Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

   Здравейте, темата е скучна за DIY маняци и спокойно могат да я прескочат, защото тези неща са им известни.

Всички останали, които желаете да си направите дилей ефект сами, при това само с основни познания по запояване може да се разположите удобно и да четете.Новината е, че всичко ще ви струва около 20 лева!

Иначе пия Швепс битер лимон и Арияна радлер.

   Така, да започваме.

   Имах нужда от някакъв мод ефект, който да бодна в сенд/ретърна на новото си комбо за да го тествам и се сетих че преди години съм си купувал въпросния Добри КИТ набор, базиран на PT2399.

 

P1_zps74475e72.jpg

 

Платката се продава за 15-20 лева при дистрибуторите.Ако сте доста напреднали, може да минете само с 8 лева за чипа, но това е друга тема.

  Какво ще ви трябва:

- един брой набор Добри Кит - Ехо;

- една кутия;

- две жак букси;

- кабел с ухо за батерия;

- ключе прекъсвач;

- кръгла пила;

- поялник;

 

Остава само да изпилите отворите, да запоите чарковете на обозначените места на платката и да ги набутате вътре:

 

P2_zps95477075.jpg

 

Както се вижда на платката има два тример потенциометъра, всеки по 100K, като с тях се настройва фийдбек/левъла и с другия времето на повторенията.

Светодиод не съм слагал от съображения за пестене на батерия, но ако предпочитате да имате такъв сигнализатор, ще ви трябва и някакъв резистор и може да си ги пойнете последователно някъде при 5V напрежение.

 

P3_zps2cd0c9af.jpg

 

Аз сгреших с избора на бутона, защото и при включено и при изключено положение е изпъкнал еднакво и няма как да разбера дали не съм забравих джаджата включена, без да я чуя през усилвател.Иначе при правилен бутон (да личи когато е натиснат) нуждата от светодиод съвсем отпада.

 

P4_zps314b4157.jpg

 

Така за час/два работа имате приличен дилей/ревърб.

Може да изведете навън нормални потенциометри (пробвал съм го и работи), но аз търсех някакво микро решение и затова не съм се занимавал в случая.

 

Самата платка предлага до около 400ms в крайно ляво положение на тримера за повторенията, а в крайно дясно положение предлага доста сносен тремоло-ривърб.Другия пот, както казах регулира както броя повторения, така и тяхната сила на чуваемост (feedback).

 

Ами това е.Надявам се да съм бил полезен на някого и успех.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Да, макар и недолюбван от профитата в ефектостроенето, този интеграл предлага богат набор от възможности.За да се реализират обаче такива схеми, са си необходими обширни познания.Така че основното в случая е, предлагането на напълно готов кит, който всеки би следвало да може да си довърши сам.


 


Всъщност изобщо не звучи зле.Въпреки че се нарича ЕХО, напрактика това си е дигитален дилей или ривърб в зависимост от направените корекции.Не бих го препоръчал за живи изпълнения и звукозапис, но е отлично решение за домашно джемване или репетиция.


 


Предимства:


 


- евтино;


- лесно;


- компактно;


- контрол на микса и повторенията;


- когато се прекъсне батерията с ключето, сигнала от предусилватела не се прекъсва (напомням, че за да запазя максимално оригиналния звук от китарата включвам ефекта в сенд/ретърн буксите на усилвателя).Също така не бих желал да разположа дилей преди дисторшъна.


 


 


Недостатъци:


 


- евтино;


- включено в сенд/ретърна леко изяжда от нивото на сигнала (без значение пуснато ли е или пасува);


- звука е една идея по басов (по правилно високите леко се редуцират);


- повторенията са съпроводени от едва доловимо свистене (характерно по принцип за евтините дилей), въпреки това пробвах да го обера този шум с един филтриращ кондензатор 100.Така свистенето изчезва напълно, обаче с него, както предполагах и всички високи.Затова се върнах на вариант 1, като използвам платката в 100% автентичен вид.


 


На мен ми харесва как звучи ефекта, недостатъците за които споменах не бива да се възприемат за фрапиращи, просто съм длъжен да ги отбележа.Единствено може да се окаже проблем да се купи въпросния Добри Кит, поради евентуално изчерпани наличности.


