asan79onbashi Публикувано Май 18, 2015 Публикувано Май 18, 2015 Здравейте колеги китаристи.Значи аз съм клавирист и интересът ми е към акомпаниращата китара в орк.Универс и др. подобни ромски оркестри които нашумяха напоследък.Интересува ме коя точно е китарата като вид и какви надстройки и ефекти се прилагат за да се постигне въпросното звучене?Ще дам по-късно линк за да чуете какво точно имам предвид. Цитирай
НиколайGK Отговорено Май 19, 2015 Отговорено Май 19, 2015 Не съм много сигурен, но може би чист звук (т.е. без драйв/дистър/фъз) + auto-wah/обикновено wah + reverb/delay? Най-добре пусни конкретен пример. Цитирай
Koobenot Отговорено Май 19, 2015 Отговорено Май 19, 2015 (Редактирано) От това, което съм слушал, обикновено на чиста (clean) китарата със единични (single-coil) адаптери, които звучат ясно и звънливо, се слага Phaser, къс Delay, Reverb и Octaver, който свири октава по-ниско същия тон (както при кавалджиите). Обикновено октавера го ползват при солиране и при филовете (когато има кратки сола между вокалните партии). Ако китариста успее да създаде добър баланс между основния тон и този, който октавера възпроизвежда октава по-ниско, китарата заприличва на тамбура или бузуки като звучене. Умереното използване на комперсор също хомогенизира нещата допълнително, особено при солирането. Редактирано Май 19, 2015 от Koobenot 1 Цитирай
Koobenot Отговорено Май 21, 2015 Отговорено Май 21, 2015 Забравих да спомена, че в основата на целия саунд стои "задкитарното устройство". По-голямата част от китаристите в тези оркестри са започнали първо с тамбура, ако се заслушате внимателно и видите постановката им, ще откриете, че в техните ръце китарата не звучи точно както очаквате, а по-скоро като тамбура. Цитирай
DaftFunk Отговорено Юли 7, 2015 Отговорено Юли 7, 2015 Здравейте колеги китаристи.Значи аз съм клавирист и интересът ми е към акомпаниращата китара в орк.Универс и др. подобни ромски оркестри които нашумяха напоследък.Интересува ме коя точно е китарата като вид и какви надстройки и ефекти се прилагат за да се постигне въпросното звучене?Ще дам по-късно линк за да чуете какво точно имам предвид. За марката и моделът на китарата съм почти сигурен че е Fender Stratocaster. Това е най-традиционно за подобен вид оркестри. Сингъл коил звук и асиметрични акордни прогресии./ обикновено стакато / Колкото до ефекти и звуков процесинг, мисля, че се ползва основно пружинен ривърб и евентуално някакъв лек дилей. Цитирай
Recommended Posts