travelcaster2 Публикувано Март 28, 2015 Публикувано Март 28, 2015 В едни далечно отминали епохи, когато бях активен рок музикант открих, че емоцията е важен елемент от музиката. На една репетиция на групата заявих: - Момчета, открих нов динамичен знак. Н. Хъс. Често се налага да се отбележи ННН. Нещо като рр ( pianissimo ) или ff ( fortissimo ). Но за разлика от тези два знака, означаващи тихо или силно свирене, моят знак Н ( Хъс на български) означава свирене и пеене с атака, с агресивност. Един от феномените на рок музиката е нейната освободена агресия, граничеща с екстаз. При този знак се късат струни, прегряват се лампи, горят говорители, звукът се изкривява от всички елементи, през които минава. Но това няма значение. Даже помага. Публиката усеща искреността, с която се свири, включва се в представлението и помага на артистите да изявят емоцията на пиесата. Колегите от групата се съгласиха, че този нов знак има място в нотацията на музиката. 9 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Март 28, 2015 Отговорено Март 28, 2015 (Редактирано) Точно така е. Истинската рок музика трябва да бъде силна, изсвирена с ентусиазъм, непосредствена, от сърце, без пудра и макиажи. Това май е и главната разлика между болшинството музика от тогавашната музикална епоха и от сегашната.. Редактирано Март 28, 2015 от Evtim Djerekarov Цитирай
Heartman Отговорено Март 29, 2015 Отговорено Март 29, 2015 Просто трябва да го имаш за да свириш, иначе означава че не си амбициран.Тоест да свириш без желание е най-гадното нещо.Другото е момента в който дойде много рутината.Пак се получава същото свирене без желание. 1 Цитирай
Лими Отговорено Март 29, 2015 Отговорено Март 29, 2015 (Редактирано) travelcaster2 трябвало е да го патентоваш този знак, както сега от подобен такъв се прави милионен бизнес и се нарича Х-Фактор. Редактирано Март 29, 2015 от Лими Цитирай
Бицев Отговорено Март 29, 2015 Отговорено Март 29, 2015 X-factor не е идеален аналог, защото търси предимно не-музикалното у изпълнителя и то в най-комерсиален план. Непреводимото наше 'хъс' е най-близо до английското to play with attitude. Също непреводимо, защото буквалният български превод няма нищо общо с музикалния смисъл. А той най-трогателно е илюстриран от Jack Black в School of Rock: така (!) се свири тая музика, в смисъла на темата. И не само рок - всяка музика може да се свири с хъс (with attitude). На чист, не-жаргонен (и малко старовремски) български биха го нарекли 'сърцато'. Което ме усмихва, а за сериозно (без усмивка) свирене моят личен синоним е 'свирепо' Митко, като образован музикант би следвало да знаеш, че в класическата нотация официално си има такива означения. Не са за динамика, а най-често към италианските указания за темпо (като стилистични или артикулационни допълнения). Напр. vivace con brio ('с дух') или още по-силното con fuoco (с огън)... И така: fffff свирепо prestissimo con fuoco със сърцато 'Н' [emoji106] 1 Цитирай
travelcaster2 Отговорено Март 30, 2015 Автор Отговорено Март 30, 2015 Така свири рожденикът. ННН. Да е жив и здрав! 3 Цитирай
Бицев Отговорено Март 30, 2015 Отговорено Март 30, 2015 Трябваше да има отделна тема по случая, но и тук мога да призная, че от 8ми клас (~ появата на Cream) до днешен ден животът ми е минал под саундтрака на неговата музика. И - да, неистовото 'Н' го отличи от всички, които бях чувал преди него, именно то (а не бройката ноти в секунда) го прави най-голям! И макар различен от 68-ма, уж помъдрял и улегнал - това 'Н' извира и днес от всяко изпълнение... Шапки долу! Да раздава още дълги години! 1 Цитирай
travelcaster2 Отговорено Март 31, 2015 Автор Отговорено Март 31, 2015 Отделна тема вече има. И въпреки, че има италиански знаци за експресивно изпълнение (колко са подходящи за рок не знам) със задоволство забелязвам, че моят знак 'H' се възприема и се ползва. 1 Цитирай
Recommended Posts