Delta Отговорено Януари 5, 2015 Отговорено Януари 5, 2015 Радвам се, че ти харесва! Все пак смятам, че тепърва има накъде да се подобри схемата, но това вече е малко извън моите познания. Списък мога да направя, но нека бъде следващата вечер. Надявам се, че накрая ще имаме задоволяващ резултат. Лека нощ! Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Януари 5, 2015 Отговорено Януари 5, 2015 (Редактирано) Аз даже имам проекто-схема за друг прототип, но той вече не може да се нарече Leegazzy. Ползва КП303Е за първо стъпало и J201 за следващите. Налбантов, да те питам, оригиналният усилвател наистина ли имаше такова неприлично количество гейн, каквото ми излиза на симулациите. Според това, което аз получавам, усилвателят е имал достатъчно гейн за хеви метъл, дори на гейн 1-2. Не е ли шумничък при набримчен гейн? Редактирано Януари 5, 2015 от Evtim Djerekarov Цитирай
Black Bird Отговорено Януари 6, 2015 Автор Отговорено Януари 6, 2015 Няма толкова гейн. Има по скоро компресиране и мачкане в ниските! Моят прототип няма толкова гейн. Независимо от биаса. Най-много се постига нещо като Фъз ефект. Цитирай
Black Bird Отговорено Януари 6, 2015 Автор Отговорено Януари 6, 2015 Явно бъркам някъде. Одеве направих още една на веро-борд. Е нямам късмет днес. Като се работи на късмет... с почти никакви познания! Но ще се уча няма как. Някъде сигнала заминава. Изчезва. Има има волтаж на фетовете и може да се регулира, Има сигнал до някъде по схемата, / почуквайки / но драйва не работи и китарата се чува много слабо, като лек клийн. Гледах за крос-спойки. Няма. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Януари 6, 2015 Отговорено Януари 6, 2015 (Редактирано) Най-добре е, при прототипна работа, да правиш ефекта стъпало по стъпало и посредством усилвателче (през последователни резистор и кондензатор, примерно 33К / 220n), да слушаш какво става във всяка точка. Можеш да си направиш пробка, която от другата страна е кабел към входа на усилвателя. Откъм тестовата страна, можеш да направиш щипка, която се закача за "Земя" на ефекта, и активно жило (пробка като от мултицет, или защипваща такава, като сигнала минава, както писах, през кондензатор и резистор, за да се развърже по прав ток усилвателя от ефекта). Така можеш да слушаш напрежението във всяка точка. А като ползваш програма-осцилоскоп за звукова карта (примерно), можеш и да наблюдаваш сигнала(поне променливотоковата му съставка). По принцип, разработих схема, която доста близко наподобява Legacy и има твърде малко общо с Leegazzy(всъщност, почти нищо) - ползва 18V захранване и отрицателни преднапрежения 0 до -1 волт, транзистори КП303Е и J201, обратни връзки за потискане на нежелани висши хармоници, по-подходящи работни точки, "решетково" ограничаване, правилно оразмерени филтри и т.н. По-късно ще пусна семпли от неговата SPICE симулация, с моя известен "mmmbop" семпъл(тук нямам свястна звукова карта). Във връзка с това, искам да те попитам, възможно ли ти е, да запишеш два-три семпъла с дължина около 15-23 секунди (малко ритъм, соло..) с неща, които обичаш да свириш, когато тестваш апаратура. Биха били много полезни, защото така мога да прекарам звука през моите симулации и да го публикувам след обработката. Мисля, че и на теб ще ти бъде интересно. Ако можеш да ми направиш тази услуга и да пратиш чисти(необработени) семпли от китарата на поща evtaka кльомба а бе ве bg, ще бъда много благодарен, а и за да върна услугата, през идните дни ще ти сметна по-правилни стойности за leegazzy-то! Редактирано Януари 6, 2015 от Evtim Djerekarov 1 Цитирай
Black Bird Отговорено Януари 6, 2015 Автор Отговорено Януари 6, 2015 Изпратени! Направих си тестер с жака! 1 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Януари 7, 2015 Отговорено Януари 7, 2015 (Редактирано) Хванах 22-секундна част от твоята ритъм партия и я прекарах през (засега симулираният) JFET ефект, моделиран по (SPICE симулатия на) предусилвателя на LEAD канала на Carvin Legacy VL100 / VL212 (Схемата, която Delta даде горе). Не съм свирил с Legacy, но ти като бивш притежател, трябва да можеш да прецениш, дали е близо. Поне по филтри и форма на ограничаване, JFET вариантът е много близък до ламповият. Направих един SoundCloud плейлист, в който ще добавям още семпли с времето. Първо са семплите при три различни нива на гейна, прекарани през Gratifier Speaker симулатора на GuitarRig5(Почти изцяло на микрофон Б). След това съм дал и директните семпли от симулацията, за да може всеки да си ги прекарва през каквото иска. Не мога да отгатна как точно са настройките на потенциометрите, но линейните от тях - Bass и Treble са на средна позиция, Presence е над средата, Volume е на макс, а средите не съм сигурен на колко са, но не са в крайна позиция. Ето го плейлиста: Дими, как ти се струва, като степен на близост до това, което симулира? За всички, които се интересуват, бих ви подканил да преслушате и директните семпли. Как ви се струва - не твърде "транзисторни" количества висши хармонични, а? При това, без гейна да е малко... Редактирано Януари 7, 2015 от Evtim Djerekarov 2 Цитирай
