Jump to content
Българският форум за музиканти

Fender Squier - Проблем


m.yordanov.g

Recommended Posts

Здравейте! Скоро се сдобих с Fender Squier. На пръв поглед ми се стори прилична китара, на която ще мога да продължа двугодишните ми способности от акустичната. Но срещнах сериозен проблем. Изключителна височина на струните. Дори след като я занесох в музикалния и един продавачите ми я оправи с шестограм отново са доста високи и се натискат супер трудно. Чудя се дали самата китара е такава. Дайте някакъв съвет какво да направя. Благодаря предварително !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е такава самата китара. На всяка китара може да се регулира височината на струните или както повечето го наричат - екшън.
Екшъна можеш да го оправиш от бриджа. Моята китара е с фиксиран бридж, но твоята е с tremolo и не знам точно как става регулирането на екшъна със тремоло. Общо взето можеш да отидеш пак в някой музикален магазин и да кажеш, че искаш по - нисък ешън. След като го направят трябва да пробваш китарата още в магазина. дръпни свободна 6та, 5та, 4та, 3та, 2ра и 1ра струна и ако се чува бръждене като дърпаш примерно 5та свободна или няма значение коя струна, това значи, че екшъна е прекалено нисък и трябва малко да се вдигне за да се чуват ясно и чисто тоновете. Но ако няма проблеми и се чуват добре тоновете и на теб ти е удобно да свириш, всичко е окей.
Айде и успех! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

След като свириш от 2 години приемам,че знаеш какво искаш,само не знаеш как да си го сетъпнеш сам.

Най-разумният съвет е да я занесеш на майстор да ти я настрои.

Ако нямаш възможност или желание ще ти дадем съвети как да се опиташ да си я нагласиш сам.

Китарата нова ли си я купил или втора ръка?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Авторе, колко са високо тия струни от върха на прагчето, при 12-то прагче. А колко са високо над 1-во прагче?

А като натиснеш дадена струна на 1-во и 12-то прагче, колко високо е над 6-то?

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ZLE, китарата ми е подарък, но е ползвана. Един приятел ми я подари. Идеята ми е да са максимално допустимо ниско и удобно. Една приятелка има електро-акустична китара СТАГ и струните са и толкова ниски, че се изискват миниамални усилия да се натиснат. В музикалния магазин ми я регулираха с шестограм  някъде в началото на грифа, а не от тремолото. От тремолото бях пробвал, но някои винтчета не реагират на ключето, с което въртя. 

 

exxct, досега струните са ми били винаги метални, никога не съм свирил на найлонови струни. 

Evtim Djerekarov, не знам как да преценя височината в милиметри...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Чрез измерване с шублер или някакво приспособление. Във всеки случай, можеш да я опишеш, да провериш с перца или друго с известна дебелина и т.н. А може да отидеш при лютиер също така.

 

Пиша ти тия неща, защото цялата работа със сетъпа е добре описана на много места, има достатъчно много хора, които могат да се справят с тази задача(поне в големите градове), а ненужното й разтягане придобива привкус на мелодрама. Надявам се, че ме разбираш правилно. Питаш разни неща, без да кажеш нищо точно, на които пък ти се помага,( като изключим някои смислени мнения с видеота), с общи приказки. И така цялата работа става много повече говорилня, отколкото тема за китара(а все пак си има раздел говорилня, който не е този).

 

Няма нужда от 100 почти еднакви теми, в които едни хора питат едни и същи неща, а други хора в общи линии си говорят в техните теми - всеки ръсейки мъдрости и правейки необосновани предположения. Поне не в подфорум китара.

Има си относителни височини, които най-често се гонят, в зависимост от вкуса на китариста и  възможностите на инструмента.

Начините за постигане на желаният резултат са в общи линии два:

 

1. Регулиране на шиша в грифа(тръс-род), с който се наглася грифа или да е прав, или да е малко изгънат напред "на лодка", но не и изгънат назад.

 

2. регулиране от бриджа/тремолото - било то от индивидуалните седла на всяка струна или от двата болта, които държат тремолото (при 2-точкови тремола или tune-o-matic и други подобни).

 

За целта най-често се ползват ключове тип шестогран(м) с различни размери и права отвертка. И двете не се намират трудно.

Как точно и колко точно да въртиш не може да се каже точно, поради гореописаните причини, а и тук не е място за това.

Ако темата те интересува можеш:

 

1. Да прочетеш множеството теми по въпроса тук или из интернет, или да изгледаш клипове.

2. Да отидеш при лютиер и да го помолиш да ти покаже(всеки опитен музикант при нужда може да се справи някак и сам).

 

В случаите, в които обичайната процедура не върши работа, са случаи с наличие на дефекти, които изискват работа от лютиер.

И тук имаш две възможности:

 

1. Да ползваш услугите на лютиер.

2. Да се пробваш сам на твой риск, като преди това се образоваш достатъчно - но тази тема няма да се превръща в учебник по лютиерство.

 

Ключови думи за търсене в интернет: guitar setup, electric guitar setup, string action, string height, guitar neck relief, truss rod adjustment.....

 

Конкретно при стратокастер, на всяко от 6-те седла, при бриджа, от които излиза струната, има по две много мънички стопорни винтчета за шестограм. От там се наглася височината.  От онези 6 винта с пружинки на тях, които държат седлата, се нагласят "октавите", а горе на главата на грифа или долу в дъното му се наглася извивката на грифа - ако не знаеш какво да правиш с шиша, не го пипай, преди да си прочел подробно.

 

Ако това не свърши работа, може струните да са високо горе при нъта, грифа на не сключва правилен ъгъл с тялото и да трябва да се подложи, да е изметнат и т.н. - неща, които не можем да гадаем, а и изискват лютиерска интервенция така или иначе.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всичко, което ти е необходимо вече е казано. Аз ще добавя само 2-3 дребнички нещица.

* Отпускай струните като правиш нещо по бриджа! Една камара народ не сеща... ужас...
* Ако има износване и шестограма превърта потърси шестограм, който е леко "заострен" отпред и хваща м/у два размера.
* На първо време е разумно за теб да блокираш или поне максимално да ограничиш движението на бриджа (можеш да отвориш капачето на гърба и да сложиш всичките 5 пружини например, а има и други начини).
* Относно разстоянието м/у струните и прагчетата - тъп пример: между последното прагче и струната малко повече от дебелината на монета от 1 лев е екстра :D

* Не пренатягай тръс-рода ще го счупиш и тогава вече се 'фърляш в приключение. Прочети това ТУК.

 

Обаче сериозно:
Наистина иди при лютиер или дори при някой по-опитен китарист, няма да ти вземат повече от 30лв. заслужава си, пък и може да понаучиш нещо. Ако си в София срещу една двулитровка и малко цигари лично ще ти обясня всичко :D Иначе има тема за лютиери във форума ТУК.

Виждам, че ти е малко "мътна мъгла" цялата работа, затова най-добре е някой да ти покаже на живо за какво иде реч. Не е сложно повярвай ми елементарни неща са. Успех ти пожелавам и малко повечко да прочетеш следващия път ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Купи си няколко шестограма: 1,5мм; 2мм; 2,5мм;3мм. Вършат работа не само за сетъп, а и при измерване. Ето ти пример (Китарата е 8-струнна, но принципа е същия):

 

Редактирано от G.Varbanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.