Jump to content
Българският форум за музиканти

Нов динамичен знак Н


travelcaster2

Recommended Posts

   В едни далечно отминали епохи, когато бях активен рок музикант открих, че емоцията е важен елемент от музиката.

   На една репетиция на групата заявих:

   - Момчета, открих нов динамичен знак. Н. Хъс. Често се налага да се отбележи ННН. Нещо като рр ( pianissimo ) или ff ( fortissimo ).

   Но за разлика от тези два знака, означаващи тихо или силно свирене, моят знак Н ( Хъс на български) означава свирене и пеене с атака, с агресивност. Един от феномените на рок музиката е нейната освободена агресия, граничеща с екстаз. При този знак се късат струни, прегряват се лампи, горят говорители, звукът се изкривява от всички елементи, през които минава. Но това няма значение. Даже помага. Публиката усеща искреността, с която се свири, включва се в представлението и помага на артистите да изявят емоцията на пиесата.

   Колегите от групата се съгласиха, че този нов знак има място в нотацията на музиката.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно така е. Истинската рок музика трябва да бъде силна, изсвирена с ентусиазъм, непосредствена, от сърце, без пудра и макиажи.

Това май е и главната разлика между болшинството музика от тогавашната музикална епоха и от сегашната..

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Просто трябва да го имаш за да свириш, иначе означава че не си амбициран.Тоест да свириш без желание е най-гадното нещо.Другото е момента в който дойде много рутината.Пак се получава същото свирене без желание.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:thumbs_up:  travelcaster2 трябвало е да го патентоваш този знак, както сега от подобен такъв се прави милионен бизнес и се нарича Х-Фактор. :rockon:

 

 

 

 

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

X-factor не е идеален аналог, защото търси предимно не-музикалното у изпълнителя и то в най-комерсиален план.

 

Непреводимото наше 'хъс' е най-близо до английското to play with attitude. Също непреводимо, защото буквалният български превод няма нищо общо с музикалния смисъл. А той най-трогателно е илюстриран от Jack Black в School of Rock: така (!) се свири тая музика, в смисъла на темата. И не само рок - всяка музика може да се свири с хъс (with attitude). На чист, не-жаргонен (и малко старовремски) български биха го нарекли 'сърцато'. Което ме усмихва, а за сериозно (без усмивка) свирене моят личен синоним е 'свирепо' :)

 

Митко, като образован музикант би следвало да знаеш, че в класическата нотация официално си има такива означения. Не са за динамика, а най-често към италианските указания за темпо (като стилистични или артикулационни допълнения). Напр. vivace con brio ('с дух') или още по-силното con fuoco (с огън)...

 

И така: fffff свирепо prestissimo con fuoco със сърцато 'Н' [emoji106]

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трябваше да има отделна тема по случая, но и тук мога да призная, че от 8ми клас (~ появата на Cream) до днешен ден животът ми е минал под саундтрака на неговата музика. И - да, неистовото 'Н' го отличи от всички, които бях чувал преди него, именно то (а не бройката ноти в секунда) го прави най-голям! И макар различен от 68-ма, уж помъдрял и улегнал - това 'Н' извира и днес от всяко изпълнение...

 

Шапки долу! Да раздава още дълги години!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

   Отделна тема вече има. И въпреки, че има италиански знаци за експресивно изпълнение (колко са подходящи за рок не знам) със задоволство забелязвам, че моят знак 'H' се възприема и се ползва. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.