miro977 Публикувано Януари 22, 2015 Публикувано Януари 22, 2015 (давам едно примерно парче). Разбрах вече как да записвам с възможно най-малко шум и записите ми са горе-долу с ясно звучене. Знам, че няма как записа ми да е като този на клипа, защото не записвам в студио, нямам тяхната апаратура и т.н. Но въпроса ми е как максимално да се доближа до техния запис. Смисъл как да записвам, кои ефекти да сложа и т.н.Записвам със SM58 и звукова карта Behringer UMC 22. Програмата с която записвам е Audacity. П.П. Това е малко по-обикновено и ако ви е по-лесно може за него да ми кажете Цитирай
aarab Отговорено Януари 23, 2015 Отговорено Януари 23, 2015 С риск да засегна някой, ще задам аналогичен въпрос: Как да направя сърдечна трансплантация на човек, примерно мъж на 67 години.... Никой не може да ти даде отговор с 2 реда. АКо можеше, то всички щехе да записват у тях, а не по студиа.. Ако имаш конкретен въпрос - питай. Но трябва сериозно да се занимаеш е EQ, компресори, психо-акустични ефекти и т.н.... Що е то тракинг, миксинг, мастъринг..... акустично третиране....кабели, микрофони, техника..... доста понятия, зад които стои сериозна литература..... Поздрави! Цитирай
miro977 Отговорено Януари 23, 2015 Автор Отговорено Януари 23, 2015 Доколкото знам, втората песен е записвана в домашни условия и пичовете са я записвали с микрофон Behringer C1. Не ги знам обаче с каква друга апаратура разполагат, за това предложих и нея песен. Исках просто някой, който се е занимавал дълго време с музика, да ми каже какви ефекти са използвали, ако е възможно да се разбере само от слушане и ако има нещо по-специфично в записването на рап да даде съвет. Цитирай
misterj Отговорено Януари 23, 2015 Отговорено Януари 23, 2015 Прочети как работи програмата. Зареди си бийта и запиши. Цитирай
dontwarrior Отговорено Януари 23, 2015 Отговорено Януари 23, 2015 Не мога да чуя парчетaта в момента, но в общи линии едно парче има бийт, бас, пад/хармония, мелодия/лиид, текст, аранжимент, специални ефекти. За да направиш парче трябва да направиш тези елементи, да ги запишеш, монтираш, смесиш и съответно да мастерираш крайния стерео/съраунд файл/запис. Както ти писа Aarab, това не може да се отговори в десет реда. Звуков дизайн и тонрежисура се учи в университетите по света като 5 годишна програма обхващаща акустика, психоакустика (не е същото), електроника и музикална теория. Отделно че за да си добър поет/текстописец ти трябва и житейски опит. Не искам да те отказвам, но наблегни първо на теорията, упътването на програмата и записвай, монтирай, пиши текстове, слушай ги, слушай пак парчетата чийто звук искаш да постигнеш, чети и екпериментирай. Само така ще напреднеш, пряк път няма. Цитирай
miro977 Отговорено Януари 23, 2015 Автор Отговорено Януари 23, 2015 Благодаря, за бързите отговори! Искам да уточня, че въпросът ми беше относно вокала. Аз музиката я имам, правя си я на FL Studio, имам и приятели които отдавна се занимават, правят бийтове и те също ми пращат, за това питах за ефектите които мога да използвам за вокала. Цитирай
Baby Thomas Отговорено Януари 23, 2015 Отговорено Януари 23, 2015 EQ, Compressor, DeEsser (при нужда), Delay, Reverb. Тези са по-често използваните за вокал. А инак можеш да използваш и още 50 сигурно. Зависи от материала, аранжимента, какво искаш да постигнеш като звучене и ефект... Ето, отговорено ти е. Ама сега трябва да знаеш кое какво е, къде и как се слага (в съответния софтуер), за какво се ползва, какви параметри има, кой какво прави и как си взаимодейства с останалите. И в крайна сметка - какъв е ефекта върху записа. И така за всеки ефект. Те също си влияят един на друг, отделните тракове и те... Веселба е, ама работата не е цъ-цък-язък. 2 Цитирай
dontwarrior Отговорено Януари 23, 2015 Отговорено Януари 23, 2015 обикновено на вокал ще се сложи ревърб, евентуално дилей на някои фрази. Ако се търси "телефонна слушалка" това може да се направи с еквалайзер, ако искаш стътър ефект може да ползваш Izotope, много зависи какво търсиш. Пробвай различни дистанции от микрофона и се слушай след това Цитирай
miro977 Отговорено Януари 23, 2015 Автор Отговорено Януари 23, 2015 Ами Reverb определено трябва да сложа, но звучи много неестествено. Смисъл дори и да намаля големината на стаята пак звучи много изкуствено. Какви трябва да са ми настройките, за да е нещо подобно като в клиповете по-горе? Цитирай
dontwarrior Отговорено Януари 23, 2015 Отговорено Януари 23, 2015 (Редактирано) Опит ти трябва. Никой не може да ти каже универсална рецепта, още повече специфични настройки. Слушане, четене, грешки и т.н. Редактирано Януари 23, 2015 от dontwarrior 1 Цитирай
