Jump to content
Българският форум за музиканти

Искам да си сменя прагчетата


Recommended Posts

Китарата ми определено се нуждае от нови прагчета. Като гледам е сега с jumbo или x-jumbo не съм сигурен. Проблем ли ще е ако сложа по-малки прагчета, примерно medium?

И най-вече обеснете как се сменят прагчетата,моля :)

Ако някой съфорумец знае кой може да ми ги смени в Шумен или да ми ги смени за 1 ден във Варна, понеже понемога да остана за повече там ще е по-добре и за мен и за китарата;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По-скоро питам дали ще има следи от старите прагчета, защото все пак са по големи.:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не би трябвало да има. Виж ако фборда е бил лакиран тогава съществува опастност да останат следи, но наче се съмнявам. Махаш слагаш и се кефиш тва е :ph34r:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чудя се, защото разполагам с медиум прагчета на Дънлоп у нас и естествено не ми се дават пари за други.

Грифа е лакиран и бих ги сменил веднага стига да знам как се махат и слагат без да нараня грифа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз на баса си ги извадих директно с отверката леко повдигнах и те паднаха, НО не бяха лепени. Нз при теб дали са затова бих ти препоръчал да идеш при някой познат китарист който има опите в махането. Принципно някой беше разправял че се нагряват за да се втечни лепилото но това трябва да става много фино внимателно и най-вече локално :rolleyes: Нека и другите колеги се изкажат :think:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ти хубаво ще ги смениш, ама после трябва да се изравнят всичките и да се оформят коронките, а за тези операции ти трябват специални инструменти и препоръчително опит. Тъй че по-добре дай на някой дето се занимава с това

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Kaто за начало ще трябва да си направиш инструменти. Варианта с отвертката, който предлага vlex не е добър, понеже така нараняваш дървото.

 

Като за начало си купи от аптеката бадемово масло (около 2лв, козметично е), и намажи обилно грифа и го остави така намазан около 2 дни, после, като попие, ако искашповтори процедурата и изчакай още 2 дни. Това се прави с цел да не ти се натроши съвсем дървото при махането на прагчетата, а маслото да попие в него, и да го "съживи". След това си направи клещи, като тези, дето съм нарисувал. Имам предвид от готови клещи-резачки с пила да ги поизпилиш. С клещите, направени остри, можеш да захванеш прагчето, и да го извадиш внимателно и бавно. След като си извадил всички прагчета, можеш да преминеш към слагането на нови. Понеже каналите за прагчетата стават малко по-широчки след вадене, аз лично сипвам в тях секундно лепило(super glue), колкото да се задържи по стените на канала(не пълня канала с лепило. След това с много тънка ножовчица прорязвам в лепилото пак отвора, но тя е толкова тънка, че е малко по-тънка от самото прагче(тази му част, която влиза в улея). Ако решиш да правиш така, трябва много хубаво да облепиш дървото, с хартиено тиксо(дори може би с по-добре залепващо тиксо), защото ако попадне каноконлит върху дървото(или са стече под тиксото), после не може да се махне(попива много добре), и ще имаш лъскави петна по грифа, като го погледнеш срещу светлината.

 

Забравих да кажа - като свалиш струните отпусни тръсрода, така, че грифа да стане прав(иначе се извива назад).

 

След като имаш готови канали, е време да сложиш прагчетата. ТЕ се слагат или със специална преса и менгеме, или се набиват с ГУМЕН ЧУК(от пазара ще си намериш, евтин е), преди да ги сложиш е хубаво внимателно да ги огънеш с приспособлението, нарисувано отдолу, така, че след набиването, краищата им да не стърчат(изобщо никъде между прагчето и дървото не трябва да има процеп).

След набиването на прагче, му изрежи излишните краища с клещите.

 

Оформянето, набиването и рязането повтори за всички прагчета.

 

Накрая, обикновено се оказва, че прагчетата не са съвсем равно поставени, и се налага поне малко изравняване.

 

Купи си дебело, плоско, и много право стъкло, и на него залепи с двустранно тиксо шкурка около 200, и ВНИМАТЕЛНО И РАВНОМЕРНО отнеми по малко от прагчетата, докатато всички прагчета не личи, че са МА-А-АЛКО запилени отгоре. Тези, които стърчат малко повече на места, ще са се изпилили малко повечко. Друг вариант е да ги нарисуваш с маркер, а по стъклото да залепиш някаква хартия. По това къде се е изтъркал маркера, и къде-не ще познаеш кои прагчета имат нужда от малка корекция, която можеш да направиш с шкурка само на тях.

