Jump to content
Българският форум за музиканти

Гъвкавост - ключовата дума. (Съвет за усилвател)


goqe

Recommended Posts

От една седмица оглеждам и питам цял гугъл и се ровя във форума, но така и не намерих отговор на въпроса си. Милиони пъти са задавани такива въпроси и още сигурно милион ще бъдат зададени, но просто не знам къде да потърся помощ.

3 години минаха откакто спрях да свиря, но реших да възобновя това мое любимо занимание, а какъв по-добър начин от това да си взема нещо ново?
Бюджет голям нямам, но за кубе във вкъщи реших че е достатъчен - 400-500 лева.

А именно избора ми е Peavey Vypyr VIP 1. Изгледах много демо видео, изчетох много информация, но със скромният си опит не мога да се реша на тази покупка.

 

http://bad_link.eu/bg/product/5018/peavey-vypyr-vip-1-20-watt-acoustic-bass-electric-guitar-amplifier.html

 

Както съм упоменал във заглавието - целта ми е гъвкавост. Обичам да свиря метъл, рок, но винаги си се връщам към блус-а, с който започнах.

(И не - не го мисля за гъвкав заради това, че може да свири бас и акустична китара)

 

Бих се радвал неимоверно на качествени мнения относно това парче апаратура. Дали това е гъвкавостта, която търся?
Китара, с която ще бъде ползван е Epiphone Les Paul Zakk Wylde Bullseye. Без мултипроцесорен ефект.

 

Благодаря за вниманието.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моделиращите усилватели не са никак лоши, но трябва да пробваш, за да видиш кое ше ти хареса.

Аз предпочитам аналогова техника(дори транзисторна), защото ми звучи по-живо.

Но всичко е въпрос на вкус - защо не минеш по магазини да пробваш?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз преди месец за вкъщи си купих това:

lg_CR20L_Top-copy.jpg

 

но ползвам камиони за него, на последък се броят на пръсти изчистените усилвателчета всички ги наблъскваха с една камара гадости. :curse: човек не може да си купи ново изчистено кубенце...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като собственик на Peavey Vypyr VIP 1 ето моите 5 стотинки. Моделиращото комбо е изключително "гъвкаво", голям набор от амп симулации, ефекти, присетове и куп още екстри като: Chromatic Тунер, USB Аудио Interface, Aux/Headphones Jack, MIDI Remote Switch и Луупър (Активира се само при наличието на санпера 1 или 2). Свиря гама от стилове и палитрата от звуци която успях и още продължавам да намирам в това комбо е доста голяма. Както името подсказва, Vypyr Variable Instrument Performance amplifier, това е комбо усилвател за Бас, Ел. и акустична китара - доста "гъвкаво". Vypyr VIP 1 притежава 36(Ел. Китара) амп модела, 25 ефекта (Дилей и Ривърб са постоянни ефекти, но могат да се изключат.), 6 бас амп симулации и 6 акустични амп симулации. Възможностите са неограничени, например възможно е да използвате амп симулациите на бас или акустична китара върху ел. китара и така да имитирате характерният за тях тон (Аз ползвам доста акустичните симулации заедно със Chorus и Reverb ефектите и мога да твърдя, че симулацията е изключително добра).  8' 25W Peavey Speaker според мен е твърде мощен за малко помещение като стая. Master Volume-a стига до 13, но няма да ви се наложи да увеличите повече от 1,5 - 2, дори по-малко от 1.5 е прекалено силно за мен освен ако не записвам в някой DAW със USB. Лично аз напоследък го ползвам като Audio Interface за Guitar Rig 5 въпреки, че не е по неговото предназначение, нуждае от множество от фини настройки а и резултатът не е много качествен. USB Recording Audio Interface-а не е качествен. Пробвал съм различни Workstation-и и не звучи добре за човек който стреми към съвършенство, но не е толкова зле. Като цяло ампчето не звучи добре ако говорителя е изключен което е невъзможно да се избегне ако се използва във DAW със ASIO драйвърите и ще ви се наложи да използвате Headphone jack-a. Peavey има собствен портал за пресети създадени от други потребители който ползват Vypyr Edit. Малка приятна програма създадена с цел удобство ползвам я 90% от времето когато свиря.

 

За ~320лв за мен това най-добрият комбо усилвател, но ако имах паричната възможност когато му беше времето бих се поколебал дали да взема Peavey Vypyr VIP 2 или някой Multi-Effects Processor. За 220лв отгоре смятам, че повечето функции на VIP 2 си заслужават, но във тази ценова гама е въпрос на вкус/избор и приложение дали си заслужава избора на VIP 2 вместо някой втора ръка Rack процесор или други алтернативи.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отзивите.

След като постнах запитването си вчера се огледах за Vypyr 2.

Реших да поизтъня джоба си и да се хвърля направо на Vypyr 2.

Sonny - да разбирам че USB интерфейса за звукозапис не е силната страна на този модел AMP?

За съжаление никъде в страната не знам къде мога да го намеря да го пробвам. Най-удобното е онлайн поръчката.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, УСБ интерфейса не е силната му страна. Ампа беше поръчан и изпробван от даденият линк в началото на темата в техния магазин в София.

