Jump to content
Българският форум за музиканти

Бие ток от китарата?


Yordan_Andonov

Recommended Posts

Здравейте, предварително се извинявам, ако съществува такава тема, но рових и не намерих отговор на въпроса ми, а той е следния.

На кратко свиря вкъщи (предимно на слушалки). Китарата е модел Л.П. и използвам транзисторен усилвател, който минава през компютъра. Свиря прав, като използвам естествено колан, но заради жегите, последно време свиря гол (до кръста). Отскоро започнах да усещам съвсем леки иглички (сякаш когато се допирам до някое от 3-те болчета на капачето на гърба на китарата) . Усещам ги от капачето на суича с който сменям кой адаптер да използвам.

Възможно ли е да ме бие ток, поради факта, че се потя и ако да това опасно ли е за здравето ми и за китарата?

Поясних всичко това (че свиря гол и прав), поради факта, че точно на гърба на суича се стича най-много пот. Моля, ако някой е имал подобен проблем да сподели.

Благодаря предварително!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нещо не схванах каква е веригата, но щом те удря ток, спри да включваш китарата където и да било и извикай някой, който разбира да провери какъв ти е случая. Има опасност за живота и здравето ти!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Веригата е следната; китара -------> кубе --------> компютър ---------> домашна уредба ----------> слушалки (евентуално).

Заложил съм на този сетъп, понеже си пускам от уинампа guitar becking tracks и допълвам с китарата.

Странно ми се стори усещането и затова реших да споделя. Днес ще пробвам отново (понеже не съм свирил от 2 дена), обаче с фланелка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хм, това наистина може да се окаже доста сериозен проблем. В интерес на истината, малко преди да започне да се появява това явление, забелязах, че когато превключа от бридж на нек адаптер, при свирене само на нек адаптера, отначало си променяше звука (увеличава се и се намалява сам), придружено от леко бръждене. Предполагам е от слаба връзка някъде.

Няма да започвам да разпитвам каква може да бъде причината, а направо ще се свържа с магазина от който съм я закупил и ще им я изпратя, понеже е още в гаранция и се надявам да ми я уважат, както и да бъдат коректни.

Благодаря на всички за отзива!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прочетох темата и извода до който мога да стигна с оглед на липсващите ми познания относно тока е, че трябва да се обърна към специалист и да замерим всичко. От контакта до китарата. С риск да си навлека гнева на форумните лъвове и хората, които са врели и кипели в тези неща, искам да споделя, че реших да пиша първо във форума, поради факта, че проблема се появи в последствие. Не знам защо, но допреди час си мислех, че ако има проблем, то той щеше да си проличи от начало и затова реших, че е от китарата и обилното ми потене.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Със сигурност не е от това. За да се разбере от какво е някой трябва да дойде на място и да провери цялата верига. Някой, който разбира какво прави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей!Това за което говориш е малко невероятно.Тези винтчета на гърба на китарата са навити в дърво което е изолатор т.е. не провежда ток.Предполагам че капачето на суича е от пластмаса т.е също не провежда ток.Ако имаш такива усещания вероятно контакта в който е включен усилвателя не е занулен, нещо което се проверява от ел техник.Може да се получава някакъв пробив по шасито на усилвателя през масата на кабела ,струнника( който е замасен заради шумовете) към струните.Има и вероятност това капаче на гърба на китарата да е също замасено.По принцип всички нещастни случаи с китара стават през струните,потта е утежняващ фактор но най опасно е като държиш струните и докоснеш микрофон (с ръка или с устни) включен към друг токов кръг или се опреш на  някаква метална конструкция.Може да стане страшно.За китарата няма никаква опасност.Всъщност не толкова опасно е  ако свириш гол колкото ако си бос особено върху циментов под,мозайка метал...Пиша тези неща за да може да си обясниш поне малко какво става.В никакъв случай не се опитвай сам да отстраняваш проблема.За това са нужни и някои уреди.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

exlucifer, благодаря ти! Наистина това, което си написал ми е много полезно и се припокрива с нещата, които ме посъветва майстор. На първо място ще занулим контакта, за да намалим опасността. Другото, което той ми каза, че солта в потта е проводник и може би наистина оказва някакво влияние. Благодаря на всички за помощта!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Естествено, че потта като проводник оказва влияние. Замисли се обаче - дори при наличието на проводник ще бъде ли проведено нещо, ако няма какво да бъде проведено?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Замислям се и знам, че си прав. Просто го добавих защото сметнах, че колкото по-подробно обясня ситуацията, толкова по-лесно ще можете да ме разберете. Съжалявам, ако изнесените факти са успели да подразнят някой или съм изпаднал в излишна конкретика. Ще занулим контакта и се надявам това да реши проблема. Не съм специалист и поради тази причина ще извикам такъв, понеже с тока шега не бива.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абре,ти убеден ли си че те бие ток,може би просто ти драскат винтовете или са ти защипали косми,мен ме е удряло от лампов амп,но по струните,това отзад на капака е пълен майтап да ти стане беля,но знае ли човек..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хах, нямаш си на идея, колко логика има в твоя коментар. Абсолютно първото нещо, което ми мина през ума е да не би част от окосмението ми да е останало между капачето и дървото (това вече ме досрамя да го споделя), след което започнах да допирам и отдръпвам китарата от тялото си. После пипах с пръсти винтовете и нищо и пак нищо. Общо взето бях като някаква маймуна, на която някой е подхвърлил нещо, което вижда за пръв път. След всички адекватни факти, които изложихте, наистина започвам да се замислям да не би да си внушавам (нещо, от което бих се почувствал доста нелепо). Все пак, ще занулим контакта и ще замерим с уред дали от гърба на китарата наистина бие ток, или причината е друга макар, че както колегата спомена, няма логика да бие от винтчетата на капачето, а към този момент от струните или където да е било от предната страна на китарата не съм усещал подобни тръпки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.