the_gorer Публикувано Октомври 5, 2006 Публикувано Октомври 5, 2006 Търся да си купя ленено или фъстъчено масло в големи количества - става за фингърбордове, за запечатване на кухарки и прочее, а Вехтия дори ползва лененото за приклади на ловни пушки. Трябват ми 5-6 литра, защото ще го ползвам за консервиране на на дървени детайли чрез изваряване, така че няма как да си взема от аптеката - там са в шишенца от по 100-200 грама. Някой знае ли откъде може да се докопам до такива количества ленено или фъстъчено масло? Цитирай
stratocaster Отговорено Октомври 5, 2006 Отговорено Октомври 5, 2006 фъстъчено потърси в складовете, където се продават кофи конфитюр - тие дето ползват по местата дето правят палачинки и гофрети - виждал съм такива големи кофи фъстъчено масло - май че по 1 кг бяха. ама излиза соленко Цитирай
the_gorer Отговорено Октомври 5, 2006 Автор Отговорено Октомври 5, 2006 (Редактирано) Мерсаж, ще погледна. Само да не е от онова подлсаденото фъстъчено, дето има захар и други неща в него - няма да ми свърши работа, да го еа... PS: А иначе то е ясно, че ще ми излезе солено, ама май ще е по-тънко, отколкото да си купя 50 шишенца ленено от аптеката - ако са по един-два лева, излиза, че бая лефф ще потроша докато ги токарам тези 5 литра. Редактирано Октомври 5, 2006 от the_gorer Цитирай
IgniteAll Отговорено Октомври 6, 2006 Отговорено Октомври 6, 2006 Човеко, ако търсиш ленено масло, няй-лесно ще ти е в някой магазин за художествени материали. Дърворезбарите го използват като част от патината си, поне баща ми го използва в една негова рецепта за патиносване на орех. Имай предвид, че май цената му е доста крива Дано намериш! Ако не намериш, ще се налага да обиколя да видя къде има из Софийско Цитирай
ecmjazz Отговорено Октомври 6, 2006 Отговорено Октомври 6, 2006 Ленено за ядене по-рано внасяха Метро. Обаче от известно време го спряха мама му стара, а то е най-полезното от растителните масла.. И аз търся ама няма.. Цитирай
IgniteAll Отговорено Октомври 6, 2006 Отговорено Октомври 6, 2006 Ленено масло за ядене Леле, да не се бъркаш с фастъченото, защото мнооого ме учуди. Мисля, че няма да е никак полезно да се яде това нещо! Да не пробва някой да го мазне на филия. Това си е масло за обработка на дървесина. Все едно да си хапне човек паркетин... така ми звучи. Не мисля, че ще се отрови, но няма да му е много хубаво Цитирай
the_gorer Отговорено Октомври 6, 2006 Автор Отговорено Октомври 6, 2006 Мерси, ще погледна при художниците във Фака. Лененото масло се ползва от разни хора, които пазят диети или от тези, които пият билки и коренчета за здраве. Затова го има по аптеките, а не в железарията, да речем. Мисля, че се пие по малко. Ако човек се нагълта яко с ленено масло или ако си опържи омлета в такова, вероятно ще се насере. Цитирай
cecko_affection Отговорено Октомври 9, 2006 Отговорено Октомври 9, 2006 Мерси, ще погледна при художниците във Фака. Пробвай при живописците... Ама кат ги знам как все я закъсват откъм матриали...Тряа да подходиш внимателно Цитирай
aladin Отговорено Октомври 9, 2006 Отговорено Октомври 9, 2006 Трябват ми 5-6 литра, защото ще го ползвам за консервиране на на дървени детайли чрез изваряване божкеее какво ще изваряваш и защо Цитирай
aladin Отговорено Октомври 15, 2006 Отговорено Октомври 15, 2006 няма кои да ми отговори за варенето!!! Цитирай
the_gorer Отговорено Октомври 15, 2006 Автор Отговорено Октомври 15, 2006 В моя случай ще варя дървени детайли (от всякакво естество) - бейзболни бухалки, декоративни дървени елементи, дървени статуйки... неща от този сорт. PS: Класическо приложение на лененото масло е изваряване на дървена топка за скоростен лост в него. Това е част от т.нар. "селски тунинг" на автомобилите. Прави се от хора в анцузи и се приема, че, ако се сложи такава топка на скорстния лост, тя покачва кубатурата на "Жигулатора" с няколко хиляди кубически сантиметра, а също и добавя петстотин-шестотин конски сили. Но това е само в случай, че колата се боядиса червен металик и се сложи булана по таблото и рязан пожарогасител вместо аспух. :bravo: Цитирай
RockoBG Отговорено Октомври 16, 2006 Отговорено Октомври 16, 2006 Куче, което си клати главата на таблото и главата на гумен вълк (от "Ну погоди") в/у теглича за ремаркето Цитирай
ecmjazz Отговорено Октомври 16, 2006 Отговорено Октомври 16, 2006 Лененото масло за ваше сведение е най-богато на ненаситени мастни киселини - по-богато дори от рибеното.. Това го прави изключително полезно за организма, стига да се яде сурово.. И въобще нема да се насереш ако си опържиш омлета в него само дето ще е грехота щото ще му съсипеш точно тия ненаситени мастни киселини.. Е ако изпиеш 200-300 грама може и да се насереш ама това важи за всички масла, не само за лененото.. Цитирай
Snowwhite Отговорено Октомври 16, 2006 Отговорено Октомври 16, 2006 С почти същия ефект е и сусамовото масло, тъй като те с ленът са от едно семейство и имат доста сходни характеристики. Единствената основна разлика в самите семена е, че при намокряне ленените образуват един тънък слой слуз(ама полезна и не е гнусна), която е с цел по-лесното разнасяне на семената от животните, които - поглъщайки ги без да са ги сдъвкали(поради тая слуз точно семенцата се "пързалят" буквално и не могат да се сдъвчат) успяват да ги изкарат цели на "митницата". Сусамовото семе е по-малко по размер и светло-бежово, с по-плоски семенца, лененото е около 3 пъти по-голямо, тъмно-кестеняво и малко по-изпъкнало. На един от учениците бях подарила кайсиево масло(от ядките) за неговата китара - продават се в едни хубави, конусовидни и тънки, тъмно-зелени стъклени шишенца(като старите за ракиджос), с коркова тапа и целофан около и над гърлото - те са предвидени за хранително потребление и са малко по-евтини от в аптеките - ако не си намериш сам - ще пробвам да разбера на мен откъде ми ги купуваха - има орехово масло, масло от кайсиеви ядки, сусамово, от тиквени семки и още няколко вида - наистина много добро качество са и нямат примеси и консерванти - нищо, че са трапезни. Цитирай
bluesman Отговорено Октомври 21, 2006 Отговорено Октомври 21, 2006 gorer, Защо не мажеш детайлите няколко пъти с горещо ленено масло вместо да го киснеш? Подобен готин ефект има и навосъчаването с тази разлика че вариш детайлите в горещ разтопен восък или парафин. Накрая вадиш горешите детайл;и и докато парафина е рядък го избърсваш с парцал. Като изстине напълно го излъскваш с вулнен парц. Цитирай
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.