Редактирано от Sonny
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А някакви мнения относно звука със слушалки? Имам прилични слушалки и основно с тях ще свиря. Мисля да включа усилвателя с Line In право в компютъра.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет на всички,

Като за първо мнение във форума се надявам да съм полезен. И аз подобно на теб години наред почвах и спирах да свиря, но накрая намерих време и средства. От няколко месеца свиря по-сериозно, като ползвам VIP1 с Epiphone LP Prophecy EX, който е почти 1:1 с твоя ZW Bullseye. Нямам опит с "истински" усилватели и скъпа техника, но пък съм впечатлен от възможностите и звука, който получавам от Peavey-то. Комбото не е предназначено за активни адаптери и някои от предварителните настройки трябва да се пипнат, за да се постигне добър ефект.

 

Купих го от MCI и предполагам, че в момента го имат някъде наличен. В MCI в SkyCity Mall имаше едно момче, който много адекватно ми показа възможностите, надявам ако отидеш някъде другаде да случиш на консултант, който знае как да се ползва. Пробвал съм доста различни стилове и определено покрива критерия гъвкавост. Чуй амп модела TWN (Fender Twin), British (Marshall звук), 6534 и XXX за по-тежка музика. Доволен съм от ефектите, като имаш delay и reverb, които се управляват независимо. Тези, които ползвам са wah-wah, vibrato, flanger, phazer, chorus, compressor. Booster-a също е супер, но Tube Screamer-а май не се сработва добре с EMG-тата.

 

Все още не съм си купил педала Sanpera. Планирал съм го за следващия месец ( дано намеря наличен някъде). Имам приятел, който от доста време свири на сцена с предишното поколение Vypyr 2. Единствено ми се е оплакал, че при продължително свирене му се е случвало един-два пъти да забие, но едва ли това те касае на този етап :)

 

Има какво да се желае от звука през USB / от изхода за слушалки. Вероятно ще ти се наложи да си поиграеш с еквилайзера и gain контрола, за да постигнеш звук като този, който си настроил през говорителя. Когато свържеш USB кабела в компютъра звука спира, но можеш чрез headphone изхода да го свържеш към монитори/колонки/Line In, за да чуваш в реално време какво свириш. Не съм пробвал как се представя с бас китара или акустична.

 

Като цяло мисля, че ще останеш много доволен и ще можеш наистина да докараш почти всеки звук, който ти мине през главата. За цената, която платих - малко над 300 лв. за VIP1, май няма нищо друго интересно или въобще алтернатива. Да не споменавам, че звука е доста силен. Както каза колегата по-горе - на повече от 2 няма да го усилиш в стая, а активните адаптери и тежкия звук ще те накарат да го намалиш до 1,2 :D

Пиши на магазините за да разбереш къде го имат, вземи си китарата с тебе и тествай на място.

Успех с покупката.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Свиря редовно със Superlux HD-330(водят се динамични студийни слушалки), пробвъл съм го и на Аудио-Техника ATH-T300. Не съм впечатлен, става да замазва работата или да свириш по нощите, но звучи различно от говорителя. Лично за мен не звучи добре без фабричния говорител, но това е мое мнение. Най-добре е да питаш дали имат някоя бройка налична и да го изпробваш на място.

 

Едит: Не мисля, че е възможно да свържеш усилвателя с Line IN право в PC освен ако не ползваш AUX или аз нещо съм разбрал погрешно ?

Редактирано от Sonny
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз също свиря с HD-330 :D Може би сбърках с избора в магазина, имаше един сходен модел на същата цена с повечко среди, но се подведох от това, че ги пробвах на музика, а не за свирене през комбо. Това си е вече до личен избор.

 

Vypyr-а има Aux-in с който вкарваш звук към комбото (напр. от телефон, компютър, MP3 player и всичко друго възпроизвеждащо звук), което не трябва да минава през FX loop-а. Phones изхода може да се свърже със слушалки или направо с Line In/Mic входа на компютъра. Аз ползвам колонки, които имат автономен вход и включвам комбото през изхода за слушалки в този вход. По този начин колонките получават звук от комбото, музика от компютъра (през различни входове), а USB интерфейса е свързан към компютъра, за да мога да записвам (има латенция през USB-то). И евентуално ако искам да е безшумно, включвам слушалки в изхода на колонките :D и става мрежа от кабели.

 

Пробвал съм всякакви комбинации, но тази май най-много ми допадна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^  Не искам да те разочаровам , но в тази схема която си изградил  , комбото е по скоро излишно  ;) Има софтуер  , който ще звукне в пъти по добре от звука който подаваш през изхода за слушалки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За modelling комбо, аз бих предложил да тестваш ако имаш възможност някъде нещо от YAMAHA THR моделите. Мен лично ме изненада много сериозно когато го чух. Мисля, че ще влезе в бюджета.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@hristo.panov с какъв софтуер записваш, ползваш ли някакви драйвъри ? Не e нормално да се усеща латенцията през USB-то. В Reaper получавам 8.7ms със Asio4all драйвърите, но се изисква голям компютърен ресурс.

Редактирано от Sonny
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.