 

След процедурата, тези прагчета, които вече не са обли отгоре, а за станали МАЛКО трапецовидни, трябва да се оформят по края така, че да възвърнат облата си коронка. Това може да стасе с много фина шкурка(около 800), и да придържаш парченце шкурка на върха на пръста си, с която да оформиш коронката. Може и с фина пиличка.

Не трябва да ги пилиш там, където ще е върха на коронката, а само отстрани(за да не ги вземеш твърде много, и да станат по-ниски).

Този процес е дълъг, не бързай.

 

Накрая, с шкурка около 1000(много фина), мини всичко, така, че да изчезнат всякакви наранявания от по-грубата шкурка или пиличка.

 

Залепи с двойна лепенка шкурка около 150-180 на едно РАВНО дървено блокче, и заравни всички прагчета отстрани, така, че вече нищо от тях да не стърчи извъх дървото, и да дере ръката. след това, пак с блокчето ВНИМАТЕЛНО им направи наклона отстрани(виж какъв е сега, и не го прави твърде голям. Наклона трябва да е равномерен навсякъде.

 

След това, мини и всичко отстрани леко с шкурка 100 на пръста, за да не дерат отстрани прагчетата.

 

Накрая облепи дървото с хартиена лепенка, и остави само прагчетата да се виждат. Мини ги с гъбичка и полир-паста, за да лъснат като заводски:rolleyes:.

 

Това е.

fretting.JPG

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много благодаря, много хубаво описание си дал, за разлика от всички други. Струва ми се, че това обеснение заслужава да отиде като ВАЖНО. Ще е полезно за всички, които немогат да намерят майстори наблизо. :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Препоръчително е първо да се пробва на трошка. :(

 

След това, мини и всичко отстрани леко с шкурка 100 на пръста, за да не дерат отстрани прагчетата.

Тук имах предвид шкурка 1000.

 

Ако са ти лепени прагчетата, може преди да ги извадиш, да ги нагрееш с поялник.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като за начало си купи от аптеката бадемово масло (около 2лв, козметично е), и намажи обилно грифа и го остави така намазан около 2 дни, после, като попие, ако искашповтори процедурата и изчакай още 2 дни.

Aко не се лъжа фборда му е мапле, лакиран, така че трябваше да питаш преди да даваш подобни съвети :D - малсото как ще попие през лака??

аз мойте прагчета(на скуиер стандарт стратокастер) ги смених така:

надигнах ги леко с ножче на половин-един милиметър, като преди тва ги нагрявах с поялник по цялата дължина, за да се разлепят и после с някакъв странен модел клещи, като ТЕЗИ, които намерих в мазата (естествено не бяха толкова лъскави :D ) ги издърпах, след тва където имаше отчупени парченца от дървото (палисандър) ги залепих с каноколит, като изсъхна с водна шкурка ги минах, за да не си личи после нарязах и наблъсках прагчетата, после ги пилих заедно с грифа отстрани със дълго парче шкурка, след тва изправих грифа от тръс-рода, минах прагчетата отгоре със шкурка 240, сложена на стъкло, след това всяко прагче по отделно го оформих с пиличка, шкурки 500 и 800 и цялата работа ми отне 3-4 дена, но определено си струваше труда

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Китарата ми определено се нуждае от нови прагчета.

Мога да ти дам телефона на човек от Варна ,който ще ти смен праговете качествено и на добра цена(50 кинта прагове+труд).Ще дойдеш до Варна,оставяш китарата и след 2-3 дни идваш да си я вземеш.

Ако проявяваш интерес пиши ми ЛС. :D

Редактирано от Sad But True
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

/off

 

На тия клещи келпиден им викат B)

 

/офф

Редактирано от vlex
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

В София знам човек ,коита за 120 лв /позиции+труд/ ще е направи перфектно!Това е деликатна работа-възможно е после да фалшивее на определени позиции или да ,,качва".Триенето с шкурка само ще износи по-бързо новите.Не бих препоръчал такива и мпровизации?! :wall:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.