Jump to content
Българският форум за музиканти

leegazzy-carvin-legacy-emulator


Recommended Posts

Здравейте. Някой да е пробвал тази схема?
 

http://tagboardeffects.blogspot.com/2014/06/leegazzy-carvin-legacy-emulator.html

Поздрави и весели празници!

 

Дими

:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бе схемата не е липсваща има си я и горе (китаристите се оправяме по шантави схеми  :greenball: )

Всичко изглежда наред с някои дребни забележки по "тонстака" и захранването но трябва да се пробва.

1:1 със това:

http://gaussmarkov.net/layouts/drboo/drboo-schem.png

само дето, че то е далеч по осъвършенствано, в общи линии изглежда като негов базов вид  :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност в този си вид специално за твърда музика това е най-доброто, като транзисторен вариант на "хайгейн настъпи кутийка" сравнено с повечето такива фабрични сериозно ги конкурира. Лошото обаче е, че човек си губи времето със схеми и проби докато сам стигне до извода, че транзисторите трябва да са стъклени.  :greenball:

Но все пак да не пренебрегваме факта, че подобно нещо навряно в амп със стъклени транзистори е**** майката на ситуацията, но само при положение, че "лийд_а" на ампа не е**** майката на ситуацията, инак смисъл няма!   :punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм правил точно тази схема, но съм правил няколко от другите реплики, проектирани по същата методика.

Този тип педали звучат значително по-близко до лампите, от да кажем, повечето педалчета, направени с ОУ или биполярни транзистори.

Въпреки това, звука не е съвсем близко до ламповото звучене, поради ред причини, между които неправилно подбраната работна точка на транзисторите(с оглед получаване на определен хармоничен спектър), отделно от това, прекаленото количество хармонични, характерно за този тип "директна смяна" на лампи с JFET не позволява ефектът да звучи достатъчно прозрачно, което оставя малко от онази "транзисторна мъгла". Като цяло се получава ефект, който на тихо звучи съвсем близко до ламповия му събрат, но при шумно свирене, транзисторното трещене започва да си личи и да дразни малко или много.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не мисля, че ще има голяма качествена разлика, предвид ползването на същата методология и 5-стъпалният подход.

 

Според мен, това с JFET заместителите стана цяло едно "Happy Transistor" течение.

Не е необходимо, човек да има IQ 180, за да се досети, че щом ламповите усилватели, макар различни, все си звучат като лампови усилватели, то е много вероятно всички ефекти, базирани на една и съща технология, да имат сходства в звученето си. По същият начин тези JFET ефекти, без да се прибягва до селективни ООВ, FeedForward техники, плавно ограничаване и други методи за снижаване на висшите хармонични съставки на стъпалата, които усложняват схемата и я правят доста по-трудоемка за проектиране и анализ, просто няма как да звучат по-различно от ... JFET стъпала по схема общ сорс.

 

Търсенето на "идеалният филтър", или "идеалното стъпало" при тези схеми, е същото като търсенето на "идеалният диод" при ОУ схемите - все не звучи баш като лампа.

 

Правдоподобното симулиране на триодни стъпала, поне що се отнася до очакванията на китаристите, изисква неколкократно по-сложен подход. И е съвсем естествено да е така, тъй като предавателните характеристики на полупроводниците, по нищо не си приличат с триодните.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз за това си харесвам доброто старо буги, a и тези дни по него работя:

 

Избацках си 2бр. платки на фрезата  :blush:

 

7ec9aacde8486cfa.JPG

 

А това ще му е кутията с подсветка на надписите (потенциометрите) платката ще се вижда плюс мод 2бр потенциометри за нивото, които ще се редуват с бутон. Корпуса ще е алуминиев, 2015 година го захващам, всичко съм си начертано само остава да си нарежа чарковете а те са бая...

 

bee9f27cca95525a.jpg

 

43f18025a33bb3a4.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Именно. Точно тази схема на Dr. Boogie звучи толкова близо до Mesa, колкото добрите стари DoD DeathMetal и Boss Metalzone.

Само текстурата на звука е малко по-"лампова", ама - дотам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мда но сравнение с тях на мен лично повече ми допада, а друг е въпроса, че някои подобни фабрични камиони за нищо не стават,  това си е много готин камион и нищо повече. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не точно. За да се каже, че нещо е наистина готино, трябва човек да обича да свири с него и да може да го ползва в основния си звук (на живо, на запис). Подобни камиончета често са нещо като компромисен вариант, имитиращ нещо си, горе-долу.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е точно така това твърдение.

Примерно вкъщи на дали ще си пусна 4X12 кабинет със 100 ватов туршиен шкав, а не знам дали сте забелязали но 1-5 вата ламповите фабрични тикви не стават за самостоятелно "хайгейн" ползване, на мен лично не ми харесват, а не е като да не съм пробвал.

За малко практис ампче си е супер, а и не само, пак е по-добре от гадните про"ф"есори. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам колко става(всъщност знам, в момента имам един вкъщи), обаче според мен dr. Boogie го докарва само на текстура на звука. Звучи приятно, но звукът му е абсолютно един и същи през цялото време. Като динамика, няма нищо общо с лампов усилвател (дори много намален като сила). Изобщо, добре оформен, но скопен, стерилен звук, без почти никаква промяна, без значение как точно свирите. Освен това, с прекалено много гейн и доста транзисторно трещене.

 

В сравнение с този ефект, лийд каналите на много лампови усилватели са си направо крънч.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То си е до вкус, че е транзисторно е ясно и както абсолютно всичко си има граници от които няма как да излезеш точно това е чара и тръпката на готиното ни хоби-събирането на педалчета, амчета и т. н..

Но този ефект си е за изтрещели маниаци  :metalist:

Хубав дялог се разцъка за да е ясно на начинаещия читател, че с 4бр. транзистори няма как да звучиш като амп за около 2500 евро 

В общи линии си струва да се събере защото педала се отличава от почти всички ОУ настъпи кутийки, а мен лично даже много си ме радва.  :blush:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.