Jump to content
Българският форум за музиканти

DIY хибриден усилвател за бас китара 500W с клас Д крайно стъпало


Recommended Posts

Човек, честно казано, чета какво пишеш и нищо не разбирам :)  

Какво общо има броя стъпала с чист/драйв канал?

 

А за превключването между трите тон стака, все пак пише наподобява, а аз ти гарантирам, че с който и да е тон стак можеш да наподобиш нещо друго, ама какво значи наподобява? Колко е подобно? Фендър в масовия случай е plate driven,  Маршъл е cathode follower, Vox има съвсем различен предусилвател? Това, което е публикувано е  Фендър тон стак с операционни усилватели, и едно ключе. Сигурно е ок.... няма лошо, ама какво общо има с ламповия предусилвател тук?

 

Това с преглеждането не знам дали ще стане точно така, може да отнеме малко повече време ...че е доста материала там. 

успех все таки. Може би аз не се ориентирам добре :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Друг интересен въпрос, след като се заиграх със симулации - броя на ламповите стъпала четен ли трябва да е или нечетен?

Предполагам за чистия канал трябва да е четен, а за драйв канал ако се прави - нечетен?

 

 

 Хвърляй ези -тура, каквото и да се падне, все ще свирне някак ... Човече, това е несериозно ... четен или нечетен ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За чистия канал без да се влиза в зоната на изкривяванията всъщност няма значение.

За драйв-а обаче има!

3_Tube_stages.jpg

И ако се заиграе човек с преднапреженията на всяко стъпало, то може да се получат доста интересни неща  :)

Точно на тази схема не се получи толкова добре, но когато сложих тон стак-а м/у две стъпала, ясно се видя, че първото почва да ограничава повече едната полувълна. А след второто и другата полувълна започна да се ограничава по подобен начин и така двете полувълни след второто стъпало изглеждаха подобно изкривени.

Та за това ми изникна тоя странен въпрос.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Амплитуда 5 волта, честота 50 херца, другите цифри са постояннотоков офсет 0 волта и да почне да генерира след 5 секунди, за да си гледам и постояннотоковите режими.

Ето същите стъпала, с добавени катодни кондензатори и подадена синусоида с 2 волта амплитуда, пак 50 херца:

3_Tube_stages_2.jpg

Тук се вижда по-добре изразено след първото и след второто стъпало.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тези симулации нямат нищо общо с действителността, нито като амплитуда , нито като форма на сигнала. Ако разчиташ на тях ще те подведат доста сериозно и ще си загубиш времето в чудене защо не се получават нещата... Налепи си схемата на обемен монтаж, подай си сигнал от генератора и си гледай осцилоскопа. Или ползвай някоя адекватна програма за симулации, явно това което ползваш не е адекватно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Триодните модели понякога искат доработки и донагласяне, а "адекватни програми" няма, а по-скоро адекватни модели, които обаче са доста кът - има няколко базови модела на триоди, от 30-ина години насам, повечето не лежат изцяло на природни феномени, а са математически апроксимации, с множество параметри, чието налучкване води до постигане на желаните анодни характеристики.

 

Както и да е - AYUMI не е твърде лош модел. За проверка, винаги може човек да си направи един DC sweep с вариращи Uak и Ugk, и да наложи така получаващите се анодни характеристики върху данните на производителя. Това спестява много от съмненията и празните приказки.

 

Ако човек разполага с характериограф, може да направи същото и с истинските триоди, за да види, все пак, с какво разполага.

 

Аз съм наблюдавал "китарни" триодни стъпала на осцилоскоп доста, и не бих казал, че се разминават твърде много със симулираните сигнали (вярно, че аз малко си пипам моделите), но съм се убедил за себе си, че различните хора просто живеят в различни светове, когато стане въпрос за тия неща, и всеки си има своя набор от разбирания, предпочитания и заключения.

 

Честата невъзможност, да се правят истински сравнения (защото това изисква често недостъпна измерителна техника), дава възможността на всеки да говори (и вярва) в каквото си иска.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Човек, честно казано, чета какво пишеш и нищо не разбирам :)

Какво общо има броя стъпала с чист/драйв канал?

 

Може би е имал предвид това, че всяко от стъпалата е инвертиращо и когато са нечетен брой, сигналът е инвертиран спрямо входния. Но тов ане би трябвало да е проблем, а и може да се заобиколи по много начини.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За първи път се занимавам със симулации на лампови стъпала и за това споделям впечатленията си.

Нямам идея до колко съвпадат с реалността тези симулации. Ясно е че като налепя нещо, ще го тествам с осцилоскопа как се държи.

За четния и нечетен брой - вижте добре вторите симулации които съм дал, зелената графика е след първото стъпало, синята след второто. На мен това ми направи впечатление, че след второто стъпало изкривяванията стават подобни в двете полувълни, а след първото изкривяванията са характерни повече за едната полувълна. Това се дължи на това, че всяко стъпало е инвертиращо и вече изкривената полувълна се подава там, където второто стъпало криви по-малко, а второто стъпало изкривява по-чистата полувълна от първото и на изхода се получава подобно изкривяване за двете полувълни.

Но както казах - нямам идея дали на живо ще се получи същия ефект.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще се получи - това е характерно за тези триодни схеми и е част от звука им. Ако изкривяванията бяха съвсем симетрични, щяха да са предимно нечетни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Пак промяна в плановете icon_smile.gif
Продадох тороида и кондензаторния блок и единия софт старт модул.
От кубето Дейв Лариос извадих Селесчъна и сложих Пийви-то.
От усилвателния модул ще остане само шасито и трафа, който при 229 волта в контакта вади 2х31 волта на празен ход, а на кондензаторите замерих +/-42 волта на празен ход.
Диаметъра на вторичната намотка е поне 1,4-1,5мм като го гледам, на трафа пише че е 260 волтампера.
С клас Д модула на 4 ома би трябвало да изкара към 200 вата и трафа да си ги държи спокойно. При това положение модула не би трябвало да разсейва повече от 20 вата и се чудя дали да не го завинтя директно за ламарината, без да му слагам радиатор...
Концепцията за хибриден си остава. Може би ще ползвам две допълнителни трафчета, за да докарам високото. Анодното ще е 300 волта някъде.
Трябва да си купя качествени женски букси за входовете и изходите, както и спикон да има за допълнителен кабинет ако се наложи. Отделно ще сложа и балансиран и небалансиран изходи за връзване към пулт.
До края на седмицата се надявам да съм го завършил и да го тествам в репетиционната.
Селесчъна мисля да го пусна да се продава - за китарен кабинет е брутален! Иска обем 60-70 литра с басрефлекс настроен на 57-60 херца и ще размазва разни маркови кабинети с 2х12" или 4х12" говорители...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.