Редактирано от Slacoth
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

PT2399 не е 8лв., последните пъти когато го купувах беше от ПАСАТ за 2,30лв. (преди 2 месеца)
Отначало пробвах въпросния кит, но след като опитах ReboteDelay схемите от tonepad... разликата е голяма.
Мнохо по-плавно регулиране, имаш доста филтри и т.н. Като части е в пъти повече от китчето, но според мен си заслужава.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Не виждам на платчицата елементи за реконструиращ и антиалаязинг филтри. Тяхната липса е сериозен проблем.

Без реконструиращ в изхода има силно присъствие на утразвукови компоненти. Въпреки, че не се чуват от човешкото ухо, когато се подадат на крайните стъпала предизвикват нежелани ефекти . Най-опасният е загряване и протичане на неконтролируеми токове. Ако няма предвидени защити, усилвателите често гърмят. Високочестотните високоговорители - също.

Без антиалаязинг се получават комбинационни сигнали, "чужди" на основния сигнал - пищене, роботизиран звук и т.н.

 

Реконструиращите и антиалаязинг филтри не са елементарни и често са най-скъпите елементи от системите за аналого-цифрово и цифро-аналогово преобразуване. Те трябва да са с много висока стръмност на срязване и за проектирането им се използват най-често апроксимации по Чебишев или Якоби, при това от висок ред. Качествените филтри са от 10ти ред. Евтините, като компютърните CD и DVD устройства имат например 6ти ред. Но не по-малко. Това означава, че са скъпи.

 

Знам, че малко хора ще разберат за какво пиша, но това, което е важно да се разбере, е че минаването метър, евтино, може да доведе до доста проблеми, завършващи с неприятен финансов резултат.

 

N.B. 

http://en.wikipedia.org/wiki/Nyquist%E2%80%93Shannon_sampling_theorem

http://www.maximintegrated.com/app-notes/index.mvp/id/928

http://digital.ni.com/public.nsf/allkb/68F14E8E26B3D101862569350069E0B9

http://en.wikipedia.org/wiki/Elliptic_filter

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Не виждам на платчицата елементи за реконструиращ и антиалаязинг филтри.

Без антиалаязинг се получават комбинационни сигнали, "чужди" на основния сигнал - пищене, роботизиран звук и т.н.

 

Не мога да кажа.От другата страна на платката, която не съм снимал, са разположени голям брой микро SD елементи/резистори, но дали предлагат въпросната защита и в каква степен, не мога да предположа.

 

Доловими деформации в сигнала излизащ от крайното стъпало, като пищене и роботизиран звук определено липсват.Единствено се наблюдава, както вече споменах, едва доловимо спадане в нивото на сигнала, когато ефекта е свързан.Без значение дали е писнат или е в байпас режим.

 

Това все пак си е повод за притеснение, защото това количество сигнал измерено в децибели, което се губи, явно не може просто да изчезне, а сигурно се натрупва някъде и не е изключено, това да е под формата на топлина.

 

 

PT2399 не е 8лв., последните пъти когато го купувах беше от ПАСАТ за 2,30лв. (преди 2 месеца)

Отначало пробвах въпросния кит...

 

Ами възможно е да е струвало и толкова.Просто не си спомням, знам че купих няколко бройки от чипа (не от готовия набор-кит).

 

Иначе, като си имал досег с въпросния кит, какво е мнението ти по отношение предупреждението за евентуалната липса на антиалаязинг филтри, та били те и от по-нисък ред.Има ли опасност да се използва това след предусилвателя и преди крайното стъпало?

В моят случай говорим за сенд/ретърн на лампов усилвател:  "It is all valve (5 watts), a 12AX7/ECC83 in the preamp and a curious 12BH7 dual triode valve in the power section that operates in a push pull configuration whatever that means, packing 2 channels (Clean & Overdrive)".

Редактирано от Slacoth
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Китчето е прекалено аматьрско. Да, работи, но нищо повече. Чуваш повторение, примесено с шум (не брум, а шум), "чужди" както е написал инж.Манов, губиш ниво (този проблем вече си го забелязал)...
Ако не ти се занимава да си налепиш нещо малко по-добро, китът явно е вариант.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

РТ2399 е популярен чип и върши работа, колкото за начало, но истината е, че трябва малко да му се помогне, за да се получи по-приличен резултат. Примерно във вариант PT-80 или нещо подобно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за съветите.Ще приемем че при ниски нива на сигнала, каквото е напрактика домашното свирене с 40W усилвател, няма опасност паразитните шумове (ако има такива) да имат капацитета да нанесат вреда на крайното стъпало.