Black Bird Отговорено Януари 7, 2015 Автор Отговорено Януари 7, 2015 Звучи добре, но е прекалено стегнат, Реалния амп има повече ниски предфилтърната част и на макс гейн има компресиране-саг. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Януари 7, 2015 Отговорено Януари 7, 2015 (Редактирано) Е, реалният амп има и крайно стъпало. Ние симулираме LEAD предусилвателя. Има още нещо - не знам с какво ниво свириш(в смисъл, какво е нивото на сигнала на изхода от адаптерите ти, когато удряш струните по-силно). Та.. симулацията си е симулация. После, като се пробва, е друго. Въпреки, че не съм гледал захранването на предусилвателя, може и то да прави sag. Редактирано Януари 7, 2015 от Evtim Djerekarov Цитирай
jabs Отговорено Януари 7, 2015 Отговорено Януари 7, 2015 (Редактирано) Евала Евто, за знанията, отделеното време и безкористната помощ, без стойки и надуване. Дими, дупе да ти е яко Редактирано Януари 7, 2015 от jabs 3 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Януари 7, 2015 Отговорено Януари 7, 2015 (Редактирано) Благодаря ти, старая се. Има и още по-адванцед методи, върху които работя. Мисля, че поне що се отнася до предусилвателите, постигането на доста готин звук с транзистори не е чак толкова огромно предизвикателство. Виж-върху крайни стъпала (върху прецизна имитация на лампови такива за китарни цели) не съм работил много, но предполагам, че и там има съответните трикове. Ако някой има LEGACY VL100/212 и възможности за целта, бих му пратил чистите семпли, да ги прекара през драйв канала и да ги извади през "Send" на усилвателя и запише. Редактирано Януари 7, 2015 от Evtim Djerekarov Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Януари 7, 2015 Отговорено Януари 7, 2015 (Редактирано) В резултат на моите намерения да направя няколко платки за този ефект, ето какво направих, с чисто статистическа цел (всеки, който се занимава с това е добре да си измерва транзисторите). Показани са Idss, Vp и стръмност(не точно стръмност, а просто числото Vp/Idss за по-лесно смятане, така че игнорирайте мерната единица, mS и смятайте величината за безразмерна). Долу има средна, максимална и минимална стойност за трите параметъра. Измерени са 12 транзистора J201: Вижда се, че пиковите отклонения могат да достигнат 40+ процента от средните стойности, а средните отклонения са около 15-25%. Въпреки това, до колкото тези 12 броя могат да служат за представителна извадка на партидата, "стръмността" не варира с повече от 15-ина процента. Направих тази снимка, за да се убедят любителите, че както няколко пъти споменах в други теми, параметрите на JFET транзисторите се разминават от бройка до бройка (понякога доста). Имайте предвид, че по принцип точно показаните транзистори са от хубава и предвидима, доста еднаква партида. Да знаете, какви партиди има.... Не съм измервал триоди в количества, но предвид многото брандиращи фирми, голямото излъскавяване на опаковките и малкото на брой заводи, това, което чета във форумите, а и това, което Валяка казва, почвам да оставам с впечатление, че по отношение на повтаряемостта (а при лампите - и качеството), в последно време лампите са станали по-бетер от JFET транзисторите. Редактирано Януари 7, 2015 от Evtim Djerekarov 3 Цитирай
lyu_records Отговорено Януари 7, 2015 Отговорено Януари 7, 2015 Ти да видиш що кондензатори и резистори си имам мога да си събера нещо и всичките да са брандирани с една и съща стойност. То това горе си е слънце Евала за труда по темата Цитирай
Dirk Отговорено Януари 7, 2015 Отговорено Януари 7, 2015 Поздравления за интересната тема,но вероятно по субективни причини не мога да разпозная Carvin Leagacy още.Не че не може да звучи и така.Имам VL 100 с кабинета му 4х12 и го ползвам от 6 години усилен ,както трябва.Към края на февруари ще съм в България за 2 седмици с ампа и ако няма друга алтернатива съм благоразположен за проби и сравняване,докато се постигне желания от вас резултат.Възможно е в пръстите на хората,коита са поствали семплите да звучи точно така.Усилвателя е доста широко спектърен,а и семплите са все пак субективни.Поздрави и успехи!Следя темата с интерес! 2 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Януари 8, 2015 Отговорено Януари 8, 2015 Няма да е никак лошо. Аз ще запазя семплите, може да ги пуснем през драйв канала на различни EQ настройки и да ги запишем, както изкарани през SEND, така и (ако има техническа възможност) от кабинета. Така в бъдеще може да се оформи и спийкър симулатор. Цитирай
Recommended Posts