Jump to content
Българският форум за музиканти

Изчисляване на Rate параметър за тремоло ефект


Лими

Recommended Posts

Искам да изчисля Rate параметър на тремоло ефект от китарен процесор ZOOM по зададено темпо(BPM). Фабрично заложеният в процесора диапазон на този параметър е от 0 до 50 единици, но не се знае(аз не знам) дали тези 50 стъпки са равномерни.

Знае ли някой каква формула трябва да се използва за да нагодя този параметър по темпото? Искам да наподобя ефекта от"Boulevard of Broken Dreams" на Green Day. Засега го докарвам приблизително по слух на 37единици от 50 възможни при темпо 83BPM.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само с такива единици ли може да се гласи? Няма ли 1/4 нота (1/8, етц.) и да си ги смята автоматик по зададеното темпо? Аз всички процове, с които съм се занимавал (не играчки, де), имат и такава възможност и е доста по-лесно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трябва да избериш при процесора, какво отношение имат тези единици към секундата.

Иначе, BPM = удари в минута. 83BPM = 83/60 = 1.383 удара в секунда.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предполагам би могъл да запишеш някой акорд или тон изсвирен с различно зададени параметри през определена стъпка (например 10, 20, 30, или 1, 2, 3) и в някой аудио редактор да проследиш и сравниш как се променя темпото. Например един тон с равна динамика в продължение на минута. Така ще разбереш как са "разфасовани" стъпките в процесора. Можеш да сложиш по-голяма дълбочина за да е по-ясно на графиката на wave формата, след което да си преброиш в рамките на една минута какво се случва, и да преобразуваш всичко в една стойност (по примера на Евтим). Трябват ти само калкулатор, аудио редактор (безплатни, които да показват wave графиката валяло), и десетина минутки :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А защо не се доверяваш на ушите си? Моя има нужните функции, но винаги избирам да си наглася нещата по слух. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^ Да, разбира се, че съм се доверил на ушите си и както споменах горе, точно така съм го нагласил. Но от перфекционистка позиция се интересувам как би станало ако се приложи точна математика. Предположих, че ще стане по начина посочен от Евтим, т.е. намиране на някакви математически пропорции. Други параметри освен Depth, Rate & Wave няма.

Благодаря ви за идеите, колеги! :godbless:

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Зависи дали моделът Zoom, който ползваш има представа за темпо, т.е..някаква вградена 'ритъм секция' (някои имат барабани и бас) или поне метроном. Без това няма начин да се свържат стойностите на темпото и на тремолото. Ако има метроном би трябвало тези 50 единици да са обвързани с него?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Да, ZOOM A2.1u има ритъм секция с 40 вида ритмични фигури, но се съмнявам, че този параметър е обвързан с вграденият осцилатор на тази секция. Засега ушите ми вършат достатъчно ефективна работа.

 

 

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това 50 е доста странно число, нито е от степените на 2 (или 1/2) като нотните трайности, нито е от секундно-минутната система на. 60... Да не е в херцове? (1/х сек. - тогава лесно би се преизчислило от bpm). Но май наистина си остава най-лесно и надеждно на слух :) На слука! [emoji106]

Редактирано от Бицев
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.