bassobor Публикувано Октомври 19, 2006 Публикувано Октомври 19, 2006 (Редактирано) Ами интересуваме с каква дебелина на перото е желателно да се изпълнява фигурата /1 11/1 11/1 11/. По този начин се свири песента Run to the hills на Мейдън. Значи, струвами си, че ако използвам някакво перо с дебелина около 0.70, то ще се изтърка твърде бързо (все пак са по 2 лева). А пък, ако се свири с по-дебело, мисля, че това нещо няма да бъде изсвирено добре, смисъл отчетливо. Друго, на което смятам, че трябва да се обърне внимание е самият наклон на перото. Твърде неудобно ми е да го държа перпендикулярно на струната - не мога да достигна нужната бързина и яснота на звука. А пък, ако е на една страна звукът става "режещ", скърцащ. Та бихте ли ме посъветвали как се свири подобно нещо. Редактирано Октомври 19, 2006 от bassobor Цитирай
Demiurg Отговорено Октомври 19, 2006 Отговорено Октомври 19, 2006 ? с пръсти ? ноктите и да се изтъркат, порастват, а и спестяваш от нокторезачки !!! Цитирай
bassobor Отговорено Октомври 19, 2006 Автор Отговорено Октомври 19, 2006 С пръсти не мога да докарам такава бързина. Май ако не мога, по-хубаво все още да не се хвърлям на heavy. Цитирай
Zlatyio Отговорено Октомври 19, 2006 Отговорено Октомври 19, 2006 Не мисля че тука зависиш от дебелината на перото ,но ако ти е до практическата страна на въпроса и не ти се търкат пера свири с дебело ....... Цитирай
Baby Thomas Отговорено Октомври 19, 2006 Отговорено Октомври 19, 2006 Относно конкретната фигура не мога да дам наставления, но исках да кажа, че на бас се свири с дебели перца 1-3 мм. Аз лично ползвам китарното си, което е 1 мм. и си ми комфортно. Макар, че не свиря с перо. Инак най-гадното нещо е да свиря с нокти. Просто издивявам ако имам дори 0.5мм. нокти. Веднага се режат и пилят. Ужасно е, а и звукът става един...абе кофти работа. Цитирай
CrazyBassist Отговорено Ноември 30, 2006 Отговорено Ноември 30, 2006 Няма да е зле да се научиш да свириш с пръсти. И свиренето с пръсти и свиренето с перо придава специфично звучене, което не може да се замести с другото. Иначе аз ползвам и тънки пера, в зависимост от звука който искам от баса. Само Planet Waves са перцата Цитирай
разбойник Отговорено Ноември 30, 2006 Отговорено Ноември 30, 2006 С пръсти не мога да докарам такава бързина Свири го бавно, докато ръцете ти свикнат - поне няколко дни. След това постепенно увеличавай темпото. Това важи и за заниманията ти с перо - свири го бавно като внимаваш звукът да добър и е еднакъв като тембър, нотите да са достатъчно стакато, да няма отделни удари които да се чуват по-силно и т.н. За перо - по-твърдо. С огъването губиш скорост. Цитирай
Ziroks Отговорено Декември 2, 2006 Отговорено Декември 2, 2006 Най-добре ще е ако се научиш да го свириш с пръсти... е да, в началото ще е кофти, но метода със забързването е практически доказан И аз бях така в началото, и аз се мъчех Иначе за перце аз съм си свикнал с 1мм дебелина. Пробвал съм и с по-дебели, но някакси не са ми толкоз удобни Цитирай
Адам Отговорено Декември 3, 2006 Отговорено Декември 3, 2006 Много рядко ползвам перо,само като ми скимне.Иначе за мен наи-удобното перо за бас,което съм хващал е 3мл.Има ги в разинг форс по 1лв са.Но по принцип хубаво е всичко,което свириш с перо да можеш да го свириш и с пръсти.За целта най-добри са ритмическите упражнения изпълнявани задължително с метроном.Другокоето може да ти е от полза /поне на мен ми беше/ е като свириш с пръсти да не ги огъваш от първа фаланга с допира в струната,което ще рече пръста да ти е леко стегнат в тази си част.Това предполагам ще ти увеличи малко скоростта,останалото са упражнения.Що се отнася до свиренето с нокти...нема по-отвратително от тва.Нема по-ужасе звук от това да чуеш как първо кожата на пръста ти докосва струната,след това и нокъта.Ужас,настръхва като си помися само...А специално за Медън - най-4есто използваната ритмическа фигура от баса - осмина-осмина-четвъртина/моля ви,само не се цепете,че това тяхното са триоли... /,най-лесно става като вкараш трети пръст. Цитирай
Demiurg Отговорено Декември 4, 2006 Отговорено Декември 4, 2006 Що се отнася до свиренето с нокти...нема по-отвратително от тва.Нема по-ужасе звук от това да чуеш как първо кожата на пръста ти докосва струната,след това и нокъта.Ужас,настръхва като си помися само... Ох, какви нежни души имало сред басистите, какви раними създания владеят дебелите струни... Нищо лично, ама ми стана смешно.... Сега само за момент си представи че кожата на пръста въобще не се докосва до струната, а само нокътя. Както го правят класическите китаристи. Звука е съвсем друг, близо до тоя с перо. Иска се само малко по- дълги нокти и промяна на постановката на дясната ръка. Цитирай
Адам Отговорено Декември 4, 2006 Отговорено Декември 4, 2006 (Редактирано) Нищо лично,но какво правим през времето докато ноктите порастнат толкова..а когато счупим нокът,или в стремежа си това да не се случи не мослиш ли че еб.... м.....а на динамиката в свиренето?Все пак става въпрос за бас,а не за класическа китара.Но стига с офтопиците.Нека видим младежа какво е направил с песента на Мейдън Редактирано Декември 4, 2006 от Адам Цитирай
Fats Отговорено Декември 5, 2006 Отговорено Декември 5, 2006 Използвай перо Jim Dunlop 1.0 Nylon /черно на цвят/. Достатъчно е дебело, за да извадиш плътен тон, леко гъвкаво и най-важното за разлика от перата на много други фирми не омеква след като загрее при свирене. Започни бавно в началото /даже само върху един тон/ и постепенно увеличавай темпото. И най-важното - търпение. Хубавите неща стават бавно. Успех. Цитирай
warwick Отговорено Декември 10, 2006 Отговорено Декември 10, 2006 Започни да свириш с пръсти. След няколко месеца няма да съжаляваш. Цитирай
Recommended Posts