Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Китарата ми определено се нуждае от нови прагчета. Като гледам е сега с jumbo или x-jumbo не съм сигурен. Проблем ли ще е ако сложа по-малки прагчета, примерно medium?

И най-вече обеснете как се сменят прагчетата,моля :)

Ако някой съфорумец знае кой може да ми ги смени в Шумен или да ми ги смени за 1 ден във Варна, понеже понемога да остана за повече там ще е по-добре и за мен и за китарата;)

Отговорено

Не би трябвало да има. Виж ако фборда е бил лакиран тогава съществува опастност да останат следи, но наче се съмнявам. Махаш слагаш и се кефиш тва е :ph34r:

Отговорено

Чудя се, защото разполагам с медиум прагчета на Дънлоп у нас и естествено не ми се дават пари за други.

Грифа е лакиран и бих ги сменил веднага стига да знам как се махат и слагат без да нараня грифа.

Отговорено

Аз на баса си ги извадих директно с отверката леко повдигнах и те паднаха, НО не бяха лепени. Нз при теб дали са затова бих ти препоръчал да идеш при някой познат китарист който има опите в махането. Принципно някой беше разправял че се нагряват за да се втечни лепилото но това трябва да става много фино внимателно и най-вече локално :rolleyes: Нека и другите колеги се изкажат :think:

Отговорено

Ти хубаво ще ги смениш, ама после трябва да се изравнят всичките и да се оформят коронките, а за тези операции ти трябват специални инструменти и препоръчително опит. Тъй че по-добре дай на някой дето се занимава с това

Отговорено (Редактирано)

Kaто за начало ще трябва да си направиш инструменти. Варианта с отвертката, който предлага vlex не е добър, понеже така нараняваш дървото.

Като за начало си купи от аптеката бадемово масло (около 2лв, козметично е), и намажи обилно грифа и го остави така намазан около 2 дни, после, като попие, ако искашповтори процедурата и изчакай още 2 дни. Това се прави с цел да не ти се натроши съвсем дървото при махането на прагчетата, а маслото да попие в него, и да го "съживи". След това си направи клещи, като тези, дето съм нарисувал. Имам предвид от готови клещи-резачки с пила да ги поизпилиш. С клещите, направени остри, можеш да захванеш прагчето, и да го извадиш внимателно и бавно. След като си извадил всички прагчета, можеш да преминеш към слагането на нови. Понеже каналите за прагчетата стават малко по-широчки след вадене, аз лично сипвам в тях секундно лепило(super glue), колкото да се задържи по стените на канала(не пълня канала с лепило. След това с много тънка ножовчица прорязвам в лепилото пак отвора, но тя е толкова тънка, че е малко по-тънка от самото прагче(тази му част, която влиза в улея). Ако решиш да правиш така, трябва много хубаво да облепиш дървото, с хартиено тиксо(дори може би с по-добре залепващо тиксо), защото ако попадне каноконлит върху дървото(или са стече под тиксото), после не може да се махне(попива много добре), и ще имаш лъскави петна по грифа, като го погледнеш срещу светлината.

Забравих да кажа - като свалиш струните отпусни тръсрода, така, че грифа да стане прав(иначе се извива назад).

След като имаш готови канали, е време да сложиш прагчетата. ТЕ се слагат или със специална преса и менгеме, или се набиват с ГУМЕН ЧУК(от пазара ще си намериш, евтин е), преди да ги сложиш е хубаво внимателно да ги огънеш с приспособлението, нарисувано отдолу, така, че след набиването, краищата им да не стърчат(изобщо никъде между прагчето и дървото не трябва да има процеп).

След набиването на прагче, му изрежи излишните краища с клещите.

Оформянето, набиването и рязането повтори за всички прагчета.

Накрая, обикновено се оказва, че прагчетата не са съвсем равно поставени, и се налага поне малко изравняване.

Купи си дебело, плоско, и много право стъкло, и на него залепи с двустранно тиксо шкурка около 200, и ВНИМАТЕЛНО И РАВНОМЕРНО отнеми по малко от прагчетата, докатато всички прагчета не личи, че са МА-А-АЛКО запилени отгоре. Тези, които стърчат малко повече на места, ще са се изпилили малко повечко. Друг вариант е да ги нарисуваш с маркер, а по стъклото да залепиш някаква хартия. По това къде се е изтъркал маркера, и къде-не ще познаеш кои прагчета имат нужда от малка корекция, която можеш да направиш с шкурка само на тях.

