Jump to content
Българският форум за музиканти

Мишмаш от въпроси за лютиер, китара , цигулка , ремонт


Recommended Posts

Привет на всички!

Нова съм и във форума и в музиката.

В интерес на истината изчетох доста теми из форума, но не намерих отговори за въпросите си.

Този пост ще е дълъг и ще е мишмаш, понеже не ми се пускат 5 различни поста, а и не намерих в кои теми да попитам точно. Моля да ме извините.

 

Нека започна с китарата. 

Скоро  реших да се  пробвам да се уча на китара, купих си електрическа китара, книги, ютюб... Но душа ми не ще електрическа, иска акустична и това е. Всички в хор припяват, че съм пълен идиот, ама на.

 

Навих се да си купя акустична, даже  с познат музикант се уговорих да ме води в някакъв магазин, обаче с условие, че ми е ограничен бюджета. Става ви ясно вече, че нямам амбции да ставам Про. Ако може нещо на Бийтълс  и да речем Черно фередже там с трите акорда да си дрънкам - добре ще е, за собствен кеф, даже и публика не ща. Такива май най-много ги обичате тук :D Ами колеги, това е, признавам си, нямам нито слух, нито амбиции, ще ми простите, нали?

 

Та, мислех си аз, четох там, четох тук и реших, че кофти китайска китара или кофти българска може да си купи човек за малко пари, ама аз пък не ща съвсем кофти и ме осени да търся китара на старо. Пък и са ми казвали, че свирен инструмент има душа, човеците там са си мислели някакви неща докато са свирили, плакали са, смели са се..инструмента е доказан и т.н.

 

Преди няколко дни намерих една на старо, ходихме с мои приятели, гледахме – няма пукнато, няма дерки, няма дупки, не личи да е удряна, главата добре, грифа добре, на цвят добре - купихме я. Няма да казвам от кого, и марка няма да кажа, трупнато вече. Продавача е културен и възпитан, общува хигиенично, не мога да се оплача. Китарата не е нещо особено, просто не е и пълно дърво.

 

Доволни и щастливи носим вчера китарата в един магазин да и сменят струните и стана ясно, че ама изоообщо нищо не сме гледали. Още с ваденето на китарата от калъфа служителя  в магазина смени две бои и набързо отхлаби струните едва ли не с писъци. Явно е професионалист и наистина му пука, независимо дали ще му занесеш скъпа китара или евтина черупка. Евала на такива хора!

 

Оказа се, че магаренцето било тръгнало да се отлепва и ау! край!  - бързо ни пратиха при лютиер, да го оправи.

 

Отидохме ние, лютиерът се казва Венци и е в центъра на София, много любезен човек, личи му, че е майстор и като му гледам ателието все едно съм в джуджешка работилница - инструменти всякакви, подредени по конец, всичко се намира с едно протягане..

Видя я той китарата и каза, че няма проблем да я оправи, да залепи магарето, да оправи грифа, понеже между струните и грифа имало повече разстояние, отколкото по стандарт, разбрахме се за цената и за това я оставих там.

 

Сега ми светна да търся из нета отзиви, да видя колко е майстор този, цената такава ли е, не е ли, ама намирам само тук и там писано, че е добър, но нищо повече. Ни сайт, ни почитатели, ни нищо. А за други намерих маса работи - добри били, лоши били, да се чудиш кое е вярно. Сега седя и се надявам, щом от магазина са ме пратили, да е читав. 

Лично аз от разговора си с него и от видяното на място смея да мисля, че е един от добрите майстори, от старата школа, които не правят компромиси.

Нещо да кажете ? За майстора, за решението ми. . . Имам нужда от нечие мнение, че явно моето си не го ценя.

 

И ето, стигаме до цигулката:

 

Майка ми има една цигулка, австрийска била, с нестандартен размер, на гърба и пише CONSERVATORY  и това е. Сигурно е на около или доста повече от 50 години, понеже тя каза, че била стара още като я купили, а я били купили, когато майка ми била още малка.

На магаренцето и пишело производителя, но ... магаренцето изчезнало.

Оф, и ето сега българина как няма култура и карайте ми се колкото щете, но историята на тая цигулка никак не е хубава.

 

Спряла майка ми да свири на нея, омаляла ли и, писнала ли и не съм питала, след това незнайно по какви съображения била натирена в мазето. С калъф и куфар , уж защитена, стояла там, аз съм се родила и цигулката била съвсем забравена.

 

Години по-късно някакво дете на познати искало да се учи да свири, за това му дали цигулката, но детето било идиотче, магаренцето се загубило (???), лъкът се строшил и цигулката пак отишла в мазето.

 

Минали още години, друго дете на познат решило да свири, дали му значи тая злополучна цигулка. Ново магаренце сложили, нов лък купили, но и това дете било идиотче, пързаляло се на цигулката като на шейна и му я взели. Ето ти пак цигулката в мазето!

 

Аз скоро го изпразних това мазе от всичко, всичко отиде в боклука, прибрах само тая цигулка (почти само нея). Отварям брезента (избелял), отварям куфара (съвсем разпаднат) и какво виждам - един лък, с естествен косъм и седефени орнаменти, счупен ей така горе-долу (снимката е от нета):

peccatte%20broken%20hed2_000.jpg

 

 Има и още един лък - изглежда си обикновен. Крив е, но поне не е строшен на две!

И на двата лъка космите са естествени (проверено със запалка), но на счупения са като спагети заплетени, а на другия изглеждат мега пършиви, изтънели, проскубани и мръсни. 

 

Самата цигулка, освен, че е прашна и има кирлив вид, не ми изглежда счупена. Изглежда изподрана и очукана.

Политурата и е заминала, отстрани по кантовете се вижда дървото, гърба и е издран и има доста нещастен вид, но при леко почукване и внимателно разглеждане поне аз пукнатини по тялото и грифа не виждам.

В мазето ни минават топли тръби, но тя е стояла далеч от тях, на рафт. Там не е влажно, но не е и твърде твърде сухо, абе нормално като за ТУХЛЕНО мазе си е.

Няма видими дупки от дървояди.

 

И ето ми сега въпросите:

 

ЗА ЛЪКОВЕТЕ?

1 зная, че лъкове се преокосмяват, това не е проблем. Снимката, която ползвам си има и after  - значи, подобни счупвания се оправят.

Чудя се обаче този Венци ще може ли да го оправи това или да търся друг майстор?

2 чух, че освен конски имало и синтетични влакна. Синтетичните само за модерни цигулки ли са, или стават и за стари?

 

за ЦИГУЛКАТА

1 старо и очукано гледам, че се оправя. Чудя се обаче този Венци ще може ли да го оправи това или да търся друг майстор? Нещо да споделите?

2 това, че не е с оригиналното магаре драма ли е? това, което е сложено в момента е просто резбовано парче на вид съвсем сурово дърво? Това отразява ли се на звука, че няма да е двеста годишно намквоси дърво?

3 да речем, че бъде поправена, доколкото е възможно, трябва ли после да търся кой да свири на нея, или може просто да си стои ДОСТОЙНО в новия калъф и точка? Т.е. не разбирам цигулките дали не са като колите - ако не се карат да се скапват, или може да си стои и да си е добре?

 

Съзнавам, че съм пълен лаик.

По мои предположения тая цигулка е на над сто години, но това е само догадка. Със сигурност не е серийно производство.

Аз няма да свиря на нея, това трябва да е ясно - първата и единствена любов ми е китарата.

И аз със сигурност НЕ желая да  я продавам или нещо. Просто ми е обидно да я гледам в ъгъла на стаята в тоя омазан калъф, и да знам, че един така фин инструмент лежи така занемарен. 

 

Това е, ако някой може да ме обнадежди благодаря.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Каквото и да ти кажа, няма да е точно, тъй като нямам директни впечатления от китарата ти.

Венци е отдавна известен софийски лютиер. Дали е от най-добрите, не се наемам да кажа, но със сигурност си върши работата.

Ако сега китарата ти е добре и свири ОК, значи се е справил.

Може да и публикуваш снимчици и някое записче, за да добием впечатление.

 

Ремонтът на цигулки е дори по-тънка работа от този на китари и аз лично не мога да ти препоръчам лютиер за тази цел, тъй като не съм се занимавал с такива проблеми досега.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Уважаеми г-н Djerekarov, изчетох доста от Вашите мнения из този форум и смея да мисля, че щом Вие казвате, че е свестен, значи е такъв. Благодаря за коментара Ви.

Когато я взема ще опиша какви разлики намирам.

Все още не съм на ниво да пускам записи, но ако намеря някой свирещ познат да направи едно демо ще го споделя.

Цигулката смятам да я занеса да я погледне. Мислих доста по въпроса, но според мен каквото и да успее да направи за нея ще е по-добре от състоянието и в момента.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най светнатия от форума по цигулките е  lyubohar . Преди година ми смени космите на лъка на моята цигулка . Пиши му на него ...ако прочете , защото беше нещо сърдит и писа , че няма вече да ........в този форум.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не познавам Венци, щом Djerekarov се изказва положително значи е добър колегата. Обаче не се сдържах да те поздравя, Църна Маца, за изключително забавното и усмихващо  четиво!  Успех и с китарата, и с цигулката а и всички всички други щурави начинания :))))

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не казвам, че е добър на всяка цена. Просто казвам, че е отдавна известен лютиер, което значи, че му ползват услугите, което пък предполага, че върши работа :). Иначе, познавам го, говорили сме си, изглежда точен.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Драги bir4o, благодаря за насоката. Все пак ще се въздържа да притеснявам г-н lyubohar на ЛС, понеже предполагам ако е престанам да участва тук активно не би се зарадвал да го тормозят непознати с въпроси относно нелепо съхранявани инструменти.

 

Благодаря на univox за положителния коментар!

 

Г-н Djerekarov благодаря за уточнението, потвърждавам, че съм Ви разбрала правилно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Черна котко, не можеш да пращаш ЛС, докато не натрупаш 50 мнения, освен по изключение. :rulez::spam:

 

 

Иначе, послушай господин Джерекаров, понеже той сам по себе си, доколкото знам, е лютиер, и имам съветите му за едни от най-полезните.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... и аз като univox ще кажа малко офтопик, че темата тръгва и върви много леко и "усмихнато"  -  приятен пример за начин на общуване в този форум ...   

Лютиери:

 

http://petartzvetanov.com

 

нямам преки впечатления, просто съм чувал за него.

 

http://hristogeorgiev.hit.bg/

 

а този го намерих в нета - можеш и ти да се поогледаш в нета - знам, че има едни хора в Казанлък и др. - може да се окаже, че цигулката си струва.

Редактирано от viksps
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Христо Георгиев (последния линк) е много добър лютиер. Произвежда цигулки, виоли, лютни, класически китари и мн. др. Прави и ремонти. Занимава се изключително със струнни акустични инструменти. За Венци съм чувал, че не е много прецизен. Друг лютиер е Данаил Данаилов. Ателието му е на Одрин между Пиротска и Симеон (по-близо до Симеон). На дворна врата пише "Музикални инструменти". Имам му доверие, защото купих китара негово производство и съм много доволен. Дреднът с тръс род, нисък екшън и вярна навсякъде. Богат звук. Отвсякъде масив. За никакви пари.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте черна котка,

Относно лъка и цигулката.Може ли да публикувате няколко снимки на цигуклата ,както добре сте се справили с снимките на лъка?

С това счупване на лъка има само един надежден начин да се поправи .Трябва да му се "присади" нова глава.Това е скъпа репаратура и е оправдана само за стойностни лъкове а случаят с този на снимката не е такъв за съжаление.Космите на лъка са последното нещо което се прави след като се поправят.Синтетичните косми не са подходящ избор за никой лък ,епоха или стил музика,те проста са били пои-евтината алтернатива на естествените косми ,с които по соц. времето е било трудно да се снабдяват.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ох. И тя стана една..

Пиша телеграфно, понеже днес ме чакат задачи.

 

spd7693, Г-н Любохар може да бъде намерен и по други начини освен с ЛС понеже е оставил следа из Интернет. Просто в оня момент мислех, че не е добра идея да му изскоча с моите проблеми от никъде.

vikisps, Благодаря за топлото посрещане и съветите. Главната драма с лютиера е, че тази цигулка не е моя, не ми се иска да разочаровам майка ми, ако дам цигулката и  на ... втория срещнат? То така излиза - по-склонна съм да я дам на първия лютиер, с когото съм се запознала, отколкото на втория, срещнат в Нета.

 

Днес ще се чуя с Венци за да видя на къде отиват нещата с моят акустичен инструмент (това МОЯт така ме гъделичка!)

 

А за тази цигулка ...

 

travelcaster2 , благодаря за насоките и споменаването за прецизността. Това е доста важно според мен - ако на инструмента няма да се свири мнгоо и ако все пак има някаква стойност най-малко му трябва невнимателно пипане.

 

bluesman , благодаря за интереса ! Снимката на този лък  поста ми е от Интернет. Ще направя детайлни снимки на самата цигулка и лъка и

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поради нещо ми се прати поста преди да съм си го довършила.

 

Лъкът не е този на снимката, това е само илюстративно. Ще направя снимки още в събота, да е светло и да мога да снимам спокойно. Главния проблем е, че не исках изобщо да я пипам и размествам горката цигулка, да не се доокепази, обаче май ще се наложи

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

spd7693 благодаря за интереса!

 

Ами в общи линии не ми се искаше да вдигам темата преди да има някакво финално развитие, за да не спамя с глупости, но ето какво става в момента, докладвам:

 

1 за китарите:

 

* електрическата е с оправен сетъп, сменени струни и натегнат гриф, че бил изметнат. Хората дори ми фиксираха тремолото, за да не се разстройва през 15 минути. Тя пак се разстройва, но наистина има подобрение. Според любезния младеж в магазина би трябвало вече и да може да се настройва като хората, обаче не би - на пето прагче тонът е или по-висок или по-нисък от необходимото на 6 5 и 4 струни, другите са добре. Но е едва забележимо и няма да му обръщам внимание.

* потенциометрите и са в ред според мен, според човека в магазина и кубето ми е в ред, така, че не би трябвало да имам проблеми. Да се отбележи, че са купувани преди 4 години от друг магазин, обаче хората бяха така любезни да ми помогнат срещу символично заплащане.

 

Както писах в една друга тема - мислех, че бученето е от китарата и трябва да се екранира или нещо, но не, мисля, че си е от тоците у нас. Имаме още една същата - Squier Strat , тя вече май НАИСТИНА бръмчи.

 

Акустичната е със залепено магаре и сменени струни, регулирано как-се-казваше-това –разстоянието между струните и грифа, че беше големшко като за женска ръка. И майстора любезно направи едни канали в самото магаре за да може струните да лягат по-добре.

Венци е търсен майстор, направи нужното за китарата ми и ако имам подобни проблеми с тая китара пак бих го потърсила. Самата акустична китара е добра за учебна такава, не е нещо особено, но поне не е соц-чудо или съвсем-съвсем евтина китайка. Търсех нещо евтино, понеже винаги съм си падала по акустичните, обаче предвид, че първата година поне трябва да отделям солидна сума за уроци, а и ухото ми не е тренирано, не видях нужда да купувам скъп инструмент. Шанса да съсипя нещо скъпо от незнание е голям. Още помня първия си лаптоп...

 

Сърбят ме ръцете да махна боята на Страт-а , понеже е червено-бяла и ме дразни, да го екранирам, да сменя водачите на струните на главата с по-добри и да направя нещо за това гадно тремоло, както и да занеса ампа - булет 150 - на някой сведущ за да оправи масите, понеже стигнахме до извода, че никакви ги няма. Между другото днес у нас така изгоря бушона, че беше паднал и тоя на централното табло, смятай...

 

Обаче няма да стане тая.

 

Смятам да ходя на уроци - вече съм се записала - , да се упражнявам и ако дойде ден да преценя, че съм напреднала достатъчно, ще си купя нови по-добри китари и ще подаря тези двете на някой, който няма пари да си купи, но иска да се учи. Ако са още годни за употреба разбира се. :virtuoz:

 

Относно цигулката : моя роднина в музикалните среди ми препоръча лютиер, както и се свързах с още един с добра , бих казала отлична репутация. Още не сме се срещали с нито един от тях, но ще искам второ мнение при всички случаи. Вероятно ще струва доста пари да се оправи, но ...

Както казах инструментът не е мой, няма да се продава, вероятно няма и да се свири на него, но ми е жал да го гледам така занемарен. Срамувам се, че се е случило, но всички грешим (егати оправданието). Да кажем, че поради по-високи приоритети този излиза чак сега.

 

Преди да я нося където и да било ще направя снимки, за да имам преди и след. Ще ги постна скоро за да е пълна темата.

 

 

Весела вечер и честита Сряда (не намирам емотката с бирата)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.