Jump to content
Българският форум за музиканти

Ленено & фъстъчено масло


Recommended Posts

Търся да си купя ленено или фъстъчено масло в големи количества - става за фингърбордове, за запечатване на кухарки и прочее, а Вехтия дори ползва лененото за приклади на ловни пушки.

Трябват ми 5-6 литра, защото ще го ползвам за консервиране на на дървени детайли чрез изваряване, така че няма как да си взема от аптеката - там са в шишенца от по 100-200 грама.

Някой знае ли откъде може да се докопам до такива количества ленено или фъстъчено масло?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

фъстъчено потърси в складовете, където се продават кофи конфитюр - тие дето ползват по местата дето правят палачинки и гофрети - виждал съм такива големи кофи фъстъчено масло - май че по 1 кг бяха. ама излиза соленко :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерсаж, ще погледна.

Само да не е от онова подлсаденото фъстъчено, дето има захар и други неща в него - няма да ми свърши работа, да го еа...

 

PS:

А иначе то е ясно, че ще ми излезе солено, ама май ще е по-тънко, отколкото да си купя 50 шишенца ленено от аптеката - ако са по един-два лева, излиза, че бая лефф ще потроша докато ги токарам тези 5 литра. :D

Редактирано от the_gorer
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Човеко, ако търсиш ленено масло, няй-лесно ще ти е в някой магазин за художествени материали. Дърворезбарите го използват като част от патината си, поне баща ми го използва в една негова рецепта за патиносване на орех. Имай предвид, че май цената му е доста крива :) Дано намериш! Ако не намериш, ще се налага да обиколя да видя къде има из Софийско :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ленено за ядене по-рано внасяха Метро. Обаче от известно време го спряха мама му стара, а то е най-полезното от растителните масла.. И аз търся ама няма..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ленено масло за ядене ;) Леле, да не се бъркаш с фастъченото, защото мнооого ме учуди. Мисля, че няма да е никак полезно да се яде това нещо! Да не пробва някой да го мазне на филия. Това си е масло за обработка на дървесина. Все едно да си хапне човек паркетин... така ми звучи. Не мисля, че ще се отрови, но няма да му е много хубаво ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси, ще погледна при художниците във Фака.

 

Лененото масло се ползва от разни хора, които пазят диети или от тези, които пият билки и коренчета за здраве. Затова го има по аптеките, а не в железарията, да речем.

Мисля, че се пие по малко. Ако човек се нагълта яко с ленено масло или ако си опържи омлета в такова, вероятно ще се насере.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси, ще погледна при художниците във Фака.

Пробвай при живописците...

Ама кат ги знам как все я закъсват откъм матриали...Тряа да подходиш внимателно :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трябват ми 5-6 литра, защото ще го ползвам за консервиране на на дървени детайли чрез изваряване

божкеее какво ще изваряваш и защо :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В моя случай ще варя дървени детайли (от всякакво естество) - бейзболни бухалки, декоративни дървени елементи, дървени статуйки... неща от този сорт.

 

PS:

Класическо приложение на лененото масло е изваряване на дървена топка за скоростен лост в него. Това е част от т.нар. "селски тунинг" на автомобилите. Прави се от хора в анцузи и се приема, че, ако се сложи такава топка на скорстния лост, тя покачва кубатурата на "Жигулатора" с няколко хиляди кубически сантиметра, а също и добавя петстотин-шестотин конски сили. Но това е само в случай, че колата се боядиса червен металик и се сложи булана по таблото и рязан пожарогасител вместо аспух. :happy::dance::bravo: :bravo:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лененото масло за ваше сведение е най-богато на ненаситени мастни киселини - по-богато дори от рибеното.. Това го прави изключително полезно за организма, стига да се яде сурово.. И въобще нема да се насереш ако си опържиш омлета в него само дето ще е грехота щото ще му съсипеш точно тия ненаситени мастни киселини.. Е ако изпиеш 200-300 грама може и да се насереш ама това важи за всички масла, не само за лененото..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С почти същия ефект е и сусамовото масло, тъй като те с ленът са от едно семейство и имат доста сходни характеристики. Единствената основна разлика в самите семена е, че при намокряне ленените образуват един тънък слой слуз(ама полезна и не е гнусна), която е с цел по-лесното разнасяне на семената от животните, които - поглъщайки ги без да са ги сдъвкали(поради тая слуз точно семенцата се "пързалят" буквално и не могат да се сдъвчат) успяват да ги изкарат цели на "митницата". Сусамовото семе е по-малко по размер и светло-бежово, с по-плоски семенца, лененото е около 3 пъти по-голямо, тъмно-кестеняво и малко по-изпъкнало. На един от учениците бях подарила кайсиево масло(от ядките) за неговата китара - продават се в едни хубави, конусовидни и тънки, тъмно-зелени стъклени шишенца(като старите за ракиджос), с коркова тапа и целофан около и над гърлото - те са предвидени за хранително потребление и са малко по-евтини от в аптеките - ако не си намериш сам - ще пробвам да разбера на мен откъде ми ги купуваха - има орехово масло, масло от кайсиеви ядки, сусамово, от тиквени семки и още няколко вида - наистина много добро качество са и нямат примеси и консерванти - нищо, че са трапезни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

gorer,

Защо не мажеш детайлите няколко пъти с горещо ленено масло вместо да го киснеш?

Подобен готин ефект има и навосъчаването с тази разлика че вариш детайлите в горещ разтопен восък или парафин. Накрая вадиш горешите детайл;и и докато парафина е рядък го избърсваш с парцал. Като изстине напълно го излъскваш с вулнен парц.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.