Telerig Отговорено Януари 23, 2015 Отговорено Януари 23, 2015 Заглавието на темата е "как да запиша рап песен". Записът е едно. Смесването после е друго. Записва се вокал и живи инструменти без ефекти обикновено, а бийтовете, семплите и миди файловете се редят в компютърната програма която се използва за композиране. По всяко едно от посочените действия може да има много коментари за да се получи по-добър резултат с това с което се разполага. Въпроса е да се пита за нещо конкретно, за да се даде адекватен отговор. Примерно записваш нещо в момента, но не ти се получава и питаш къде ти е евентуално грешката. Иначе отиваме на варианта - как да си построя атомна електроцентрала - гоня резултата на АЕЦ Козлодуй -давам снимки на централата отвътре и отвън и чакам някой да ми напише с пет реда как да стане работата. 2 Цитирай
aarab Отговорено Януари 24, 2015 Отговорено Януари 24, 2015 Хип-хопа е много странна материя в БГ.... тук крадеш един трак от нета, пишеш един текст с рими и си ок..... и често миксовете са доста странни - преекспонирани честоти и т.н..... и хората им харесва.... няма лошо.... Ако искаш да постигнеш този резултат, като на първия клип - обади се на момчетата и ги питай. Моят съвет е да ползваш друг микрофон, като SM58 примерно и да не добавяш ривърб.....дилей може, но в рамките на разумното.... Обикновено в рапа има няколко баса, няколко кика и дооооста семпли..... Това за мен е фантастичен микс, флоу и каквото се сетиш там.... Всеки си има вкус Цитирай
miro977 Отговорено Януари 24, 2015 Автор Отговорено Януари 24, 2015 Ами аз по-горе съм писал, че точно със СМ58 записвам. Цитирай
newwave Отговорено Януари 24, 2015 Отговорено Януари 24, 2015 Записването на вокала според мен по-добре би станало в самия фрутилупс вместо в Audacity... Да не говорим колко по-удобно би било. Слагаш си на мастер канала един едисон, и записваш вокала и инструментала едновременно. Така е най-лесно, но пък като резултат нямаш вокала отделно, а понякога е готино да го имаш за да може да се обработи ако е необходимо. Ако сложиш едисона само на канала на микрофона ще можеш да го запишеш отделно, ама после е малко играчка да го насложиш върху инструментала. Във фрутилупса има опция да записваш аудио и в самия патерн, ама не помня как беше, отдавна използвам единствено рипър. Когато използваш запис в самия фрутилупс, имаш опцията да слушаш в слушалките или колоните вокала заедно с инструментала докато рапираш, нещо което е много важно и което до колкото помня в Audacity не можеш да направиш. А то е важно, защото когато рапираш разстоянието между устата ти и микрофона се променя, освен ако не си го целунал както правят много хора докато пеят. Когато се променя разстоянието се променя не само силата на звука а и честотите - по-голямо разстояние, и имаме повече високи, по-малко и надделява баса. Когато слушаш в слушалките или колоните гласа си едновременно с вокала, от една страна е много по-яко, а от друга страна можеш да следиш звука на вокала в реално време и да коригираш с промяна на разстоянието между устата ти и мигрофона. И тука идва първия ефект - компресора. Разучи го, в интернет има много инфо. Служи за следното - например вокал в който на моменти силата на звука е прекалено голяма, а в други малка. Компресора прави така че прекалено силните моменти от звука да станат по-слаби, общо взето. Има параметър с който можеш да нагласиш под каква сила на звука да не се наблюдава никакъв ефект. С твоя микрофон еквалайзер мисля че не е необходимо да се използва за друго, освен за да изрежеш най-ниската част от звуковия спектър. Обикновено там няма полезна звукова информация от вокала, а само пукания буботения и други такива, които обаче натоварват крайния микс и нещата стават по-неразбираеми. Ако имаш паднал преден зъб, или поради някоя друга причина на се чуват "ссс"-та на записа на вокала ти, или ги чуваш наживо докато рапираш, и ако смяташ че това те дразни, можеш да използваш ефекта "деесер". Той е нещо като компресора, но има ефект само върху тези високи честоти, от които е изградено самото досадно сссс-кане. Можеш да прочетеш и за него и да го приложиш, има много простички деесери само с по две врътки, има и много по-сложни. Реверба придава атмосфера, ако си отрегулираш сам параметрите на вкус, може да ти хареса резултата. Аз съм просто един посредствен аматьор и не съм никакъв критерии обаче мога да споделя че специално за вокален риверб никога не съм си харесал готов пресет от никакъв плъгин. Цитирай
aarab Отговорено Януари 25, 2015 Отговорено Януари 25, 2015 Дръпни един рийпър, отдели 2-3 дена да го разучиш в най-основните му функции и записвай с него....защо се мъчите с тоя FL? Да не говорим, че е доста лек.... Цитирай
Recommended Posts