След процедурата, тези прагчета, които вече не са обли отгоре, а за станали МАЛКО трапецовидни, трябва да се оформят по края така, че да възвърнат облата си коронка. Това може да стасе с много фина шкурка(около 800), и да придържаш парченце шкурка на върха на пръста си, с която да оформиш коронката. Може и с фина пиличка.

Не трябва да ги пилиш там, където ще е върха на коронката, а само отстрани(за да не ги вземеш твърде много, и да станат по-ниски).

Този процес е дълъг, не бързай.

Накрая, с шкурка около 1000(много фина), мини всичко, така, че да изчезнат всякакви наранявания от по-грубата шкурка или пиличка.

Залепи с двойна лепенка шкурка около 150-180 на едно РАВНО дървено блокче, и заравни всички прагчета отстрани, така, че вече нищо от тях да не стърчи извъх дървото, и да дере ръката. след това, пак с блокчето ВНИМАТЕЛНО им направи наклона отстрани(виж какъв е сега, и не го прави твърде голям. Наклона трябва да е равномерен навсякъде.

След това, мини и всичко отстрани леко с шкурка 100 на пръста, за да не дерат отстрани прагчетата.

Накрая облепи дървото с хартиена лепенка, и остави само прагчетата да се виждат. Мини ги с гъбичка и полир-паста, за да лъснат като заводски:rolleyes:.

Това е.

fretting.JPG

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено

Много благодаря, много хубаво описание си дал, за разлика от всички други. Струва ми се, че това обеснение заслужава да отиде като ВАЖНО. Ще е полезно за всички, които немогат да намерят майстори наблизо. :rolleyes:

Отговорено (Редактирано)

Препоръчително е първо да се пробва на трошка. :(

След това, мини и всичко отстрани леко с шкурка 100 на пръста, за да не дерат отстрани прагчетата.

Тук имах предвид шкурка 1000.

Ако са ти лепени прагчетата, може преди да ги извадиш, да ги нагрееш с поялник.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено
Като за начало си купи от аптеката бадемово масло (около 2лв, козметично е), и намажи обилно грифа и го остави така намазан около 2 дни, после, като попие, ако искашповтори процедурата и изчакай още 2 дни.

Aко не се лъжа фборда му е мапле, лакиран, така че трябваше да питаш преди да даваш подобни съвети :D - малсото как ще попие през лака??

аз мойте прагчета(на скуиер стандарт стратокастер) ги смених така:

надигнах ги леко с ножче на половин-един милиметър, като преди тва ги нагрявах с поялник по цялата дължина, за да се разлепят и после с някакъв странен модел клещи, като ТЕЗИ, които намерих в мазата (естествено не бяха толкова лъскави :D ) ги издърпах, след тва където имаше отчупени парченца от дървото (палисандър) ги залепих с каноколит, като изсъхна с водна шкурка ги минах, за да не си личи после нарязах и наблъсках прагчетата, после ги пилих заедно с грифа отстрани със дълго парче шкурка, след тва изправих грифа от тръс-рода, минах прагчетата отгоре със шкурка 240, сложена на стъкло, след това всяко прагче по отделно го оформих с пиличка, шкурки 500 и 800 и цялата работа ми отне 3-4 дена, но определено си струваше труда

Отговорено (Редактирано)
Китарата ми определено се нуждае от нови прагчета.

Мога да ти дам телефона на човек от Варна ,който ще ти смен праговете качествено и на добра цена(50 кинта прагове+труд).Ще дойдеш до Варна,оставяш китарата и след 2-3 дни идваш да си я вземеш.

Ако проявяваш интерес пиши ми ЛС. :D

Редактирано от Sad But True
Отговорено (Редактирано)

/off

На тия клещи келпиден им викат B)

/офф

Редактирано от vlex
  • 4 weeks later...
Отговорено

В София знам човек ,коита за 120 лв /позиции+труд/ ще е направи перфектно!Това е деликатна работа-възможно е после да фалшивее на определени позиции или да ,,качва".Триенето с шкурка само ще износи по-бързо новите.Не бих препоръчал такива и мпровизации?! :wall: