчкови атенюаторите.

Аз бих казал, че и 4 омов ще свърши работа, разбира се и 6 омов, ако се направи специално за теб.

Твоя си работа и решение.

Иначе напълно споделям вижданията на Синлимон.

Отговорено

А аз бих казал, че 4 ома НЕ върши работа. Можеш да ползваш 8 омов, ако намериш. Ползата от това начинание е все пак спорна. Ако има от къде да вземеш за проба, пробвай с 8 ома атенюатор дали ще ти допадне.

Иначе относно товара на лампови и транзисторни усилватели сме писали неколкократно: лампа - колкото пише, толкова слагаш; транзистор - слагаш колкото пише или повече.

Отговорено

лампа - колкото пише, толкова слагаш; транзистор - слагаш колкото пише или повече / това правило знам че се отнася за говорителите спрямо уселвателят , но важи ли и за атенюаторите .

Отговорено

Идеята на атенюаторите (както аз я разбирам) е да кранкне нивото на лампите на пауър ампа за да даде топлина на тона без да се вдига прекалено нивото. Ако ампа е транзисторен по-високото ниво товар към пауър секцията просто ще води до клип и ще звучи гадно. Така мисля аз, но не съм технически грамотен.

Отговорено

Правел сьм опити да включвам атенюатори кьм транзисторни уселватели , звучат си така както и без атенюатори , само че с тях нивото на звука си е приемлив за панелка , особено ако уселвателите са над 30-40 вата .

Отговорено

Сори, сгрешил съм 6 или 8 ома ти трябват.

Щом си пробвал с атенюатор транзиторен амп и ти върши работа - действай.

Отговорено

По моя опит, транзисторен амп звучи толково по-добре, колкото по-тихо, странно че твоя апарат не звучи добре на ниско ниво звука. А за комшии - помисли да се преместиш на друго място. Наистина препоръчам. И избор на ново място да започнеш от проучване кой живее отсрещу. Най-добри варианти са тези където живеят чужденци.