 

P6_zps7fd8574b.jpg

 

Аз междувременно преправих джаджата, какъвто беше и първоначалния ми замисъл.

Замених буксите с жакове, а ключа със стереопотенциометър с ключ.

Светодиод не е необходим.Така вече имам контрол и над параметрите на дилея, без да е необходимо да го разглобявам за да достигна до тример потенциометрите.

 

P5_zps555f7b6b.jpg

 

Получи се една чудесна машинка, пасваща до мм (буквално) с моите нужди.

 

P7_zps5a8bddca.jpg

 

Нямам време да правя семпли, но ефекта е безшумен и сравнително приличен дилей в крайно ляво и ривърб в крайно дясно положение на пота.

 

Благодаря за вниманието.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Самата платка предлага до около 400ms закъснение ...

 

Всъщност понеже от друга страна коментираме наличният готов набор, наречен Добри Кит, съм длъжен да се коригирам.

Закъснението е доста по-сериозно.Нямам уред с който да го измеря, но от опита си с доста ефекти бих определил закъснението,

поне като 600ms, т.е. това е един прекрасен опционален китарен (микрофонен) дилей.

 

За хората, които обмислят да го внедрят в камьоне трябва да ги предупредя, че единственото нещо заобиколено в платката е системата за включване/изключване.Съответно трябва да се проектира допълнително как ще се изпълни това в крачен ефект.

 

И да повторя, че при изключено захранване към платката - тя работи в байпас режим.

 

Мерси за лайковете.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Най-сетне намерих инфо от производителя: 

 

Предлаганият ехо ефект може да се използва в усилватели за музикални цели на водещия или в радиостаниция .
Схемата е реализирана със специлаизирана интегрална схема РТ2399 изградена на базата на С-MOS технологии с вътрешна памет 44К /вижте в PDF формат структората и принципната схема на завода производител/.
С увеличаване и намаляне стойността на тример-потенциометрите TR1,TR2 може да се увеличава и намаля "дълбочината" и "брой повтарания " на ехото.
Към входа "in" -може директно да бъде подключен динамичен микрофон .
Изхода "out"- се подвръзва към стандартен микрофонен вход.
Ако желаете може "външно"да регулирате ехо ефекта като за целта заменяте тример-потенциометрите TR1,TR2/или паралено на тях/ с потенциометри 50кОма....

Захранване от 6 до 15V и консумация 15 мА,

in-вход

out-изход

 

 

 

Link

Редактирано от Slacoth
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Това, за което пишеше валяка е, че всички свестни цифрови схеми имат т.нар. Anti-aliasing филтри:

http://en.wikipedia.org/wiki/Anti-aliasing_filter

http://en.wikipedia.org/wiki/Sampling_theorem

http://en.wikipedia.org/wiki/Nyquist_frequency

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 months later...

Здравейте,вчера(28.09.2014г.) запуснах тази простотия(може би е простотия щото Бай Добри не си е свършил работата както требе) и останах мнооооооооо разочарован,не че много разбирам,ама да дадеш входа на маса,пота за броя повторенията на мин. и да ти плъзват пукания(най-вероятно от генератора),самовъзбуждания и други дразнещи смущения...това вече не го приемам,ако има вариант(доказан разбира се),това чудо да работи с ограничени възможности,но стабилно(без да дразни техниката и ухото)нека пише.Аз лично за краткото време в което си поиграх с ехото стигнах до извода,че ако сложа един тример последователно на пота за броя повтаряния т.е. да се елиминира възможността за напълното намаляне на пота ,се постига някакъв задоволителен компромис цена/качество.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лесно е да се храни родния кит търговец.

 

А защо не пуснете в търсачката ?

Примерно:

 

smalltime1.jpg

 

CIMG6889.jpg

 

SmallTimeLayout.jpg

 

 

smalltimepcb.jpg

 

 

http://www.valvewizard.co.uk/smalltime.html

 

http://www.valvewizard.co.uk/smalltime.pdf

 

А дори има и по прости решения...на известни DIY сайтове..

Редактирано от metalhammer
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.