Claypool Публикувано Декември 20, 2014 Публикувано Декември 20, 2014 Дойде ми дългоочакваното ампче Blackstar HT-5R. Като цяло, много му се кефя, просто е чудесен. Обаче, когато пусна струните, се чува неприятно брумене. Когато ги хвана, почти изчезва. Шумът се усилва с увеличаване на gain-а. Нямаше подобно нещо при стария ми усилвател, а той беше един обикновен Behringer за стотина и няколко лева. Прегледах из темите и поне до момента си мисля, че гибсънът ми има нужда от екранировка, може би от подмяна на кабели и запойки. Дали точно това трябва да се направи и бихте ли ми насочили към майстор, който да извърши това? Цитирай
G.Varbanov Отговорено Декември 21, 2014 Отговорено Декември 21, 2014 Костадин Димитров е твоят човек! http://forum.muzikant.org/topic/62005-k-d-%D0%B7%D0%BE%D0%BD%D0%B0/ Контакти: http://www.kdbasses.com/contact.html Едно екраниране няма да ти е излишно, дори да не е само там проблема. 1 Цитирай
Hillbilly Отговорено Декември 21, 2014 Отговорено Декември 21, 2014 Кво екраниране на Гибсън бе фен,те са с хъмбъкъри стандартно,а как са запоени ще се видиш у чудо,ако със слаб поялник решиш да сменяваш адаптер примерно,нормално е да бръмчи,от тоците в цялата стая,монитори,приемници за тв (тамън се радвах,че нямам телевизор,ма жената настоя да го включиме с нета ) при усилен драйв още повече шум естествено.. Я пробвай тоя номер,дето ме светна един приятел от форума - вдигни кабелите от пода и ефекта,сложи го на някакъв стол да речем - доста сваля шума, А това е бял кахър,Фендерите със сингъл-койл адаптери как бръмчат не е истина,просто се завърташ спрямо усилватела в подходяща позиция да не бръмчи,те вече си имат нужда от екраниране. Цитирай
Telerig Отговорено Декември 21, 2014 Отговорено Декември 21, 2014 Въпреки, че преди не е брумял с другия усилвател, и аз мисля, че едно екраниране няма да е излишно. Аз наскоро екранирах един стар лес-пол, само че на Ibanez, голяма играчка е, но сега е в пъти по-добре работата, преди брумеше много. Темата на Никифена за екранирането е супер ценна. 1 Цитирай
Claypool Отговорено Декември 21, 2014 Автор Отговорено Декември 21, 2014 Благодаря за отговорите, това ще направя. Отделно, като цяло, едно обгрижване на инструмента от майстор, ще е много добре. Утре ще звънна на г-н Димитров за да му споделя мъката си. :-) Пък и да видим как ще му я пращам до Нова Загора, ако се съгласи, че съм от София. Цитирай
G.Varbanov Отговорено Декември 21, 2014 Отговорено Декември 21, 2014 (Редактирано) Имаш късмет, вече доста време г-н Димитров живее и майстори в София. ^^^ХълмистБили, някои сме с coil tap за делене на single адаптери... И един мармот завива Gibson-a в станьол ;> Редактирано Декември 21, 2014 от G.Varbanov Цитирай
zwero Отговорено Декември 21, 2014 Отговорено Декември 21, 2014 Друг вариант е да обереш високите на китарата от потенциометъра... шумът и гадните високи (ако има такива) изчезват. Цитирай
Claypool Отговорено Декември 21, 2014 Автор Отговорено Декември 21, 2014 Да, правя го, но разликата е минимална. Основното е, че когато пръстите ми са върху струните, почти не се усеща брум. Махна ли ги, веднага се появява. Цитирай
G.Varbanov Отговорено Декември 21, 2014 Отговорено Декември 21, 2014 (Редактирано) ^Моя е същия Казахме ти вече какво требе Не е смо струните, пипни си пластината долу където влиза жака, също ще заглуши шума. Редактирано Декември 21, 2014 от G.Varbanov Цитирай
Claypool Отговорено Декември 21, 2014 Автор Отговорено Декември 21, 2014 Е, за майстора е вече решено. 1 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Декември 21, 2014 Отговорено Декември 21, 2014 (Редактирано) Много се говори за това екраниране, обаче ползата от него е силно хипотетична, особено при китари с хъмбъкери. "Разлика в пъти" е просто изхвърляне. Някой друг децибел - евентуално, ако нещо в китарата не е било свързано както трябва. При добре опроводени китари - разликата варира от едва доловима, през въображаема, до чисто успокоение, че имаш екранирана китара. Адаптеруте "чуват" много брум, поради начинът им на работа, а брумът, прихванат от свързващите проводници е много по-малко. Няма как адаптерите хем да работят, хем да чуват само полезния сигнал. Ако не вярвате, прекъснете активния проводник от адаптера, сложете голямо съпротивление към земя на мястото на адаптера и чуйте колко ви бруми "електрониката". Редактирано Декември 21, 2014 от Evtim Djerekarov 2 Цитирай
nickysn Отговорено Декември 21, 2014 Отговорено Декември 21, 2014 А от къде идва разликата спрямо предишния му усилвател? Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Декември 21, 2014 Отговорено Декември 21, 2014 (Редактирано) До колкото разбирам, китарата не е станала по-малко екранирана от смяната на усилвателя. Причината може и да е в усилвателя. Но това не означава задължително, че новият е проблемен. Различните усилватели имат различни филтри в предусилвателите си, които в немалка степен определят как ще звучи усилвателят и какво поведение ще има (това, заедно с различно подбраните работни точки и различните коефициенти на усилване, определя как звучи един предусилвател, колко драйв има, как реагира). Ако филтрите са така подбрани, че усилват честотен спектър, който е по-ошумен, или пък предусилвателят има по-значителен коефициент на усилване, това означава, че той би звучал по-шумно, при същото количество входни шумове, в сравнение с предишния усилвател. Има немалко случаи, в които дори даден чист канал, звучи по-шумно, от даден драйв канал, защото предусилвателят на чистия канал, например, за да създаде "блясък" в звука, усилва много "средно-високочестотния" спектър, за чийто шум ухото е най-чувствително. Редактирано Декември 21, 2014 от Evtim Djerekarov Цитирай
nickysn Отговорено Декември 21, 2014 Отговорено Декември 21, 2014 Именно, тогава защо обвиняваме екранировката на китарата? Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Декември 21, 2014 Отговорено Декември 21, 2014 (Редактирано) Не я обвинявам, а я обявявам за до голяма степен безмислен разход, без голяма полза, а в много случаи - без никаква. Понеже често тя се представя като много необходима панацея, съм длъжен да спомена тия неща. Редактирано Декември 21, 2014 от Evtim Djerekarov Цитирай
Recommended Posts